home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
„Zöld mező közepén”
Kőművesné Nyáty Márta
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám

A kisoroszi templombúcsúkor, Szent Péter és Pál apostolfejedelmek napján nagyinkó egy seregnyi asszonnyal a szentmise előtt elimádkozta a rózsafüzért, melyet nemcsak Szűz Máriának, hanem az apostolfejedelmeknek is ajánlott.

Ringatózott az ima ritmusa a templomban — bár fél évszázadnyi időre tekintünk vissza. Fohászkodott a kisoroszi emberfia, mert akkor is az Úr kegyelmét kívánta, hogy éberen a vártán, a bánáti rónaság aratásillatú idejében tartsa meg a falu népét békében és egységben.

A minap nagyinkó aranyszélű, egy évszázadnál is öregebb imádságos könyvében ráakadtam a búcsú napján mondott rózsafüzér bevezető imájára. Nagyinkó zöld tintával írta, s a betűi formálásában eltűnt reszkető kezének nyoma. Újraéledt bennem az én fehér kontyos, fekete kötényes és tejillatú nagyinkóm, ahogyan morzsolja a szentolvasót, és hangos szóval esedezik a sokszor malomkövet gördítő helybeli népért.

A bevezető ima utolsó strófája különösen megmaradt bennem:

Zöld mező közepén van a drága trónus,
Azon van egy rózsa, mely tiszta vérpiros.
Az a piros rózsa a szép Szűz Mária,
Szent olvasónk áldott, égi királynéja.”

S valóban, Kisoroszt, a szülőfalumat — különösen a búcsú napján — mindig úgy látom, mintha mező közepén helyezkedne el, ahová száz meg száz út vezet a világ minden tájáról. Azon az úton az apostolok mintájára az idegenbe szakadtak hazatérnek. Jönnek és jönnek, zsúfolásig megtelik az út. Mindenki a „drága trónushoz” tart, mely lehet akár a templom, a temető, az Oláj utca vagy a régi családi ház. Évről évre, búcsúkor hazatérve, megélem, hogy a falu az életem forrása lett, s a családi ősök: a Gazsók, a Berták és a Nyáriak sóhaja, az olajos földhöz és a cséplőgéphez való ragaszkodása alapozta meg keresztény hitemet, magyarságomat.

A zöld mező közepén áll a falum a végtelen időktől a mindenért megküzdő jövőig. Értünk nyílt ki a szentolvasó rózsája, hogy bátorítson mindenkit, még ma is, a stációkat megjáró időben.

Ilyenkor Szent Péter és Pál simítanak egyet a fehér, göndör szakállukon, és kis angyalkákat küldenek közénk a búcsúi öröm beteljesedésére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..