home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Zentai ünnepköszöntő
Tóth Lívia
2018.09.17.
LXXIII. évf. 37. szám
Zentai ünnepköszöntő

Zenta 2016-ban ünnepelte első írásos említésének 800. évfordulóját, tavaly pedig a dicsőséges zentai csata 320 éves jubileuma jegyében szervezték meg a városnapi programokat.

Ezenkívül a díszülésen részt vett Magyarország és Szerbia köztársasági elnöke, valamint felszentelték a Liseux-i Kis Szent Teréz millenniumi emléktemplomot. Az idei évre nem jutott kerek évforduló, az ünnepségsorozat mégis rendkívül impozánsra sikeredett, ami elsősorban a Zenta, 1697 rockopera bemutatójának köszönhető.


Rockopera: Papp Attila, Savanyu Gergely, Vastag Tamás és Nagy Gábor

Zenta Község Önkormányzata az átgondolt, tudatos és tervszerű munkának, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhetően az elmúlt egy évben sokat haladt előre. Például az oktatás területén említésre méltóak a Thurzó Lajos Általános Iskola épületén végzett munkálatok, a November 11-e iskola tornatermének a felújítása, valamint a Zentai Gimnázium épületének a bővítése és teljes körű rekonstrukciója. Az utóbbi anyaországi, illetve köztársasági forrásokból történik, a beruházás összértéke 220 millió dinár. Az egészségház renoválása csaknem 40 millió dinár köztársasági forrásból valósult meg.


Tűzijáték

A városháza felújításának az első fázisát 2016-ban fejezték be, jelenleg folyamatban van a második szakasz, melyet részben önerőből, részben szerbiai eszközökből finanszíroznak. A futballstadion is jelentős építkezés helyszíne volt, és további munkálatok is várhatóak. A szerb kormány elfogadta a hőerőtelep kiépítésére vonatkozó tervet, mely egy újabb 200 millió dináros beruházás, de ami még fontosabb, ezáltal megnyugtatóan rendeződik a távfűtés ügye. 

A község, illetve az intézmények jelenleg is több határon átnyúló projektumban vesznek részt, és lendületesen halad a zentai csata márkanév létrehozása, mely a község idegenforgalmi fejlesztését segíti elő.


Mazsorettek Zenta színeiben

Zenta napja az 1697. szeptember 11-én lezajlott, a törökellenes felszabadító háború egyik legjelentősebb ütközetéhez, a zentai csatához kötődik. A szövetséges keresztény sereg Savoyai Jenő herceg vezetésével olyan diadalmas győzelmet aratott, hogy megdőlt Magyarországon a török uralom, és elkezdődtek a béketárgyalások, melyek az 1699-ben megkötött karlócai békéhez vezettek.

Erre a jeles eseményre emlékezik a Zenta, 1697 rockopera, melynek ősbemutatóját hatalmas sikerrel tartották meg a hétvégén a helyi Sportcsarnokban. Az impozáns látványvilágú, több zenei műfajt felvonultató mű a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült, és nagynevű szerzőhármas jegyzi: Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja (zene), Szálinger Balázs József Attila-díjas költő (dalszövegek), valamint Pataki András (rendezés). A főbb szerepekben ismert énekes-színészeket láthatott az 1800 fős közönség, valamint azok is, akik a városháza előtti kivetítőn követték a produkciót: Savoyai Jenő herceget Savanyu Gergely, Heister bárót, osztrák hadvezért Nagy Gábor, Deák Pál magyar huszárezredest Vastag Tamás, Laczó Tamás magyar huszárt Papp Attila, Thököly Imre kuruc kapitányt Szomor György, Borisz Petrovics szerb kapitányt Wischer Johann, Eric Fayol francia hadmérnököt Kósa Zsolt, a lányát Stéphanie Schlesser, Hajós Anna zentai asszonyt Békefi Viktória, Elmasz Mehmed nagyvezírt Horányi László, a papot pedig Major Zsolt formálta meg. Színpadon láthattuk a budapesti Fővárosi Nagycirkusz négy akrobatáját, a Sopron Balett tizenhárom táncosát, tizennégy vajdasági néptáncost, valamint huszonkét zentai gyermeket is.

Az egy hétig tartó rendezvénysorozat számos látnivalót kínált az érdeklődőknek.

A Mátyás-év kapcsán több, a híres és igazságos királyra emlékező kiállítás nyílt, ezek közül az egyik a Mátyás király Zentája című pályázatra beérkezett legsikeresebb gyermekrajzokat gyűjtötte össze. A városházán fogadták a Vuk-díjas tanulókat, bemutatkoztak a községbeli hagyományőrző csoportok, volt formációs táncbemutató, mazsorettkavalkád, tűzijáték, fáklyás motoros felvonulás, tájfutóbajnokság, örömíjászverseny. A már hagyományos nemzetközi hőlégballon-találkozó egyik látványos eleme, az esti ballonfáklyázás is sok nézőt vonzott a vásártérre. A vasárnap a gyermekeké volt, napközben színházi előadások, kézműves-foglalkozások várták őket, majd a Tompeti és Barátai együttes fellépésén vehettek részt. Koncertekben sem volt hiány, a Fő téri színpadon a Frajle, az Afterburn, a Sin Seekas és a Paddy and the Rats mutatkozott be. Érdekességként említeném meg, hogy a korábban már létező, a zentai csata ihlette bor mellé elkészült a „csatasör” is, mely szintén az 1697 nevet viseli.  


Csoportkép a legjobb diákokkal

Az ünnepi programok során fennállásának 10. évfordulójára polgármesteri köszönőlevelet kapott a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Stevan Sremac Művelődési Központ Kamarakórusa, a szeptember 11-ei díszülésen Életmű Pro Urbe díjjal Mirjana Mandić nyugalmazott tanárt, Pro Urbe díjjal Bognár András nyugalmazott tanárt, Juventus Pro Urbe díjjal Koliger Maxwell tanulót tüntették ki, a város díszpolgári címét pedig dr. Nagy Gábor Tamás budavári polgármesternek adományozták. 


Szerda Zsófi, Herédi Krisztián és Bodó Zoltán felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..