home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Vendégváró falunapi ünnepség
Kónya-Kovács Otília
2023.08.16.
LXXVIII. évf. 33. szám
Vendégváró falunapi ünnepség

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Magyarittabéi Falunapokat. A három napon át különféle programokra invitálták az érdeklődőket, a helyi lakosságot és a szép számban érkező látogatókat egyaránt.

Az első napon az egészséges életmódé volt a főszerep, mert — ahogyan azt a helybeliek már megszokhatták — tábori egészségházat alakítottak ki, ahol a vércukorszint- és vérnyomásmérés mellett egészségügyi tanácsadást is végeztek. Ezenkívül véradási akció is volt. Annak külön örültek a szervezők, hogy a 25 jótékonykodni kívánó közül 20-nak engedélyezték is, hogy adjon vért. Ennek kapcsán Kerekes József tanácselnök elégedetten nyugtázta, hogy talán ez volt eddig a legsikeresebb véradási akció. Azt is elmondta, hogy a programokat egy kicsit alakítgatták, mert össze kellett őket hangolni az időjárással.

— Követtük az előrejelzéseket, és úgy döntöttünk, előre hozzuk a betervezett habpartinkat, amit jól tettük, mert egy fergeteges bulit szerveztünk a fiataloknak, akik nagyon szép számban jelentek meg, és jól szórakoztak. Úgy tűnt, nagyon tetszett nekik az idei habparti. A következő nap pedig már a komolyabb, hivatalos falunapnak számított. Istentisztelet volt a templomban, majd kultúrműsorral kedveskedtünk a nézőközönségnek, a vendégeinknek, a helybelieknek.


Ünnepi istentisztelet

A falunapi művelődési műsorban a helyi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület szakcsoportjai közül az Aprócskák bánáti népi játékokat adott elő, a koreográfiát Palotás Lengyel Anna állította össze, a két felkészítő pedig Deák Magdaléna és Stojanov B. Varga Hajnalka volt. A Csavargók tánccsoportja ezúttal dél-alföldi és szilágysági táncokkal szerepelt, Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó készítette a koreográfiát, a táncok gyakorlásában Palotás Lengyel Anna és B. Varga Ibolya segített. A Virgonc tánccsoport tagjai két koreográfiával, rábaközi táncokkal és somogyi ugróssal mutatkoztak be. A fellépések előkészületeiben részt vett Zima Valika és Zima Anita. A felsoroltak mellett a magyarittabéi citerások is színre léptek, őket Micsik Béla és Boros Beáta készítette fel.

A vendégek közül a darnózseli Szigetközi-Úgó Táncegyüttes halászi, páros, szatmári, szanyi és szigetközi táncokkal kápráztatta el a közönséget. A romániai fellépők Öregfaluból érkeztek, az ottani leánykórus bánsági román népdalokat hozott.


Gyülekezik a közönség

Magyarittabén a falunapi rendezvénysorozaton sok a külföldi vendég, egyesek az elszármazottak közül is éppen erre az időszakra teszik az évi szabadságukat, és hazajönnek látogatóba. Mivel azonban Békés testvértelepülés, ebből az anyaországi városból is sokan érkeznek. Polgár Zoltán, Békés alpolgármestere is megtisztelte jelenlétével a magyarittabéiek ünnepségét.

— Évtizedek óta testvérvárosi kapcsolatban áll Békés és Magyarittabé. Rendszeresen látogatjuk egymás rendezvényeit, és ma már nemcsak városvezetői szinten működik ez, hanem családok is felkeresik egymást, hiszen szoros barátságok kötődtek az évek során. Ez az együttműködés nagyon fontos számunkra, és azzal is próbálkozunk, hogy olyan, határokon átnyúló pályázatokon vegyünk részt, amelyekkel mindkét település számára kedvező programokat tudunk megpályázni. Most is folyamatban van egy ilyen, illetve tárgyalunk több együttműködésről, egyebek között a tűzoltósággal vagy az újjáalakult magyarittabéi futballklubbal, mely a békési futballklubbal is szorosabb kapcsolatot ápolhatna — nyilatkozta a békési alpolgármester.


Az Aprócskák csoport bánáti gyermekjátéka

A szomszédos Romániából is mind többen vesznek részt a Magyarittabéi Falunapokon. Ótelekről jött Molnár Géza, aki már visszatérőnek számít, mert szívesen ellátogat a környék különféle rendezvényeire.

— Az utóbbi időben kihasználjuk ezt a nagy adottságot, hiszen a határok kinyíltak, egyre közelebb kerülünk egymáshoz. Inkább csak a rokonokat látogatjuk meg, hiszen sokan vannak, akik valamikor Ótelekről települtek át Ittabéra, vagy Ittabérről Ótelekre, de ugyanígy a környező falukból is költöztek át hozzánk. Az ittlétünk azonban nemcsak a családi látogatásokban merül ki, hanem kulturális rendezvényeken is részt veszünk. A kerékpárúttal jelentősen megnőtt a turizmus iránti érdeklődés a környékünkön. Szerintem érződik a faluban, hogy hatására jobban fellendült a turizmus. Valamikor nagyon el voltunk zárva egymástól, de az utóbbi tíz-tizenegy évben már egészen másként van, megnyíltak a határok, és sűrűbben meglátogathatjuk egymást — mesélte Molnár Géza.


Részlet a műsorból

A rendezvény utolsó napján a szervezők a sportra összpontosítottak. Nemzetközi sakkversenyt tartottak, valamint az érdeklődők pikádózhattak is. A sportesemények sorát focimeccsel zárták. A mérkőzés azért volt jelentős, mert sikerült újjáéleszteni a Bega Labdarúgóklubot, és a falunapi meccs volt az első versengés. A helyi focisták a magyarcsernyei Roham csapatával mérték össze az erejüket.

Magyarittabé híres a Kossuth-szobráról, és a szervezők az idén sem feledkeztek meg róla. Talapzatánál koszorút helyeztek el, valamint a II. világháborúban elesett harcosok emlékművéhez is virág került.


A magyarittabéi citeracsoport (A szerző és Polgár Zoltán hivatalos Facebook-oldala felvételei)


A falunapon Kossuth Lajos mellszobrát is megkoszorúzták


Focimeccs (Patai Attila felvétele)

A romániai Öregfaluból is érkeztek fellépők

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..