home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Városszépítés
Tóth Lívia
2005.09.07.
LX. évf. 36. szám
Városszépítés

A frissen festett tűzoltólaktanyaZenta nemcsak szeptember 11-ére, az idei városnapra készül, hanem arra is, hogy jövőre méltóképpen megünnepelje szabad királyi városi rangra emelésének 500. évfordulóját. A település fejlődésének szempontjából nagy fontosságú oklevelet 1506. február 1-jén bo...

A frissen festett tűzoltólaktanya

Zenta nemcsak szeptember 11-ére, az idei városnapra készül, hanem arra is, hogy jövőre méltóképpen megünnepelje szabad királyi városi rangra emelésének 500. évfordulóját. A település fejlődésének szempontjából nagy fontosságú oklevelet 1506. február 1-jén bocsátotta ki II. Ulászló király. A helység akkor kapta meg mai címerét, amelyben a búzakalász és a kecsege a fejlett mezőgazdaságról és halászatról tanúskodik, a két keresztben fekvő kulcs pedig a budai káptalan templomának védőszentjét, Szent Pétert szimbolizálja.
Juhász Attila polgármester közölte, hogy szeretnék átfesteni a városházát, ezért rövidesen szerződést kötnek a Műemlékvédelmi Intézettel, amely a jelentős épület renoválására készít tervet. A patinás objektum az Osztrák-Magyar Monarchia idejében készült, amikor minden közigazgatási intézmény ismertetőjele a sárga szín volt. Ezt szeretnék most visszaállítani.
Az évfordulóra való készülődésnek az a célja, hogy a város többi műemlék épülete is megújuljon. Ezek közé tartozik a tűzoltólaktanya, amely tavaly volt százéves és már hosszabb ideje alapos javításra szorult. A szecessziós stílusú létesítmény egyébként Lajta Béla budapesti építész tervei alapján készült, 1904. június 1-jén adták át, 1975-ben pedig műemlékké nyilvánították. Az elmúlt egy évszázadban nem változott a rendeltetése, a beosztása is maradt a régi. Minden az eredeti formában van, úgy, ahogy annak idején megépítették. Mindössze annyi történt, hogy a kocsiszín hátsó részében levő lóistálló ma már nincs meg, mert 1956-ban, a tűzoltókocsi vásárlása után megszűnt a lovas vontatás. Egy kis átalakítással lehetővé tették, hogy a 30 méteres létrás kocsi beférjen, de falat sehol sem törtek át, semmit sem bontottak le. A tűzoltók századik évfordulójára, ami 1974-ben volt, rendbe tették az épületet, át is festették, utána pedig még két alkalommal, a 90-es évek elején, illetve közepén voltak kisebb tatarozások. Ebben az évben a költségvetésből egymillió dinár jut a tűzoltólaktanya javítására, ami nem elegendő ugyan, de a legszükségesebb munkálatok még a tavasszal megkezdődtek. Használhatóvá tették a teakonyhát, a vizesblokkot és a hatvan személyt befogadó társadalmi termet. Az épület utcai részének egyik felét aláfalazták, kijavították a külsejét, és ahol szükséges volt, az ablakokat is kicserélték.
A hivatásos tűzoltók egyébként nem maradhatnak állandóan az Önkéntes Tűzoltó-testület tulajdonában levő laktanyában. Ki is nőtték már az épületet, s a közlekedési viszonyok sem megfelelőek, mivel a községi illetékesek a Posta utcát korzóvá szeretnék átalakítani. Ha 5-10 éven belül kiköltözhetnének egy megfelelőbb helyre, akkor a laktanyát múzeummá és tűzvédelmi oktatóközponttá szeretnék átalakítani, amelyben egy bentlakásos részt is kialakítanának a vendég tűzoltózenekarok elszállásolására. Most már minden renoválást ennek a jegyében végeznek. A részletes tervet, amelynek elkészítését a község vállalta, szeptember közepéig kell átadniuk.
Polgármesteri sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy elkészült Zenta legnagyobb parkjának, a Népkertnek a városrendezési terve, amelynek értelmében sport- és szabadidőközpontot szeretnének kialakítani. A projektumot a községi képviselő-testületnek is el kell fogadnia, a sportcsarnok, a fedett uszoda és az egyéb objektumok kiépítésére pedig tetemes összeget kell előteremteni. A tervre azért volt szükség, hogy az elkövetkező időszakban kizárólag ennek alapján történjenek a beruházások. A sportcsarnokra már évtizedek óta várnak a zentaiak, de csak a kivitelezési terv elkészítése 4-5 millió dinárba kerülne. A tervezet viszont nemcsak egy, hanem legalább tíz új létesítményt irányoz elő a mintegy 10 hektárnyi területre. Mindenekelőtt azonban a közművesítés, a kanalizáció és a gázvezeték kiépítésének kérdését kell megoldani még az idén.
A Népkert tulajdonosa az önkormányzat. Az arra járók viszont jogosan hihetik, hogy nincs is gazdája, a pénzhiány miatt ugyanis rendszertelen a karbantartása és a gondozása. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni egy új közvállalat létrehozásával, amelynek elsődleges feladata ennek a területnek a felügyelete lenne.
Gajda Attila, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója bejelentette, hogy a Bolyai Farkas Magyar Egyetemi Hallgatók Belgrádi Művelődési és Irodalmi Egyesülete, amely 1933 és 1941 között létezett, a Bolyai Farkas Zentai Magyar Főgimnázium (az intézmény 1954 és 1956 között viselte ezt a nevet), valamint a természettudományi-matematikai tehetséggondozó gimnázium volt és jelenlegi diákjai, tanárai és vezetői megalapítják a Bolyai Farkas Alapítványt a magyarul tanuló tehetségekért. A szervezet alakuló közgyűlését a városnapi ünnepség keretében tartják meg. Az újságírók arról is meggyőződhettek, hogy folyamatban van a gimnáziumhoz és kollégiumhoz tartozó konyha és étkezde építése, de az objektum a tanévkezdés helyett várhatóan csak november elsejére készül el. Az oktatási intézménynek ettől a tanévtől kezdve 56 diákja van, akik 14 vajdasági község 24 helységéből érkeztek.
Zenta város ünnepe
2005. szeptember 8-11.

Szeptember 8., csütörtök
18 óra. Városi Múzeum - Az udvari építész
A zentai születésű, jeles szerb építész, Vladimir Nikoliæ (1857-1922) életéről és munkásságáról szóló monográfia bemutatója

Szeptember 9., péntek
18 óra. Tisza-part - Hőlégballon-bemutató
18 óra, Zentai Alkotóház
Dr. Hódi Éva és dr. Hódi Sándor Vajdasági magyar közéleti lexikonjának bemutatója

Szeptember 10., szombat
7-13 óra. Tisza-part - Hagyományos nemzetközi horgászverseny
14 óra, Népkert - Hőlégballon-karnevál
17 óra, Népkert - Elsősegély-nyújtási bemutatók
18 óra, Jézus szíve-templom - Te Deum és ünnepi hangverseny

Szeptember 11., vasárnap
Főtér
8.30 óra: A Tisza Menti Önkéntes Tűzoltók Fúvószenekarának és mazsorett-csoportjának felvonulása és ünnepi hangversenye, 9.30 óra: Virágkötészeti verseny, valamint a zentai hagyományápoló gyermek- és ifjúsági csoportok műsora
9 óra, Tisza-híd
A Zentai Természetjárók Körének hagyományos emléktúrája a zentai csata évfordulója jegyében
10 óra, a Városháza díszterme
A községi képviselő-testület díszülése
12 óra, Városi Múzeum
Hét év - hét művész, a Zentai Művésztelep grafikai műhelye retrospektív tárlatának megnyitója
12.30 óra, Tisza-parti emlékhely
Az emlékharang megkongatása és koszorúzási ünnepség
15 óra, a Városháza zöldterme
A Stevan Sremac emlékbizottság alakuló ülése a 150 évvel ezelőtt Zentán született, neves szerb irodalmár jubileumának jegyében

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..