home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Van élet a halál után
Th. mgr. DOLINSZKY Árpád szuperintendens
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám

Kedves vajdasági magyarok, testvérek a Krisztus Jézusban!Karácsony és nagypéntek, születés és halál, olyan pólusok, amelyek közé befér az egész emberi élet. Végeredményben azonban csak akkor jelentenek valamit, ha az egész emberi élet Isten keresésében és a Vele való együttélésben telt el.Húsvét Kar...

Kedves vajdasági magyarok, testvérek a Krisztus Jézusban!
Karácsony és nagypéntek, születés és halál, olyan pólusok, amelyek közé befér az egész emberi élet. Végeredményben azonban csak akkor jelentenek valamit, ha az egész emberi élet Isten keresésében és a Vele való együttélésben telt el.
Húsvét Karácsonnyal és nagypéntekkel szemben az emberi értelem számára megfoghatatlan keresztyén ünnep. Karácsonyt könnyebb elfogadni, hiszen még az is, aki nem hiszi, megérti a születés misztériumát. Nagypénteket sem nehéz megérteni, hiszen naponta látjuk szemünkkel az emberi élet mulandóságát. Ezért könnyebb elfogadni Jézus születését és halálát, mert mindkettoben emberi életünk eseményeivel azonosíthatjuk Ot. A halállal élete útjának végére érkezik meg az ember.
De Húsvét arról beszél, hogy ahol az ember útja véget ér, ott kezdodik el Isten útja! Milyen más világ az, amelyikbe mindenekelott hit által lép be az ember? Ez a hit nem egyfajta hiszékenység abban, hogy ha mindennek vége, akkor valami másnak kell lennie utána. Logikával nem lehet azt bebizonyítani, hogy a halál után van feltámadás és élet, nem lehet, mert a feltámadás és az örök élet Isten logikájának eredménye, és nem az emberé. Húsvét üzenete ez: ,,Miért keresitek a holtak között az élot? Nincs itt, hanem feltámadt!" Lehetetlen, emberileg felfoghatatlan üzenet ez! De az Istenben hívok mindenkor elfogadták Isten leglehetetlenebbnek látszó megbízatásait is. Noé bárkát épített az Ararát hegyén. Dávid parittyával a kezében állt ki egy páncélba öltözött, állig felfegyverzett óriással szemben. Olyan történések ezek, amelyekkel szemben fellázad az emberi értelem. Ám egyszeriben nem elfogadhatatlanok akkor, ha összehasonlítjuk olyan dolgokkal, amelyek a mi számunkra látszanak lehetetlennek: eltemetni régi sérelmeket, elviselni azokat, akikkel összevesztünk, és együttmuködni azokkal, akiket nem tartunk méltóknak önmagunkhoz.
A Húsvét is azok közé az alkalmak közé tartozik, amelyek a fentiekhez hasonlóak. Mert azt mondja nekünk az Isten: higgyünk abban, hogy Jézus feltámadt a halálból. Vagyis ugyanazt a hitet követeli meg tolünk, mint annak idején Noétól, Dávidtól. De Isten soha nem követel meg az embertol olyasvalamit, amit meg ne tudna tenni, ha akarja. Megvan tehát bennünk is az az ero, amelyik megnyilvánulhat a feltámadás hitében, csak próbára kell tenni. Megvan azért, mert a feltámadás éppen úgy az élet realitásai közé tartozik, mint a születés és a halál, csak egy másik érzékszervre van szükségünk ahhoz, hogy felfoghassuk: a hitre!
Húsvét a hit ünnepe! Ezért a Húsvét üzenete ez: gyakorold a hitedet, mert arra adatott, hogy bizonyosságunk legyen: Feltámadott az Úr. Bizonnyal feltámadott. Mi is feltámadunk.
Áldott húsvéti ünnepeket kívánok a Hét Nap minden kedves olvasójának, minden vajdasági magyar testvéremnek a Krisztusban.
Eros vár a mi Istenünk!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..