home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Május első vasárnapja Anyák napja
Tha
2024.05.05.
LXXIX. évf. 18. szám
Május első vasárnapja Anyák napja

Az édesanyákat köszöntjük ezen a napon, melyen az anyaságról emlékezünk meg. Noha egy ilyen nap van az évben, ne feledjük, az év minden napja is kevés hálánk kifejezésére.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, melyet minden országban más és más napokon tartanak. Angliában az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották az édesanyák ünnepét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, majd Anna Marie Jarvis volt az, aki 1914-re elérte, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák és, hogy az ünnepet május második vasárnapján tartsák.

A legtöbb országban tavasszal és májusban ünneplik, többnyire a hónap második vasárnapján. Akadnak viszont olyan országok, ahol az év vége felé tartják, mint páldául Argentínában, ahol október harmadik vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Panamában pedig december 8-án.

Magyarországon és nálunk is május első vasárnapját szenteltük az édesanyáknak. Magyarországon egyébként 1990 óta az anyák napját követő hétfőn az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját rendezik meg.

Isten éltesse az édesanyákat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..