home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vajdaságban folytatódnak az anyaországi fejlesztések
Kartali Róbert
2021.07.22.
LXXVI. évf. 29. szám
Vajdaságban folytatódnak az anyaországi fejlesztések

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2021 a nemzeti újrakezdés éve programjának jegyében Vajdaságban is folytatódnak a 2010 óta rendszerszinten felépített nemzetpolitikai programok, mégpedig megújult formában, új elemekkel bővülve az oktatás, a kultúra, az ifjúság, a család, a gazdaság, az egyház, a sport és az egészségügy területén. A program két vajdasági helyszínén, Törökkanizsán és Martonoson a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának képviselői a vajdasági magyar közösség elöljáróival megtekintették azokat a fejlesztéseket, amelyek az oktatás, a kultúra és a hitélet terén segítik a vajdasági magyar közösség boldogulását.

A körúton Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, valamint Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Nemzetpolitikai Stratégiai Főosztályának vezetője vett részt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kíséretében. Az egyes helyszíneken a helyi illetékesek vezették körbe a küldöttség tagjait, hogy megtekintsék azokat a fejlesztéseket, amelyek megvalósításában elvitathatatlan érdeme van Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának.

A látogató körút első állomása Törökkanizsán volt. Megtekintették az utóbbi évek néhány fontos anyaországi támogatását: a Szent György-templom örökségalapú felújítási munkálatait, a Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola felújított, korszerűsített tankonyháját, valamint a törökkanizsai katolikus temetőben a felújított Tallián-kápolnát.

A Szent György-templom épületének renoválása kapcsán Újhelyi Nándor, Törökkanizsa Község képviselő-testületének elnöke elmondta, hogy már eddig is számos fontos beruházás valósult meg, de a templomfelújítási program keretében tovább tudják majd szépíteni az épületet, hiszen 12,5 milliós összegű támogatást nyert a plébánia, mely anyaországi segítséggel az elmúlt időszakban a hittantermet és a plébániát is fel tudta újítani.

A Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskolában Fekete Angéla, a középiskola igazgatónője fogadta a küldöttséget, és megtekintették az intézmény felújított tankonyháit. Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően az itt megvalósult beruházások értéke mintegy 4,5 millió dinárt tett ki, de az előző évben sporteszközök is érkeztek az intézménybe.

Ezután a törökkanizsai katolikus temetőben felújított Tallián-kápolnát nézték meg, a munkálatokra 4 milliót költöttek. Itt nyugszik Tallián Andor ezredparancsnok, aki az 1848—49-es magyar forradalom és szabadságharcban a Délvidéken harcolt, a törökkanizsaiak pedig 2007 óta itt tartják a március 15-ei megemlékezéseket. A küldöttség tagjai megkoszorúzták az ezredparancsnok tiszteletére 2010-ben felavatott emléktáblát is.

A körút Martonoson folytatódott, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere fogadta a vendégeket a helyi illetékesekkel. Megtekintették a Művelődési Házat, a helyi iskolaépületet és végül a Mária neve templomot.

A felújítás alatt álló martonosi Művelődési Ház épületének falait már vízszigetelték, a tetőszerkezetét és a homlokzatát még rendbe kell hozni, meg kell oldani az esővíz elvezetését, valamint kialakításra várnak az vizesgócok is. Az épületben egyébként a tervek szerint egy könyvtár is működni fog, valamint egy fedett terasz is ki lesz alakítva az udvarban — tudtuk meg a helyiektől.

Az iskola épületének felújítására várva annak udvarán egy korszerű iskolakert létrehozása is tervben van. Szepesi Zoltán, a magyarkanizsai általános iskola igazgatója az intézményben való látogatás alkalmával rámutatott arra, hogy az 1908-ban felhúzott épület az idő múlásával egyre rosszabb állapotba került, eddig csak kisebb felújításokat végeztek rajta, egyes tantermeket pedig a szülők hozzájárulásával tettek szebbé. 

A küldöttség ezután Savelin Zoltán atya vezetésével megtekintette a kétszáz éves, barokk stílusú Mária neve templomot. Itt már elkészült az épület falainak vízszigetelése, folyamatban van a tető javítása, de az ötvenéves elektromos vezetékek cseréje még várat magára. Jelenleg nem lehet egyszerre használni az orgonát és a világítást. A nagy népszerűségnek örvendő helyi fatimai ünnepség alkalmával ezért hosszabbítóval kell áramot húzni a templomba.

— A Nemzetpolitikai Államtitkárság valamennyi megtekintett objektum felújításához részleges támogatást nyújtott, és bizakodunk abban, hogy a következő célok elérését is segíteni tudjuk — nyilatkozta Pirityiné Szabó Judit. — Jó volt látni, hogy azok a támogatások, amelyeket évekkel ezelőtt indítottunk el, olyan közösségi helyeket hoztak létre, amelyekben a gyerekek — mind az oktatás, mind a kultúra területén — otthonra lelhetnek. Láttuk, hogy Törökkanizsán a helyi összefogásnak is köszönhető, hogy nemcsak a templom, hanem az egyik legfontosabb intézmény, a középiskola is megújulhatott. Megnézhettük azokat a tankonyhákat is, amelyekben szakácsok és cukrászok tanulhatnak. Közösen örülhettünk annak, hogy a felszerelésnek is köszönhetően egyre minőségibb munkát tudnak végezni a pedagógusok a gyerekekkel együtt, és így szép eredményeket tudnak elérni a különféle versenyeken. Martonoson is azt tapasztalhatjuk, hogy a helyi összefogás nagyon erős, a civil szférában, a kultúra, az oktatás és a hitélet területén is segítik egymást. Ennek is nagyon szép példáit nézhettük meg.

A vajdasági magyar közösségnek az egyik legfontosabb ismérve, hogy mindig tud közép- és hosszú távon is gondolkodni. Mindig előrelátóan fogalmazza meg céljait — összegezte a körút végén a főosztályvezető. Mint mondta, a vajdasági magyar közösség által megfogalmazott igények alapján próbálnak segíteni, elsősorban a közösségi létesítményeknek a felújítása és felszerelése terén.

— Az identitásmegőrzés klasszikus területei, az oktatás, a kultúra és a hitélet kérdései mellett 2015 óta a helyben maradást, az itthon való boldogulást segítő gazdasági vállalkozásokban is támogatást tud nyújtani a magyar kormány — zárta gondolatait Pirityiné Szabó Judit.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..