home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Továbbképzés könyvtárosoknak a Qulto integrált könyvtári rendszerről
2023.11.17.
LXXVIII. évf. 46. szám
Továbbképzés könyvtárosoknak a Qulto integrált könyvtári rendszerről

November 16-án képzésen vettek részt a magyar könyvtárosok. A képzés szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által koordinált Kapocs Könyvtári Csoport, valamint a Monguz Kft., témája pedig a Qulto integrált könyvtári rendszer, amely 2020-ban a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával került használatba a magyar olvasókat is szolgáló fontosabb vajdasági közkönyvtárakban, középiskolai és speciális könyvtárakban. Hasonló képzésre nem először került sor, hiszen a Qulto integrált könyvtári rendszert fejlesztő Monguz Kft. minden évben biztosít egy képzési alkalmat, amikor a könyvtárosok számára részletesen bemutatják az aktuális fejlesztéseket, az új funkciók használatát, illetve lehetőség van a felmerülő kérdések, problémák megvitatására a fejlesztőkkel. A találkozó célja tehát, hogy a könyvtárosok minél hatékonyabban ki tudják használni a program adta lehetőségeket a munkájuk során.

Az idei képzés kiemelt témái a kölcsönzési politika beállításai, a program szerb fordítása, az eCard mobilapplikáció, valamint az új statisztikai modult, a Qulto STAT, amelyekről Mátyás Melinda és Pancza János, a Monguz Kft. képviselői számoltak be a résztvevőknek.

Az eCard könyvtári mobilapplikációt a könyvtárak minden beiratkozott olvasója használhatja, így az alkalmazáson keresztül önállóan, egy helyen tudják kezelni „könyvtári ügyeiket”, mint például a határidők ellenőrzését, a kölcsönzések hosszabbítását és az előjegyzéseket. Számos előnye közé tartozik, hogy az applikáció egyszerre több tagságot is tud kezelni, így a például a szülők a gyerekek nevére kölcsönzött könyveket is kezelhetik, vagy aki több könyvtárba is be van iratkozva, az az összes tagságát egy helyen láthatja. A naptári nézet segítségével az olvasók könnyedén átláthatják a lejáró kölcsönzéseiket, amiről az alkalmazás értesítést is küld. A vajdasági könyvtárak közül eddig a topolyai Juhász Erzsébet könyvtár vezette be szolgáltatásai közé az eCardot, és főleg a fiatalabb olvasók körében vált kedveltté.

A másik jelentős újdonság, hogy az online katalógus után elkészült a teljes rendszer, vagyis a könyvtárosok által használt munkafelület szerb fordítása mind latin, mind cirill betűs változatban. Az eCard mobilapplikáció szintén elérhető szerb nyelven is.

A képzésen 9 intézmény 20 könyvtárosa vett részt Csókáról, Magyarkanizsáról, Topolyáról, Kishegyesről, Adáról, Felsőhegyről és Zentáról.

R. Vázsonyi Csilla

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..