home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tömeges orosz rulett
Kartali Róbert
2020.07.15.
LXXV. évf. 29. szám
Tömeges orosz rulett

Szerbiában tombol a tiltakozási láz. Meg a koronavírus. A főváros háborús övezetté vált. A tüntető tömegnek nincs vezetője, de követelése sem nagyon. Célja máig tisztázatlan, a legtöbben az újabb szigorítások bejelentése miatt vonultak utcára, de voltak, akik a választások eredménye és a „rezsim” megdöntése miatt tüntetnek, egyesek a koszovói helyzetet emlegették, megint mások az általános elégedetlenségüknek adtak hangot. Némelyek pedig csak agresszív hajlamaikat élték ki. Vučić azt üzente a demonstrálóknak, hogy csak két módon vehetik át tőle a hatalmat: választások útján, vagy ha megölik.

Mindez akkor történik, amikor a járvány ismét egyre nagyobb méreteket ölt, a belgrádi kórházak telítődtek, más városokba és Vajdaságba szállítják kezelésre a fertőző betegeket. A céltalan zavargások, illetve a huliganizmusba torkollott tüntetések pedig nem fogják megingatni a hatalmat gyakorló politikai erőt, csupán az ország nemzetközi megítélését csorbítják. Félő, hogy nagyon drága árat fizetünk majd érte, főleg, ha emiatt jelentősen növekszik az új fertőzöttek száma, aminek hatására több ország korlátozza majd a szerbiai állampolgárok beutazását. A többi közt mára már Magyarország is szigorított a belépésen. Ha pedig jelentősen romlik majd a járványügyi helyzet, az mindenre hatással lesz, értelemszerűen az egészségügyre, a gazdaságra, az oktatásra és a mindennapi életünkre is. Megköszönhetjük majd ezt a belgrádiaknak.

Egyébként pedig aki a hatalmat szeretné megdönteni, azt ne az utcán tegye. Semmi értelme vandálok módjára betörni a parlament épületébe. Mindennek megvan a maga módja, itt voltak a választások, melyeken a részvételi arány alig haladta meg az 50 százalékot. A mostani utcai zavargások helyett el kellett volna menni szavazni, az ellenzéknek pedig bojkott helyett önszerveződni, és indulni a politikai megmérettetésen. Annak lett volna értelme, de az utcai zavargásoknak nincs. Egy kicsit olyan ez, mint az eső után köpönyeg, hiszen amikor lehetett volna, akkor a politikai érdektelenség dominált, mára pedig a járványügyi helyzetet is túlpolitizálják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..