home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Több mint pazarlás
Talpai Lóránt
2021.07.29.
LXXVI. évf. 30. szám
Több mint pazarlás

Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe — Kibertámadások miatt figyelmeztette Kínát az Európai Unió — Elvették Liverpool világörökségi címét

Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe

Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben — olvasható a Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentésben, melyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco rendelt meg. A jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. 2011 óta ez az első számszerűsített adat a gazdaságok teljes élelmiszer-veszteségéről. Az ellátási láncok veszteségére, valamint a kiskereskedelemben és a fogyasztás során keletkező pazarlásra vonatkozó, frissített adatokkal kombinálva világosabb a kép az élelmiszer-veszteség és -pazarlás mértékéről a gazdaságtól a fogyasztóig. Ez is azt jelzi, hogy mennyire fontos az élelmiszer-veszteség és -pazarlás felére csökkentése a teljes ellátási láncban, és nem csak a kiskereskedelemben meg a fogyasztásban.

 

Kibertámadások miatt figyelmeztette Kínát az Európai Unió

Az Európai Unió és a NATO a kínai területről végzett kártékony és destabilizáló, a tagországok biztonságát és gazdaságát fenyegető kibertámadások elleni fellépésre szólította fel Pekinget. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában közölte, az EU és tagállamai olyan kínai területről végrehajtott, rosszindulatú kibertevékenységeket tártak fel, amelyek az EU és a tagállamok kormányzati intézményeit, politikai szervezeteit, valamint az európai kulcsfontosságú iparágakat célozták meg. Elmondta, a Microsoft Exchange szerver közelmúltban tapasztalt megtámadása több ezer számítógép és hálózat biztonságát veszélyezteti világszerte. Az ismert hackercsoportokhoz kapcsolható, a szellemi tulajdon eltulajdonítása és kémkedés céljából Kína területéről folytatott, felelőtlen és káros magatartás biztonsági kockázatokat és jelentős gazdasági veszteségeket eredményezett az Európai Unió tagországainak kormányzati intézményei és bizonyos magántársaságok számára.

 

Elvették Liverpool világörökségi címét

Az arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt elvesztette világörökségi státuszát Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) jelenleg ülésező világörökségi bizottsága a múlt héten döntött az északnyugat-angliai város sorsáról. Liverpool a harmadik helyszín, melyet megfosztottak világörökségi címétől az elmúlt csaknem fél évszázadban. Korábban Omán arabbejza-rezervátumát (2007) és a drezdai Elba-völgyet (2009) törölték a listáról. Az angliai város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét 2004-ben vették fel a világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt. Az UNESCO már 2012-ben jelezte Liverpoolnak, hogy veszélyben a világörökségi státusza a város vízparti látképét jelentősen megváltoztató beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projektum miatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..