home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Terminátorok készítik majd az autóinkat?
Apró József
2024.04.06.
LXXIX. évf. 14. szám
Terminátorok készítik majd az autóinkat?

Az autógyártás területén zajló fejlesztések újabb mérföldkőhöz érkeztek, az egyébként is leginkább robotizált iparágat elkezdték még tovább korszerűsíteni. A most végbemenő forradalmi változások középpontjában a humanoid robotok állnak, melyek új dimenziót nyitnak meg a gyártási folyamatokban. A jelek szerint a nagy autógyártó cégek ebben látják az automatizáció következő lépcsőfokát.

A robotizáció nem új keletű az autógyártásban, a statisztikák szerint legalább 1 millió robot dolgozik a különféle vállalatok gyáraiban, és a számuk egyre növekszik, viszont a humanoid (vagyis emberszerű) robotok bevezetése új fejezetet nyit a gyártási technológiák történetében. A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint az ipari robotok jelentős része az autóiparban „dolgozik”, különösen Dél-Koreában, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban. Igaz, jelenleg túlnyomórészt embereket alkalmaznak a cégek, viszont Dél-Koreában már 10 000 munkásra csaknem 3000 robot jut.

A BMW és a Mercedes-Benz legújabb lépései ezen a területen különösen figyelemre méltóak. A BMW még ez év januárjában a kaliforniai Figure robotikai céggel kötött megállapodást, melynek értelmében humanoid robotokat fognak bevetni a gyártósorokon. A Figure cég csupán tizenkét hónap leforgása alatt készítette el Figure 01 nevű robotját, ezt tavaly októberben mutatta be, és a robotok alig három hónap múlva már munkát is kaptak a BMW autógyárában. A humanoid robotok képesek két lábon járni, és ötujjas kezükkel összetett feladatokat végezni, ezáltal az autógyártó reményei szerint forradalmasítani fogják a gyártási folyamatokat. Az elsődleges feladatuk a gyártás támogatása lesz, ahol az emberi munkaerőt kiegészítve növelik a termelékenységet és csökkentik a költségeket. A robotok sem teljesen fáradhatatlanok, hiszen minden öt órában töltőállomásra kell menniük, hogy feltöltsék magukat. Képesek lesznek olyan feladatok ellátására is, amelyeket eddig nehéz volt automatizálni. Az autógyártás új terület a humanoidok használatában, mivel az eddig szolgálatba állított emberszerű gépek főként rakodói munkákat végeznek, vagyis dobozokat és egyéb tárgyakat pakolnak raktárakban, ezért nem kizárt, hogy kezdetben a Figure 01 is hasonló, rakodói területen kezd majd.

A Mercedes-Benz sem maradt le sokat a versenyben, máris megállapodást kötött az Apptronik startuppal az Apollo humanoid robotok gyártósorokon való alkalmazásáról. Ezeket a robotokat ipari környezetben való munkavégzésre tervezték. A Mercedes-Benz elsősorban logisztikai feladatokra fogja bevetni őket, ahol az alkatrészek szállítását és minőség-ellenőrzését végzik majd. A 172 centiméteres, 72 kilogrammos robotok amellett, hogy természetesen képesek két lábon járni, akár 25 kilogrammot is fel tudnak emelni. A remények szerint a humanoid robotok bevezetése lehetőséget teremt arra, hogy ezek a gépek segítsék az emberi munkaerőt, és enyhítsék a gyártási folyamat során felmerülő személyzeti problémákat, illetve új megoldásokat kínálhatnak a kevésbé kívánatos munkák automatizálására. Azokat a feladatokat fogják a gépek végezni, amelyek alacsony képesítést igényelnek, repetitívek és fizikailag fárasztóak. Emellett az Apollo robotok bevetése a gyártósorokon a munkaerőhiány problémáját is megoldhatják.

A technológia fejlődésével várhatóan egyre több területen fogunk találkozni a humanoid robotokkal. A gyártási folyamatok optimalizálása mellett a munkaerő hatékonyabb kihasználása is előtérbe kerülhet. A BMW és a Mercedes-Benz lépései jelzik, hogy a jövő gyárai már nemcsak a hagyományos robotokra, hanem a humanoid gépekre is építhetnek. A robotizáció következő lépcsőfoka a két lábon járó, emberi formájú gépek lesznek, melyek a gyártási folyamatok minden aspektusát képesek átalakítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..