home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Szili Katalin fenntarthatósági órája Szabadkán
Nyúl Sámuel
2024.04.24.
LXXIX. évf. 17. szám
Szili Katalin fenntarthatósági órája Szabadkán

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete közreműködésével vajdasági tanárok és diákok évek óta részt vesznek a magyarországi Fenntarthatósági Témahét programjaiban. Az együttműködés eredményeképp dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés volt elnöke és a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács alapító/tiszteletbeli elnöke a 2024. évi Fenntarthatósági Témahét alatt három, határon túli iskolában tart elnöki tanórát. Vajdaságban az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolára esett a választás, mivel a biológiatanárnő, Besnyi Izabella a program helyi koordinátora. Az előadás időpontja április 24-e volt.

— 1970 volt az a forduló év, amikor még egy bolygót használtunk, azóta erőforrásaink felhasználásában már a jövőt éljük fel, éppen ezért szükséges áttekinteni a lehetőségeinket, hogy miként tudjuk ezek által csökkenteni a fogyasztást — hangsúlyozta az előadó, aki arra is rámutatott, hogy ezért fontos a fiatalokat környezetünk megőrzésére oktatni.

Az elnöki tanórának a témája a környezettudatosság és a fenntarthatóság volt. Dr. Szili Katalin játékosan próbálta közvetlenül megszólítani az iskola kis és nagy diákjait, akik jelentkezve válaszoltak a kérdéseire. Ilyen volt például, hogy mikor van a Föld napja. A gyerekek közül sokan tudták és mondták is a választ: április 22-én.    

„Nem építhetjük mindig a jövőt az ifjúságnak, de építhetjük az ifjúságot a jövőnek.” Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök idézetét választották a Fenntarthatósági Témahét mottójának, ezzel is erősítve azt, hogy a fenntarthatóságra való nevelést már a legkisebbeknél el kell kezdeni, hiszen övék a jövő és a Föld is.

— 1990. április 22-e óta foglalkozunk Magyarországon ezzel a témával, és ezért jött létre a Fenntarthatósági Témahét, amikor nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei iskolákban is a környezet védelme és megőrzése a legfontosabb tanulnivaló — emelte ki Szili Katalin. A gyerekeknek azt is elmondta, hogy a túlfogyasztás miatt már több erőforrást használunk fel, mint amennyi rendelkezésünkre áll. Ma a szükségletek és a kényelem kielégítésére már 1,75, azaz majdnem kétszer annyi Földet és nyersanyagot használunk, mint amennyi van, és ezzel a jövő generáció forrásait csapoljuk meg. 

— A fenntarthatóság mindig egy szükséges és hálás téma. Az a cél, hogy a gyerekeknek a hétköznapjaiba becsempésszük a fenntartható életmódot. Az öltözködésben, a vásárlásban, és abban is, hogy miként jövünk iskolába, gyalog vagy tömegközlekedéssel. Erről rendszeresen beszélünk, nemcsak a Témahét alatt, habár ilyenkor több aktivitásban részt veszünk. Próbáljuk arra nevelni a diákokat, hogy ha mindenki egy kicsit hozzátesz, akkor az egész bolygónak jobb lesz. Ne globálisan, hanem lokálisan cselekedjünk — mondta Besnyi Izabella, az iskola biológia szakos tanára.

Az oktatási intézmény tanulói versenyeken, pályázatokon vesznek részt. Hamarosan megtartják a ZöldOkos Kupa regionális döntőjét, melyből az szabadkai diákok sem maradnak ki.  

Fényképezte: Nyúl Sámuel

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..