home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„Szent háború”
Talpai Lóránt
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
„Szent háború”

Találkozunk New Yorkban — ISIS, avagy al-Kaida a köbön

Találkozunk New Yorkban

Miközben a világ évek óta az al-Kaidára figyel, az árnyékában szép lassan kialakult egy rendkívül erős, radikális és egyúttal rejtélyes iszlám szervezet. Ez a részben katonai alakulat nem riad vissza a legkegyetlenebb leszámolásoktól és akcióktól sem. E szervezetet Iszlám Államként emlegetik a világban. A valódi neve ISIS, avagy Islamic State of Iraq and Syria, a köztudatba az Islamic State megnevezés került be. Mivel az ISIS továbbra is nagyon titokzatos szervezet, nehéz pontos információkkal szolgálni róla. Annyi azonban bizonyos, hogy a radikális iszlám csoport vezetője Abu Bakr al-Bagdadi, egy börtönviselt iraki terrorista, aki egyébként egy légi csapás következtében nemrég megsebesült. Amerikához fűződő viszonya mindmáig tisztázatlan. „Helló, srácok, New Yorkban találkozunk!” — ezzel a mondattal köszönt el az őröktől, amikor 2009-ben szabadon engedték egy amerikaiak által fenntartott iraki börtönből.

A dzsihádista vezérnek körülbelül 1 milliárd dolláros vagyona van. A többi közt tőkéjének is köszönhetően az ISIS egy paramilitáris szervezetből immár egyfajta arab önkormányzati szervezetté fejlődött, mely a Közel-Keleten élő lakosság részére már általános szolgáltatásokat is nyújt. A dzsihádista csoport működése hasonlít a Hamászhoz, katonái szívesen rejtőznek a civil lakosság között. Ezáltal pedig még érinthetetlenebbé válnak. A radikális szunnita szervezetről azt is érdemes kiemelni, hogy a kormányzó tanács és a kabinet típusú vezetés pénzügyi és törvényhozási hierarchiája nyugati stílusjegyeket visel magán. Úgy működik, mint egy nyugati típusú politikai szervezet, leszámítva a rendkívül kegyetlen véres merényleteket. Az ISIS végrehajtó hatalmát Bagdadi és kabinetjének tanácsadói, valamint két helyettese alkotják, akiket Al Imaraként ismerhet a világ. Bagdadi két helyettes tisztje egyébként egykor Szaddám Huszeint szolgálta. Jelenleg a két katonatiszt irányítja, felügyeli az iraki és a szíriai területeket. Ők továbbítják a renket a kormányzóknak, ők adnak ki parancsokat a helyi tanácsoknak, hogy miképp kell végrehajtani a renket. Röviden: az Iszlám Állam egy igencsak jól és racionálisan felépített szervezetnek látszik.

ISIS, avagy al-Kaida a köbön

A radikális szunnita csoport talán a jó szervezettségének is köszönhetően vált világviszonylatban is meghatározó tényezővé. Bár céljai valójában ugyanazok, mint az al-Kaidának, a két szervezet útjai mégis keresztezik egymást. Noha az ISIS az al-Kaida iraki ágából jött létre az iraki háború első éveiben, a két csoport manapság rivalizál egymással. A szélsőséges szervezetek közötti ellentét tavaly éleződött ki igazán, amikor az ISIS — kihasználva a szíriai polgárháború káoszát — megpróbálta a saját irányítása alá vonni az al-Kaida helyi ágát. Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida vezetője mindezt rendkívül rossz néven vette, ezért támogatni kezdte az Abu Bakr al-Bagdadi vezette csoport ellen küzdő fegyvereseket. Azóta az al-Kaida és az ISIS külön utakon harcol az iszlám törvénykezés bevezetéséért. A céljuk továbbra is megegyezik, a módszereik azonban eltérnek. Az al-Kaida manapság jóval mérsékeltebbnek számít, mint az ISIS, mely nem ismer kompromisszumot. Mindezt az is alátámasztja, hogy az amerikai csapatok 2011. évi kivonulása óta Irak a legsúlyosabb válságát éli. Az Iszlám Állam vezette szunnita csoportok ugyanis megszállták az ország területének egyharmadát. Irakban és Szíria bizonyos keleti területein az iszlamisták kikiáltották a kalifátust, és a saría, az iszlám törvénykezés általuk képviselt kíméletlen változatát kényszerítik a helyi lakosságra. Határozottan kijelenthető, hogy az Iszlám Állam alaposan megbolygatta a közel-keleti helyzetet. A szervezet Irakban, Bagdadtól északra és nyugatra annyira erős, hogy fenyegeti Bagdad fennhatóságát, valamint a kurd területeken folyó kőolajkitermelést. Szíriában még ennél is befolyásosabb, hiszen egyrészt erősíti Bassár el-Aszad elnök rendszerét, másrészt gyengíti annak ellenzékét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..