home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szent István király ünnepe Óbecsén
Szilágyi Edit
2023.08.21.
LXXVIII. évf. 33. szám
Szent István király ünnepe Óbecsén

„Álljunk együtt Szent István királyunk álmai és reményei mögött. Legyünk méltó örökösei annak az országnak, amelyet ő létrehozott."

Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében az idei, immár hagyományos Szent István-napi rendezvényt augusztus 18-án és 19-én tartották meg.

A mindig nagy érdeklődést kiváltó esemény az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar vendégváró koncertjével az alsóvárosi Páduai Szent Antal templomban kezdődött. Az éjszakai vihar elcsitult, mintha az idő is ünnepelt volna, a nap sugarai bejárták a melegséget árasztó templomot, amikor felcsendült a Himnusz, majd Kodály, Bárdos művei és Mária énekek következtek. Ünnep az ünnepben.

A szentmisét Ft. Pósa László celebrálta. Szent István királyt, Magyarország fővédőszentjét ünnepeljük, mondta, kiemelve, hogy István király erényei vallásos meggyőződéséből és Jézus iránti elkötelezettségéből származnak. Krisztust és a magyar nemzetet szolgálta. Világi és egyházi törvényei határokat szabtak, de meghagyta a szabad döntés és cselekvés jogát, hiszen nem elegendő elismerni Isten létezését, és ismerni akaratát, hanem meg is kell valósítani elvárásait. A plébános emlékeztetett a balga emberre és a homokra épített házra, és arra, aki szilárd alapot választott lakóhelye számára. Szent István ünnepén tanuljunk tőle, törvényei, életvitele, cselekedetei viharoktól terhes világunkban példaértékűek. A plébános megáldotta az új kenyeret is.

A rendezvény a Köztársaság utcában felállított szabadtéri színpadon folytatódott. Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, köszöntő beszédében kiemelte, Szent István napja az emlékezet, a kultúra, a szentmise, és koszorúzás ünnepe. Augusztus 20-a hivatalosan is ünnep, egyben a közösség megőrző tevékenységének, sikerének ünnepe. Feladatunk a múltat nem feledve egymásra utalva együttműködni. Az ünnep üzen a jelennek és a jövőnek. István király nem a csatákban aratott győzelmeiről híres, hanem arról, hogy politikai és vallási szempontból is biztosította népének a jövőbe vezető helyes utat.

Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hagyományaink összekapcsolnak bennünket, fontos a békében való együttélés. Az ünnepelt szent intelmei nem csak a múltról szólnak, hanem manapság is új kihívásokat, új lehetőségeket tartalmaznak – mondta Kiss Igor, majd felvágta a megáldott kenyeret.

A tér benépesült, kiváló ünnepi néptánc-műsor következett a kultúrkör előtt felállított színpadon, majd István, a király-dalok élőben címmel az egyik legnépszerűbb magyar rockopera dallamai csendültek fel Csiszár István, Száraz Tamás, Heiter Ágnes és Tihanyi Lívia magyarországi előadóművészek előadásában. A közönség mind lelkesebbé vált, a FOLKBEAT duó koncertjén már szinte mindenki énekelt, és hatalmas ovációt váltott ki Bereczki Zoltán és zenekara koncertje. A nap méltó befejezéseként a beígért tűzijáték nem maradt el.

A következő napra tervezett főzőversenyre 38 csapat jelentkezett. Ropogott a tűz a bográcsok alatt, az alkalmi szakácsok kóstolták az ízeket, és dicsérték a főztjüket. A zöld paprikától lesz az igazi. Csípős – állították, majd vitába szálltak, hogy a piros paprika nem lehet barna, meg kell találni a megfelelőt. Folyt az eszmecsere, egy kicsit éreztette magát az egészséges versenydrukk, és fogyott a finom bor, vagy a hűtőtáskából előkerülő hideg sör. A hangulatról a Kis Subagomb együttes gondoskodott.

Amíg a nagyok főztek, a gyerekek a Petőfi Sándor Általános Iskolában gyermekfoglalkozásokon vettek részt. Volt ott játék, kézművesség, ugrálóvár arcfestés, és természetesen nem maradt el a palacsinta sem. A szegedi Cserregő Bábtársulás Nyakigláb, Csupaháj Málészáj című élőzenés interaktív bábelőadása egyórás szórakozást ígért.

Lassan nyugovóra tért a nap, amikor Koncz Antónió koncertje csendült fel a Petőfi szobornál.

A főzés befejeződött, eredmények születtek, majd kezdődhetett az utcabál a Kis Subagomb együttes közreműködésével.

A két napig tartó ünneplés során természetesen nem hiányzott a kirakodóvásár sem. Az utcát bejárta a bográcsokban készült finomságok és a sütemények illata.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Pál Viktor tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi megbízott altitkár, Fehér Szabolcs, a Tartományi Energetikai, Építkezési- és Közlekedésügyi Titkárság közlekedéssel megbízott segédtitkára, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója, Rigó Pál Zsófia az MNT alelnöke, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, Kiss Igor az óbecsei községi képviselő-testület elnöke.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..