home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Szeged Európa-díjas
K. F.
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Szeged Európa-díjas

(Tudósítónktól)
Botka László polgármester és Guy Lengagne, az Európa Tanács illetékese a díjat jelképező bronz szobor előtt.Csongrád megye székhelye három napon át ünnepelt. Nincs ebben semmi különleges, mondaná az emberfia, hiszen más településekkel is ,,megesik' ilyesmi, különösképpen, ha...

(Tudósítónktól)
Botka László polgármester és Guy Lengagne, az Európa Tanács illetékese a díjat jelképező bronz szobor előtt.

Csongrád megye székhelye három napon át ünnepelt. Nincs ebben semmi különleges, mondaná az emberfia, hiszen más településekkel is ,,megesik' ilyesmi, különösképpen, ha egy-egy állami ünnep úgynevezett hosszú hétvégét ajándékoz az ott lakóknak. Persze, ez így van, de Szeged ezúttal saját magát ünnepelte. S ebben nem volt semmi önző elhatározás, magamutogatásra utaló szándék. Összesen annyi, hogy: a Tisza-parti város Magyarországon az elsőként érdemelte ki az Európa Tanács legnagyobb elismerését -- az Európa-díjat.
Ünneplőbe öltözött az öreg kontinens egyik legszebb tere, a szegedi Széchenyi tér. Megannyi zászló lobogott a szeptember végi bágyadt napsütésben, közülük is a legelőkelőbb helyen állt a magas oszlopon a piros-fehér-zöld színű magyar lobogó, amelyet külön katonai tiszteletadással vontak fel az árbocra. Az ünneplő tömeg alkalmi programban gyönyörködhetett. A szegedi szimfonikusok, a Vaszy Viktor Énekkar, a Lassus Énekegyüttes, a Pavane Történelmi Táncegyüttes s az 1848-as hagyományokat ápoló katonák mutatkoztak be a közönségnek. Ezután Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát és nemzeti imánkat, a magyar himnuszt énekelte el a Városháza előtti téren az ünneplő gyülekezet.
Botka László polgármester az eredményekről szólt beszédében, és összefogó európai közösségként határozta meg a csaknem 200 ezer lakosú várost. Guy Lengagne, az Európa Tanács bizottságának francia elnöke a díjat átnyújtva elmondta, hogy ezt az elismerést még 1955-ben hozták létre, és mindig az a város érdemli ki, amely a legtöbbet tesz az európai kapcsolatok fejlesztéséért, az európai szellemiség erősítéséért. Szeged azért nyert, mert szoros, élő kapcsolatokat tart fenn testvérvárosaival és azok lakosaival. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora Magyarország egyik tudásközpontjaként jellemezte Szegedet, mondván, hogy a több mint 20 ezer egyetemi hallgató életének egy bizonyos részét ebben a környezetben tölti, de sokan közülük annyira megszeretik a várost, hogy soha el nem hagyják. Cornelia Diekmann, Darmstadt testvérváros tanácsnoka kiemelte azt a figyelemre méltó kapcsolattartást, amelyet a szegedi és a német város fiataljai a cserepartnerség jegyében bonyolítanak le. A fiatalokon áll, hogy mennyire leszünk európaiak és mennyire ismerjük meg egymás életét, kultúráját, nyelvét.
A díjhoz járuló bronz emléktáblát egyébként három napon át megtekinthették a szegediek és az idelátogatók is: a Városháza előtti téren egy emelvényre helyezték, mellette a 48-as hagyományőrző huszártisztek álltak díszőrséget. Az elismerésnek van anyagi vonzata is. A vele kapott hétezer eurót azok a szegedi fiatalok használják majd fel, akik ösztöndíjasként az európai országokba, zömmel a testvérvárosokba utaznak rövidebb-hosszabb tanulmányutakra.
Az átadási ünnepséget követő színvonalas művelődési műsor után sem széledt szét az ünneplő közönség. A városháza előtti Széchenyi téren állították fel azokat a borpavilonokat, amelyekben kilenc ország 44 finom nedűjét kóstolhatták meg. Három napon át. Az itt levő nagyszínpadon gyönyörködhettek a Száztagú Cigányzenekar játékában, a Dankó Pista Zenekar, a különféle népitánc-együttesek, majorett-csoportok fellépésében, az Apostol Zenekar és Horváth Charlie koncertjében.
Szintúgy három napon át. Mert azután kezdődnek a dolgos hétköznapok.
Negyven európai város versengett
Szabadka testvérvárosa rendkívül nagy konkurenciában szakította át elsőként a célszalagot. Olyan városok pályáztak, mint Montpellier, Zaragoza, Thesszaloniki, Varsó, Odensee, Porto. A ,,selejtezők' után ketten maradtak a kalapban: Nürnberg és Szeged. Egyenlő pontszám esetén az Európa Tanács bizottságának elnöke hivatott dönteni. S ő a Tisza-parti város mellett tette le a voksát. Az elnök, mint Szegeden mondta, nem bánta meg döntését. A város szerinte kiválóan ötvözi a történelmi múltat és a fényes jövőt. Kiváló a konyhája, különösen jó a csípős halászleve. Nem beszélve arról, hogy a szegedi nők szeme csillog a legszebben... - vélekedett a ,,szegedi valóságról' Guy Lengagne, az Európa Tanács bizottságának elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..