home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Szakmai továbbképzések pedagógusok számára
Kovács Laura
2023.08.25.
LXXVIII. évf. 34. szám
Szakmai továbbképzések pedagógusok számára

Együttműködés és kommunikáció — az oktató-nevelő munka eredményességének záloga címmel szerveztek szakmai továbbképzést csütörtökön a Magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban. A képzés témájáról sajtótájékoztatón számoltak be.

Az új tanév kezdete előtt a Magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ több továbbképzést, illetve szakmai összejövetelt szervez, szám szerint nyolc továbbképzést és két tribünt.
A részletekről Jerasz Anikó, a pedagógus-továbbképző központ igazgatója számolt be:

— A képzések párhuzamosan fognak megvalósulni mind itt az intézményünkben, mind pedig terepen, különböző oktatási intézményekben. A mai napon itt a regionális továbbképző-központban az Együttműködés és kommunikáció továbbképzés zajlik, míg terepen, Szabadkán a közgazdasági középiskolában A munkahelyi kiégési szindróma lehetőségei és megelőzése továbbképzés vette kezdetét, illetve Versecen, a Mladost Általános Iskolában pedig A tanulók értékelése a legegyszerűbb és legmegfelelőbb módon továbbképzésünk kerül megszervezésre. Ez a továbbképzés, mely az intézményben vette kezdetét, a Vajdasági Pedagógiai Intézet által került akkreditációra, és nyolc pontot ér. Tizenkilenc pedagógus vesz részt a képzésen. Ők Magyarkanizsa község oktatási intézményeiben dolgoznak, valamint a környező községek oktatási intézményeiben. Kulcsfontossága van ezeknek a képzéseknek, hiszen lehetőséget teremtenek a részt vevő érdeklődő óvodapedagógusoknak, osztálytanítóknak, szaktanároknak arra, hogy fejlesszék szakmai kompetenciáikat, hogy versenyképessé tegyék tudásukat, valamint hogy felismerjék azokat a lehetőségeket, amelyek a környezetünkben, a közösségünkben adottak, és ezeket alkalmazzák az oktató-nevelői munkában —mondta Jerasz Anikó. — Én azt gondolom, hogy kulcsfontossága van annak, hogy segítsünk a tanároknak a tantárgy oktatásában. Az előadók, akik a tribün előadói, éppen azok a tanárok, akik annak idején részt vettek abban a műhelymunkában, amely elősegítette az új tanterv, a tantárggyal kapcsolatos standardok és kimenetek kidolgozását, és a leghatékonyabban tudják átadni azt a tudást, ami bennük van, és amely segítheti a tantárgy könnyebb oktatását és ezáltal hatékonyabbá tételét — tette hozzá.

Varjú Potrebić Tatjana előadó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja szerint az Együttműködés és kommunikáció elnevezésű képzés igen népszerű a pedagógusok körében.

— Nagy szükség van számukra olyan tudások, tapasztalatok megszerzésére, amelyek az együttműködés más intézményekkel címszó alá sorolhatóak be, valamint a kommunikáció, az osztályon belül, az iskolán belül, az óvodán belül és kommunikáció a nyilvánosság előtt. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatta, hogy a pedagógusoknak kell segítség, amikor nyilvánosan fel kell lépniük, tehát hogy azt a lámpalázat, ezt a megjelenést, azt a beszédet hogyan és mikor tudják elkészíteni és előadni. Főleg gyakorlati része van, csoportmunkák, műhelymunkákkal indítunk, önismereti előadást tartunk, és a képzés végén a pedagógusokat megerősítjük abban, hogy az iskolán kívül is tudjanak kommunikálni olyan partnerekkel, akik meghatározzák az oktatók mindennapi munkáját.

Telek Krisztina, a képzés egyik előadója elmondta, hogy a képzés mindig alkalmazkodott a minisztériumi utasításokhoz és a társadalmi változásokhoz is. Ám a COVID hatalmas törést és változást hozott az életben.

— Még jobban megnehezítette, mind az együttműködést, mind pedig a kommunikációt, akár intézményen belül, akár pedig az intézmények között. Maga a képzés ezekhez a különféle változásokhoz próbál megoldásokat nyújtani, lehetőségeket és új utakat nyitni ahhoz, hogy a pedagógus könnyedén föltalálja magát a mindennapi munkájában. A felnőttoktatás merőben más, mint a gyermekeké, hiszen olyan emberekkel állunk szemben, akik már túl vannak az akadémiai tanulmányaikon, több képzésen vettek részt, illetve sok tapasztalattal bírnak a mindennapi munkájukban. Ezért nagyon fontos, hogy az elméleti rész megközelítőleg 20 százalékát tegye ki a képzéseknek, a fennmaradó 80 százalék pedig elsősorban különféle műhelymunkákra irányuljon.

Pénteken a Tanulók értékelése és osztályozása a legegyszerűbb és legmegfelelőbb módon című továbbképzést tartják meg Nagybecskereken, a Đura Jakšić Általános Iskolában.
Hétfőn két továbbképzés folyik majd a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban. Az egyik a Digitális világ, a másik pedig az Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címet viseli.
A keddi napon egy tribünt tartanak, mely a Környezettudatosság címet kapta, és ezzel párhuzamosan Moholon, a Novak Radonić Általános Iskolában a Tanulók osztályozása a legegyszerűbb és legmegfelelőbb módon címet viselő képzésre várják az érdeklődőket.
Szerdán szintén a Magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban a Zene mindenkié című tribünt tartják meg, és ezzel egyidejűleg Zentán a gimnáziumban szervezik meg a Tanulók értékelése a legegyszerűbb és legmegfelelőbb módon címűt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..