Süteményszimfónia Erzsébetlakon

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Süteményszimfónia Erzsébetlakon

Amikor az élet csupa édesség...Az erzsébetlaki, azaz blatósi Édes nap négy esztendővel ezelőtt lopta be magát tartományunk turisztikai eseménynaptárának októberi kínálatába -- mindenekelőtt a hagyományos kalács- és süteményreceptek felelevenítése, illetve azoknak az ifjabb generációkkal val...

Amikor az élet csupa édesség...

Az erzsébetlaki, azaz blatósi Édes nap négy esztendővel ezelőtt lopta be magát tartományunk turisztikai eseménynaptárának októberi kínálatába -- mindenekelőtt a hagyományos kalács- és süteményreceptek felelevenítése, illetve azoknak az ifjabb generációkkal való megismertetése végett. S persze a multikulturalizmus ápolását is szem előtt tartva, amelyről e vizekkel körülölelt közép-bánsági, zömében szlovák, magyar és bolgár etnikumú falucska messze földön híressé vált.
Az idei esemény főszervezője -- mint az eddigieké is -- a harmincnyolc főt számláló helyi Nőklub volt. A klubnak csupán tizenkét munkabíró tagja van, de szinte heti rendszerességgel tájolnak vagy fogadnak vendégeket -- aprósüteményekkel és kézimunkákkal ,,felvértezve'', népviseletbe öltözötten, kívülállókat kapcsolatfelvételre bátorító nyitottsággal -- hallottuk elnök asszonyuktól, Simon Annuskától. A tény számadatokkal is alátámasztható, az idei találkozón a házgazdák mellett további húsz település képviseltette magát: Aradác, Titel, Kiszács, Petrőc, Óécska, Écska, Lukácsfalva, Bégafő, Botos, Antalfalva, Nagylajosfalva, Újozora, Pálmajor (Banatsko Karađorđevo), Muzslya, Perlasz és Dunagálos (Gložan), továbbá a debütáló torontálvásárhelyiek, valamint a felvidéki Óhegy (Staré Hory) rendhagyó viseletű bányászkórusa.
A helyi általános iskola udvarán megejtett nyitóünnepségen először az erzsébetlaki nőklub vezetője, majd Táncos Ernő faluelnök köszöntötte az egybegyűlteket, akikhez néhány gondolat erejéig Vesna Šijački, a Tartományi Képviselőház nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottságának tagja is szólt. A kedvcsináló program részeként az iskola diáklányai paltyén (óbolgár) és magyar nyelven hoztak ún. kalácsmotívumos mondókákat, egy szárnyait próbálgató helyi együttes pedig közismert és kedvelt rockdalokat játszott. A csalóka időjárás elől a tantermekben helyet kapó kiállítói sarkocskák osztályozásának háládatlan feladatát nyolctagú bizottság vállalta magára, Pozsár István vezetésével. A legízletesebb és a leghitelesebb kalácsok kategóriájában a kiszácsi meggyes kalács és a lekváros mancs(táska), valamint a lukácsfalvi mákos pite jutott dobogós helyezéshez, a standépítői fődíjat pedig a debellácsi Pipacs Nőegylet kapta.
A helyi Ifjúsági Otthonban megejtett eredményhirdetés koreográfiájában Hanjik Marka elképzelései alapján alkalmi viseletbemutató is teret kapott. A nagyobb lélegzetvételű kulturális helyi eseményeket szinte hagyományszerűen lekerekítő blatósi táncmulatság zenekara a Bell Ami együttes volt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Süteményszimfónia Erzsébetlakon
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2017.07.26.
  • LXXII. évfolyam 30. szám
Süteményszimfónia Erzsébetlakon
Riport
  • TOMEK Viktor
  • 2007.02.14.
  • LXII. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink