home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sport, 2013
Tóth Tibor
2014.01.01.
LXIX. évf. 1. szám

A nyári olimpia után és a labdarúgó-világbajnokság előtt eltelt esztendőben nem dúskálhattunk túl sok jelentős sporteseményben, néhány Eb és vb azért mégis felkeltette a sportrajongók érdeklődését. Alábbi összefoglalónkban 2013 legnagyobb sporteseményeit vesszük számba.

Spanyolország másodszor a csúcson

A házigazda spanyolok győzelmével ért véget a 23. férfi-kézilabda-világbajnokság. Magyarország a D csoportban szerepelt, ahonnan harmadikként jutott tovább. A nyolcaddöntőben Lengyelországot legyőzve került a negyeddöntőbe, ott azonban a Dániától elszenvedett vereség miatt kiesett. A magyar csapat a 8. helyen végzett. Nagy Lászlót beválasztották a torna All Star csapatába.

A történelmük során második vb-címüket szerző spanyolok a döntőben 16 góllal győztek a dánok ellen, és ez az eredmény új rekord lett a vb-döntők történetében. Spanyolország és Dánia mögött a harmadik helyen Horvátország, a negyediken pedig Szlovénia végzett. Szerbia a 11. helyen fejezte be a vb-t.

Nadal és Williams duplázott

Novak Đoković, Rafael Nadal és Ady Murray az idei Grand Slam-tornák győztesei. Az ausztrál nyílt teniszbajnokságot az akkor még világelső szerb nyerte, miután a döntőben 6 : 7, 7 : 6, 6 : 3, 6 : 2 arányban legyőzte Murray-t, s ezzel zsinórban negyedszer lett első Ausztráliában. Több GS-tornát nem sikerült nyernie, de Wimbledonban és az US Openen is döntőbe jutott, azonban Murray-től és Nadaltól vereséget szenvedett. Nadal a francia nyílt teniszbajnokságot is megnyerte, s ezzel két Grand Slam-torna is az övé lett az idén. A nők közül dupláznia a Roland Garroson és az US Openen diadalmaskodó Serena Williamsnek sikerült, Wimbledonban nagy meglepetésre a francia Marion Bartoli diadalmaskodott, Ausztráliában pedig címét megvédve a fehérorosz Viktoria Azarenka emelhette a magasba a nagy salátástálat.

Német házi döntő a Bajnokok Ligájában

Német csapat nyerte meg a Férfi és a Női Labdarúgó Bajnokok Ligáját is. A londoni Wembley-stadionban megtartott férfi BL-döntőn a Bayern München csapata 2 : 1-re verte meg a Borussia Dortmundot, s ezzel ötödik alkalommal nyerte meg a BEK, illetve a BL-serleget. A női döntőben a Wolfsburg együttese 1 : 0-ra győzte le a francia Lyon gárdáját. Az Európa Ligát az angol Chelsea nyerte meg, miután az amszterdami döntőben Ivanović 93. percben lőtt góljával 2 : 1-re diadalmaskodott a portugál Benfica felett. A szerbiai labdarúgás legnagyobb sikerét az U19-es válogatott alkotta, mely az Európa-bajnokság döntőjében Luković góljával 1 : 0-ra verte meg Franciaországot, és megszerezte a kontinensbajnoki címet.

Francia és spanyol diadal

A Szlovéniában megtartott 38. férfi-kosárlabda-Európa-bajnokságot, története során először, a francia válogatott nyerte meg. A csoportkörből a francia, az ukrán, a belga, a szerb, a lett, a litván, a spanyol, a horvát, a szlovén, az olasz, a finn és a görög válogatott került tovább, majd a középdöntők után a szerb, a litván, a francia, az ukrán, a horvát, az olasz, a spanyol és a szlovén válogatott maradt állva. A negyeddöntőkből a spanyolok, a franciák, a horvátok és a litvánok kerültek a négy közé. A döntőt a franciák és a litvánok vívták, s az előbbiek 80 : 66 arányú győzelmet arattak. A bronzmeccsen Spanyolország 92 : 66-ra legyőzte Horvátországot. A szerbiai válogatott a negyeddöntőben 90 : 60-as vereséget szenvedett Spanyolországtól, s kiesett a további versengésből.

A Franciaországban megtartott női kosárlabda-Eb-n spanyol diadal született, miután az ibériaiak a döntőben, óriási csatában 70 : 69-re verték meg a házigazda franciákat, s ezzel történetük második kontinensbajnoki címét szerezték meg. A harmadik helyért vívott meccsen Törökország 91 : 72 arányú győzelmet aratott a szerbiai válogatott felett.

Magyarország világbajnok

A jócskán felfiatalított magyar vízilabda-válogatott nyerte meg a Barcelonában megtartott vízilabda-világbajnokságot, s ezzel harmadszor állhatott a világlista élére. A csoportmeccsek során Benedek Tibor csapata Kína felett 13 : 5-re diadalmaskodott ugyan, ám Ausztráliával 9 : 9-es döntetlent játszott, Szerbiától pedig 13 : 10-es vereséget szenvedett. Az egyenes kieséses szakaszban azonban már jobban ment a válogatottnak, s a döntőbe vezető úton előbb Kazahsztánt (16 : 7), majd Görögországot (9 : 3), az elődöntőben pedig Horvátországot (11 : 10) győzte le. A döntőben Montenegró volt az ellenfél, melyet Magyarország 8 : 7 arányban legyőzött. A bronzérem az olaszok felett aratott 10 : 8-as győzelmem után Horvátországba került. A szerbiai válogatott a negyeddöntőig jutott, ott azonban 9 : 8-as vereséget szenvedett Montenegrótól.

A női vízilabda-világbajnoki címet — első ízben — Spanyolország nyerte el, miután a döntőben 8 : 6 arányban legyőzte Ausztráliát. Magyarország a harmadik helyet szerezte meg, miután a bronzmeccsen 10 : 8-ra legyőzte Oroszországot.

Öt érem a magyar úszóknak

A szintén Barcelonában megtartott úszó-világbajnokságon három aranyat, valamint egy ezüstöt és egy bronzot nyertek a magyar úszók. A dobogó legfelső fokára Gyurta Dániel (200 mell) és Hosszú Katinka (200 és 400 vegyes) állhatott, ezüstérmet Cseh László (100 pillangó), bronzérmet pedig Hosszú Katinka (200 pillangó) szerzett. Az úszóversenyek során két világcsúcs született: női 800 méteres és 1500 méteres gyorsúszásban is az amerikai Katie Ledecky javított a világ eddigi legjobb eredményén. Az úszóversenyek legeredményesebb csapata a tizenhárom aranyat szerző Egyesült Államok volt.

Pars és Bekrić érmei

A moszkvai atlétikai világbajnokságon egy érmet nyertek a magyar versenyzők. Pars Krisztián kalapácsvetésben 80,30 méteres dobással végzett a dobogó második fokán. A szerbiai atléták szintén egy éremmel büszkélkedhetnek: ezt Emir Bekrić szerezte 400 méteres gátfutásban. A sprinttávokon egyértelműen a jamaicaiak domináltak: a férfi és a női 100 és 200 méteren Usain Bolt és Shelly-Ann Fraser-Pryce lett az első. Közép- és hosszútávokon egy-két kivételtől eltekintve továbbra is az afrikaiak játsszák a prímet, a dobó- és ugrószámokban pedig főleg az európaiak domináltak.

Orosz fölény röplabdában

Története során 13. alkalommal nyerte meg a férfi röplabda-Európa-bajnokságot az orosz válogatott. Az oroszok a csoportban kétszer győztek, Németországtól viszont vereséget szenvedtek, az egyenes kieséses szakaszban azonban egymás után megverték a szlovákokat, franciákat, szerbeket és olaszokat, majd méltó módon megnyerték a dán—lengyel közös rendezésű tornát. A szerb válogatott a szlovénok elleni vereség után összekapta magát, és legyőzte a hollandokat, a finneket, a dánokat és a belgákat is. Az elődöntőben Oroszország túl nagy falatnak bizonyult neki, de a bronzmeccsen a Bulgária elleni összecsapásban 3 : 0-s győzelmet aratott, s ezzel megszerezte a harmadik helyet.

A női Eb-n szintén az oroszok diadalmaskodtak, 18. alkalommal. A második helyen a németek, a harmadikon a belgák, a negyediken pedig a szerbek végeztek.

Elsöprő magyar szereplés

A magyar kajak-kenusok hét arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet nyertek a Duisburgban megtartott világbajnokságon. Férfi kajak szakágban nem született magyar arany, kenuban azonban kettő, női kajakban pedig öt magyar elsőség a mérleg. A legnagyobb meglepetést Medveczky Erika (K-1, 1000) szerezte, rajta kívül aranyat nyert még Kozák Danuta (K-1 500), Szabó Gabriella és Fazekas Zúr Krisztina (K-2, 1000), a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas Zúr Krisztina és Vad Ninetta alkotta női kajak négyes 500 méteren, valamint a Dusev-Janics Natasa, Vad, Fazekas és Kozák összetételű 4 x 200 méteres K-1-es váltó. Vb-címmel térhetett még haza a Vasbányai Henrik és Mike Róbert alkotta kenu kettes egység 1000 méteren, valamint Vajda Attila kenu egyes 1000 méteren. A szerbiai kajakozók közül a Nikolina és Olivera Moldovan alkotta kajak kettes 200 méteren nyert egy bronzérmet.

Brazília a világbajnok

Mindannyiunk meglepetésére a brazil válogatott nyerte a Szerbiában rendezett női kézilabda világbajnokságot. A dél-amerikaiak veretlenül szerezték meg a címet, s ezzel a világbajnokságok történetében másodszor ért a csúcsra nem európai válogatott. Ez először Dél-Koreának sikerült 1995-ben. A brazilokat a negyeddöntőben csak a magyar válogatott tudta megszorítani, ám kétszeri hosszabbítás után mégis a dél-amerikaiak ünnepelhettek. Az Eb 4. helyezettje, a szerb válogatott egészen a döntőig jutott, ott azonban 22 : 20 arányban alulmaradt. A bronzérmet Dánia szerezte meg, miután legyőzte Lengyelországot. Magyarország a 8. helyen végzett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..