home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Sikerült a referendum
(o. i.)
2006.11.01.
LXI. évf. 44. szám

ÍRT NEKEM A PAJTIĆ! Kerékpáros fiatalember áll meg a kapu előtt: levelet dob a postaládába. Az idős asszony, botjára támaszkodva leballag érte, bontja a borítékot, olvassa. ,,Írt nekem a Bojan Pajtić! - mondja elcsukló hangon, s látom, hogy a meghatódottságtól könnybe lábad a szeme. ,,Mi...

ÍRT NEKEM A PAJTIĆ! Kerékpáros fiatalember áll meg a kapu előtt: levelet dob a postaládába. Az idős asszony, botjára támaszkodva leballag érte, bontja a borítékot, olvassa. ,,Írt nekem a Bojan Pajtić! - mondja elcsukló hangon, s látom, hogy a meghatódottságtól könnybe lábad a szeme. ,,Mit ír? - kérdezem, s nem akarok illúzióromboló lenni. A fehér levélborítékon ugyanis se név, se cím, se bélyeg. ,,Azt írja, hogy menjek el szavazni, mondjak igent az alkotmányra, mert akkor majd nekünk, vajdaságiaknak jobb lesz - mondja, de már legyint is. ,,Mindegyik politikus a mi támogatásunkkal, a vajdasági magyarok szavazataival került a posztjára, a Koštunica is, na és jobb lett? Én nem megyek el soha többet szavazni, el is dobtam az értesítőcédulát. Komolyan gondolhatja, hiszen meg sem kérdezi azt, amit szokott: ,,Mit mond erre a Kasza? Hát az Ágoston Bandi? Persze, állandóan szól nála a rádió, és pontosan tudja: a három vajdasági magyar párt közül egyik sem szólított fel a referendum bojkottjára. A VMDP és a VMDK arra biztatta a polgárokat, hogy menjenek el a népszavazásra, és szavazzanak NEM-mel. A VMSZ állásfoglalására a múlt hét derekáig kellett várni. A közlemény azt mondja: ,,szavazzon mindenki meggyőződése, lelkiismerete szerint.
Érdekes, hogy ezt a ,,se igen, se nem megfogalmazást a szerbiai kormányfő, Vojislav Koštunica másként értelmezte, hiszen a következőket nyilatkozta: ,,åszintén üdvözöljük Kasza József, Sulejman Ugljanin és minden nemzeti közösség képviselőjének felszólítását, hogy szavazzanak az új alkotmányra. Ez bizonyítja, hogy tudatában vannak annak: közös erőfeszítéssel építjük a közös államot, a házat, ahol egyetértésben élünk majd mi és az utánunk jövő generációk. Kasza József, a VMSZ elnöke a párt pénteki szabadkai sajtótájékoztatóján azt mondta: ,,Részt kell venni a szavazáson annak ellenére, hogy az alkotmánytervezetnek sok hiányossága van mind a kisebbségek, mind a Vajdaság helyzete tekintetében. Szavazni kell, ha pedig valakinek számít, elmondom, hogyan fogok szavazni: igennel fogok szavazni az új alkotmány tervezetére.
A VMSZ ÁLLÁSFOGLALÁSA. ,,A Vajdasági Magyar Szövetség már korábban tájékoztatta a vajdasági magyarságot az alkotmányozás folyamatáról. Elmondtuk, hogy a VMSZ kitartóan tárgyalt, az asztalra tett minden szakmai és politikai érvet olyan megoldások mellett, melyek a vajdasági magyarság érdekeit szolgálják. Megtettük, amit emberileg lehetséges volt megtenni. Több kérdésben sikerrel jártunk, de több olyan kérdés is van, melyekben nem a mi érveinket fogadták el. Elmondtuk azt is, hogy miben jártunk sikerrel és hol nem történt előrelépés. Az alkotmányhozók sajnos nem bocsátották közvitára az alkotmányjavaslatot. Ebben a helyzetben a VMSZ úgy érezte, hogy nem az a feladata, hogy párbeszéd és tájékoztatás nélkül kimondja, hogyan is kellene szavazni. Úgy éreztük, hogy az a kötelességünk, hogy a vajdasági magyar választópolgárokat pontosan tájékoztassuk arról, hogy mik voltak a törekvéseink, mit értünk el és mit nem, hol van előrelépés az új alkotmányjavaslatban és hol nincsen. Ezt a feladatot igyekeztünk teljesíteni az alkotmányjavaslat közzététele óta lakossági fórumok egész során. Nem parolákkal, hanem tényekkel igyekeztünk a döntésben segíteni. Ezt más pártok nemigen tették.
Összegezve az elmúlt hetekben tapasztaltakat, közölnünk kell, hogy a vajdasági magyar szavazók véleménye megoszlik. Nem azért oszlik meg, mert egyesek a teljes igazság birtokában vannak, míg mások rosszul gondolkodnak. Azért oszlanak meg a vélemények, mert valóban nehéz kérdésről van szó, melyről tisztességes, jó gondolkodású emberek is különbözőképpen vélekedhetnek. A lakossági fórumokon nem alakult ki egységes vélemény, de ki kell mondanunk azt is, hogy az elutasító vélemények kerültek túlsúlyba. Ezt a tényt a VMSZ-nek tiszteletben kell tartania. A véleménykülönbség tiszteletben tartása azt jelenti: a VMSZ-nek nincs erkölcsi joga, hogy a rá jellemző, a közösség által megszokott és többször méltányolt határozottsággal fellépve az alkotmányjavaslat támogatására szólítson fel. Meggyőződésünk, a beszélgetéssorozat eredményeként a vajdasági magyarság tájékozottabban mehet el szavazni. Javasoljuk, éljen ezzel a jogával, szavazzon mindenki meggyőződése, lelkiismerete szerint. A VMSZ azt szeretné leszögezni, hogy mindenképpen folytatja a politikai harcot olyan megoldások érdekében, amelyek szavatolják a vajdasági magyarság érdekérvényesítését - olvasható a közleményben.
POFON A SZERBIAI POLITIKAI ELITNEK. Olyan még nem volt Szerbiában, hogy két napon át tartson egy népszavazás - most, október 28-án és 29-én megtörtént. Tekintettel arra, hogy az alkotmánytervezetről szervezett referendum zászlajára a szerbség bölcsőjének jelképét, Kosovót tűzte Szerbia négy legnagyobb pártja, a belgrádi politikai elit biztosra ment. Fel sem merült annak a lehetősége, hogy a referendum esetleg nem sikerül. A közvélemény-kutatások is ezt támasztották alá: azt mondták, a 6,6 millió bejegyzett választópolgárból minimum 4 millió vonul majd az urnák elé. Szombat reggeltől vasárnap délutánig nem ez történt. Szombaton a választópolgároknak nem egészen a 18%-a adta le szavazatát! Vasárnap kora délutánig csak folytatódott ez a langyosvíz-hangulat. Még a handabandázó Velimir Ilić is megijedt: megszeppenésében csak annyit mondott: ,,úgy látszik, a szerbek ellustultak, pedig sokkal cifrább megfogalmazásokra is képes. A referendum második napjának délutánján világossá vált: Szerbia polgárai egy jókora pofont adtak a politikai elitnek. Büntetésül, amiért ez az elit a lakosság megkérdezése, közvita nélkül, szélsebesen akarja elfogadtatni az alkotmányt.
A CeSID első embere nyilvánosan megkockáztatta a kijelentést: lehet, hogy a referendum nem sikerül. És kitört a pánik. Szerbia elnöke, Boris Tadić és a kormányfő, Vojislav Koštunica is a tévékamerák elé állt, és még egyszer felszólította a polgárokat: menjenek el szavazni, mert a népszavazás sikertelenségének beláthatatlan következményei lehetnek. Az állami televízió óránként ismételte a képsorokat, hogy a 92 esztendős Pál pátriárka életében először élt szavazati jogával, és elment szavazni. Aztán a kosovói szerbek azt üzenték: Prištinában már örömünnepre készülődnek az albánok, vasárnap este 9 órára nagygyűlést hívtak össze, hogy megünnepeljék a szerbiai referendum bukását... Nyilván ez volt az a pillanat, amikor az ,,ellustult szerb szavazópolgár felfogta: ennek a fele sem tréfa, sürgősen el kell menni szavazni. És este 19 órára látványosan megugrott az urnák elé járulók száma. Este nyolc, a szavazóhelyek bezárása után pedig fellélegezhettek a politikusok: sikerült.
,,Ustav u fotofinišu - írta hatalmas betűkkel hétfői számában a Blic, arra utalva, hogy a végtelenségig bizonytalan kimenetelű referendumon a célban, a szalagátszakítás pillanatát rögzítő lassított felvételt kellett megnézni ahhoz, hogy kiderüljön a népszavazás végeredménye. Vasárnap délelőtt 10 óráig a választópolgárok 23,31%-a, 14 óráig 32,72%-a, 18 óráig pedig 47,03%-a szavazott. A köztársasági választási bizottság szerint vasárnap este 20 óráig a polgárok 53,66%-a vett részt a népszavazáson, ebből 51,46% szavazott igennel - Szerbia új alkotmányának elfogadására. A hivatalos eredmény közzétételére november 2-áig van ideje a bizottságnak. A szerbiai parlament november 5-én, ünnepi ülésen tervezi kikiáltani az új alkotmányt. Vojislav Koštunica kormányfő vasárnap este Szerbia minden polgárának gratulált az új alkotmány elfogadása alkalmából, külön gratulált a Kosovóban élőknek, hiszen a referendumon való részvétel ott volt a legtömegesebb. A vasárnap 18 órai adatok szerint a Kosovo területén élő szavazópolgárok 85,7%-a ment az urnák elé, a központi Szerbiában a referendumon való részvételi arány ekkor 47,42, a Vajdaságban pedig 39% volt.
A Vajdaságban, mint ismeretes, a tartományi parlament elnöke, Bojan Kostreš, a VLSZ alelnöke nyilvánosan bojkottra szólította fel a polgárokat. Sokan megkérdőjelezték, hogy tartományi tisztségviselőként ezt megteheti-e. Nem mondott le, és nem váltották le. Nyilván nem is teszik azok után, hogy Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke borítékba hajtogatott kék levélpapíron arra szólította fel a ,,tisztelt polgártársat, hogy: ,,Szavazzon a gazdagabb Vajdaságra a jobb Szerbiában.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..