home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Sem fotós, sem festő
Tóth Lívia
2023.08.18.
LXXVIII. évf. 33. szám
Sem fotós, sem festő

Lomográfia, cianotípia, nulladik filmkocka. Remélem, hogy azok is elolvassák az alábbi beszélgetést, akiknek ezekről a kifejezésekről ifj. Novák Mihály neve jut az eszébe, és azok is, akik kíváncsiak arra, mi fán teremnek ezek az eljárások. Interjúalanyomat, aki volt operatőr és fotóriporter is, de inkább fotó- és grafikusművészként szokás emlegetni, valamint a bácskossuthfalvi 9 + 1 Képzőművészeti Csoport egyik alapítója (9 festő, 1 fotós, vagyis ő a + 1), a Zentai Művésztelepen kerestem fel.

Ifj. Novák Mihály, aki valójában a negyedik a sorban, aki ezt a nevet viseli, nemrégiben töltötte be a hatvanötödik életévét. 2018 októberétől tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. Jelenleg Szabadkán él és alkot.

* Hogyan lesz egy fényképészből a kísérleti fotográfiai módszerek mestere?  

— A kérdés megválaszolásához vissza kell menni 1976-ba, az akkori Muzslyai Ifjúsági Művésztelepre, ahol a Képes Ifjúság különdíját érdemeltem ki. Én már ott is kísérleti munkákat, fotógramokat készítettem fekete-fehér fotópapírra. Az elismerésnek nagyon örültem, mert akkor töltöttem be a tizennyolcadik évemet, és születésnapi ajándéknak tartottam. Abban az időben nekem a Dudás Károly újságíró és Dormán László fotós tandem volt az eszményképem. Dudás Károly Szakadó című könyve után azt képzeltem, én is majd egy újságírónak leszek a fotósa, akivel járjuk a terepet, és hasonló képeket készítek, mint a Dormán. Emlékszem, Csernik Attila azt mondta, ne fényképezzem én a ráncos öregasszonyokat meg a pipázó öreg embereket, hanem találjak ki valami mást. Ezen felbuzdulva indultam el a saját utamon. Igaz, volt egy kiruccanásom más területre, amikor elkezdtem az Újvidéki Televízióban operatőrként dolgozni, ott voltam 1978-tól 2000-ig, utána a Subotičke novine, illetve a Subotičke hetilap fotóriportereként alkalmaztak. Ebben az időszakban kevesebbet alkottam, de 2000 táján felfedeztem a lomográfiát. Érdekesnek találtam, mert analóg géppel dolgozunk filmre, és minden mechanikai meg vegyi hatás megengedett a film turbózására. A végén viszont nincs Photoshop, csak leszkennelik, és mehet a világhálóra. Nekem ez újdonság volt, és nagyon megtetszett, mivel szabadra engedhettem a fantáziámat. Jóformán azt hoztam ki belőle, amit akartam. Meg kell jegyeznem, hogy a 9 + 1 Képzőművészeti Csoportnak vagyok az egyik alapító tagja. Én ezek között a festők között nőttem fel, és mindig olyan elképzelésem volt, hogy valami festményszerű dolgot hozzak létre, és a lomográfiával ezt mintha megtaláltam volna. Elég jól beleástam magam a folyamatba, csinálgattam egy ideig, de valahogy ráuntam. Aztán találkoztam olyan képekkel, amelyeket történeti fotóeljárásokkal készítettek. Ezek a XIX. századi technikák számomra addig ismeretlenek voltak, ezért írtam egy listát azokról az eljárásokról, amelyeket meg szeretnék tanulni. Néhányat sikerült is, de végül a cianotípiánál maradtam, melyben szintén hatalmas lehetőségek rejlenek, a kísérletezéshez pedig nagyon jó alap. A lomográfiai munkáimat próbáltam átdobni cianotípiára, ami elég jól sikerült, hiszen a szentesi Alföldi Fotószalon kiállításán különdíjat ítéltek oda a képgyűjteményemnek. Később az interneten ismét találtam valami mást, aminek a cianotípia az alapja, de nedves cianotípiának hívják, és ezzel kezdtem el foglalkozni.


Kovács Attila felvétele

* Hallhatnánk valamit a folyamatról, de úgy, hogy a laikusok is megértsék? 

— Tehát van a negatív, mely lehet különböző nagyságú, és kell egy másolókeret. Szükség van papírra, én akvarellpapírt használok, mivel ki kell mosni a vegyszert, és az a papír vízállóbb. Az akvarellpapírra felviszem a fényérzékeny emulziót, mely a cianotípia vegyszere, megszárad, ráhelyezem a negatívot, lezárom a másolókeretet, kiteszem a napra, és a negatív átfedettségétől függően a napon exponálok. Amikor ez megvan, akkor vízben átmosom, és kialakul a jellegzetes kék szín. Nálam most már nincs negatív, hanem bármi más, ami fényáteresztő. Főleg virágokról készülnek a lenyomataim, szeretem a muskátlit és a nyári virágokat, melyeknek a nevét sem tudom, csak megmutatom a piacon, hogy melyiket kérem. Például a Magyar Fotóművészek Világszövetségének a pályázatán, mellyel Moholy-Nagy László fotográfusra emlékeztek, második helyet értem el a virágkontaktmunkámmal.

* Említed a virágokat. Egy rólad szóló szövegben pedig láttam, hogy a korábbi kiállításaid címében szerepelnek a föld, víz, kő, fa kifejezések, vagy éppen Bácska mint helymegjelölés. Ez a táj, ez a vidék az ihletőd? 

— A Garden experiment valójában a kerti virágokkal való kísérletezésem sorozata. Amikor még aktív voltam, a munkám miatt sokat tartózkodtunk terepen, és most már nem igazán szeretek kijárni. A COVID alatt viszont valóban bezártak az udvaromba. Szerencsére a szomszéd néni nagyon szép kertet gondozott, melyet én dézsmálhattam. Akkor készítettem a Corona cup képeimet. Igen, valójában elmondhatjuk, hogy ahol vagyok, az ottani növényeket használom fel. Amit ma láttál, azt reggel szereztem a zentai piacon. A kellékeim viszont organikusak, a minden háztartásban megtalálható fűszereket vagy a konyhasót alkalmazom. 

* De a művésztelepekre eljársz?

— Igen. Habár én Roninnak hívom magamat, mivel számkivetettnek tartom magam. Nem vagyok ugyanis sem eléggé fotós, sem eléggé festő. Ha a szervezők úgy gondolják, hogy amit készítek, belefér a művésztelepnek a koncepciójába, akkor meghívnak, én pedig eljövök.

* Vannak mások is Vajdaságban, akik ilyen technológiával dolgoznak, mint te? Esetleg tanítványok?

— Nincs tanítványom, de talán nem vagyok nagyképű, ha megjegyzem, hogy Közép-Európában nem csinálnak ilyesmit, csak az angolszász nyelvterületen találkoztam vele, és egy amerikai hölgynek a videójában láttam. Érdekes, hogy inkább a hölgyek dolgoznak ilyen technikával, nem a férfiak. Azért a legutóbbi sikeremmel is eldicsekszem. Anna Atkins, az első női fényképész 180 évvel ezelőtt, 1843-ban jelentette meg az első fotókönyvet. Emlékére a Londonban székelő, történeti fotóeljárásokat tömörítő szervezet, az Alternativ Photography írt ki pályázatot falinaptár-illusztrációra. Cianotípia-fotógrammal lehetett jelentkezni, Anna Atkins stílusában. Több mint 90 pályázó közül kerültem be a 12 kiválasztott művész közé, és a 2024-ben megjelenő kalendáriumban, az áprilisi hónapnál, az Ikarusz elveszett tollai című alkotásom szerepel.

* Te vagy a nulladik filmkocka alkalmazás kitalálója is.

— Ó, az már egy nagyon régi projektumom. Amikor a fényképezőgépbe betettük a filmet, kattintottunk néhányat, és a filmnek ezt a részét mindenki eldobta. Úgy gondoltam, ha ezeken a kockákon életlen vagy bármilyen alakzatok előbújnak, azokat felnagyítom és felkínálom a festő barátaimnak, hogy fejezzék be. De ez csak egy alkalommal történt meg, azok az alkotások be vannak csomagolva, és valami szekrény tetején állnak.  

* Mostanában vannak-e új ötleteid, elképzeléseid, melyek megvalósításra várnak?

— Legújabban azt csinálom, hogy cianotípiával elkészítem a képet, és belerajzolok valamit. Találtam amerikai fényérzékeny festéket, mely a napon válik azzá a színné, amely, és most ezzel kísérletezem. Most volt egy nagy kiállításom Tokajban, és szeretném, ha itthon is lenne egy retrospektív tárlatom, ahol bemutathatnám a nulladik filmkockákat, a történeti fotóeljárással készült képeket és a kísérleti munkáimat is. Az érdeklődők jelenleg a Facebook-oldalamon láthatják az alkotásaimat.

Kapcsolódó cikkek
Múzsaidéző
Elhunyt ifj. Novák Mihály (1958–2024)
2024.01.28.
LXXIX. évf. 4. szám
Az operatőr, fotográfus, lomográfus, grafikusművész 1958-ban született Bácskossuthfalván. 1978-ban a gimn…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..