home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Segítség a gólyáknak
(vas)
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám

Megkérdeztük a demonstrátori ösztöndíjban részesülőket: mit jelent demonstrátornak lenni?

A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának egyik legfontosabb eleme a demonstrátori ösztöndíj, mely a másod-, a harmad- és a negyedéves hallgatókat támogatja. Az ösztöndíjban részesülő felsőbb éves egyetemi hallgatók feladata, hogy tapasztalataikkal támogassák a szakukon felvételt nyert elsőéves diákokat, kötelezettséget vállalnak azért, hogy a felügyeletük alá kerülő gólyák sikeresen beilleszkedjenek az egyetemi közösségbe, és könnyebben haladjanak tanulmányaikkal. Az idén a négyszáz mentorált elsőévesen kívül összesen 85 felsőbb éves hallgatónak juttattak demonstrátori ösztöndíjat a 2012-2013-as tanévben. Az ösztöndíjhoz szükséges pénzről a magyar kormány gondoskodik a Bethlen Gábor Alap közreműködésével. 

Brenner Gábor, az Újvidéki Egyetem Orvosi Karának hallgatója lapunknak elmondta: négy mentoráltja van, akikkel szívesen osztja meg tapasztalatait.

Amire elsősorban felfigyeltem, az az anyagi támogatás volt, amelyet a demonstrátorok a munkájukért kapnak, de ezzel egyidejűleg rájöttem, hogy ez sokkal több annál. Tökéletes lehetőség a kapcsolatépítésre, összeköti a sajnos széthullóban levő kis magyar közösségünket, valamint alkalmat ad arra, hogy segíthessünk azoknak, akik esetleg elveszve érzik magukat az egyetemkezdés nehézségeiben, és ezzel járulunk hozzá a fiatalok felzárkózásához a képzés során. Megoszthatom a tapasztalataimat, inspirálhatom a diákjaimat, és ha jól teljesítenek, az elért sikereiket kicsit a sajátomnak is érezhetem, és ez engem is erősebbé tesz — mondta Gábor.

A felsőbb éves hallgatóknak kötelezettségük havonta többször is kapcsolatba lépni mentoráltjaikkal, ezért létrehoztak egy olyan portált, ahol akkor is kommunikálhatnak egymással, ha a személyes találkozó nem jöhet létre.

A személyes találkozókon kívül a Konnektor nevet viselő közösségi oldalon tartjuk a kapcsolatot, de természetesen telefon vagy SMS útján is értekezünk. A diákok leginkább a vizsgák menetéről, a felhasznált irodalomról és egyéb technikai kérdésekről érdeklődnek. Felhívtam a figyelmüket arra, hogy az egyetemi oktatás szintje másfajta hozzáállást, szisztematikus tanulást és maximális figyelmet igényel. Az első tapasztalataim alapján jól sikerül alkalmazkodniuk a követelményekhez — magyarázta Gábor.

Gábor szerint a talpraesettség nagyon fontos tulajdonsága egy jó egyetemistának, de információk, ötletek híján sokszor ez elveszíti a jelentőségét.

Biztonságérzetet nyújt a tudat, hogy mindig van kihez fordulnod a gondjaiddal, kérdéseiddel, észrevételeiddel, és ez átsegíthet az olyan kríziseken, amelyeket mi egy ilyen személy hiányában átéltünk — mondta.

Az ösztöndíjra minden évben újra kell pályázni, és nincs eleve előnye annak, aki előző évben demonstrátor volt. Kulcsár Sarolta, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar negyedéves hallgatója már másodízben demonstrátor, az elmúlt tanévben is elnyerte ugyanis ezt a státust.

Amíg nem volt ez az ösztöndíj-lehetőség, addig is bármikor segítettem azoknak, akinek szüksége volt rá, s amikor első ízben meghirdették a pályázatot, úgy gondoltam, hogy megpróbálom. Nagyon nagy öröm számomra, hogy demonstrátor lehettem és lehetek, ugyanis úgy gondolom, hogy nagyon nagy előrelépést jelent az elsőéves hallgatóknak, hogy van mellettük valaki, akire bármikor számíthatnak. A hallgatóim tudják, hogy bármikor elérhető vagyok a számukra — nyilatkozta Sarolta.

Saroltának ebben az évben öt első éves egyetemistát kell mentorálnia.

Hetente találkozom a hallgatókkal személyesen. Egyébként e-mailben, telefonon, SMS-ben és közösségi portál révén is tartjuk a kapcsolatot. A legtöbb kérdést a tanulmányokkal kapcsolatban teszik fel nekem. Például az érdekli őket leginkább, hogy hogyan kell megírni egy szemináriumi munkát, honnan szerezzék be a megírásához szükséges anyagot, melyik tantárgyból mi a követelmény, hogyan töltsék ki a hivatalos papírokat, a leckekönyvet — mondta Sarolta.

Mindenképpen pozitív dolognak tartja, hogy a demonstrátor a fiatalabb hallgatók rendelkezésére állhat.

Úgy gondolom, hogy nem hátráltatja őket a fejlődésben az, ha ott áll mellettük egy személy, akire bármikor számíthatnak. Sőt mi több, szerintem ez nagyon is kedvező számukra, hiszen ekképpen jobb eredményeket produkálhatnak a kollokviumokon vagy a vizsgákon — magyarázta Sarolta. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..