home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Résztvevőnek, oktatónak, szervezőnek lenni nagyon jó
Bacsik Lőrinc Natália
2023.08.03.
LXXVIII. évf. 31. szám
Résztvevőnek, oktatónak, szervezőnek lenni nagyon jó

22. alkalommal szervezték meg a Kisoroszi Népművészeti Tábort. A tájház udvara öt napig gyermekzsivajtól volt hangos. Nemcsak kisoroszi csemeték jöttek az eseményre, hanem a környező településekről (Magyarcsernye, Torda, Magyarittabé, Tóba, Nagykikinda) is voltak szép számmal.

A 80 fiatal délelőttönként egy-egy kézműves-foglalkozás rejtelmeibe kapott betekintést. A gölöncsérezés fortélyait Kormányos Erzsébet fazekas mutatta be. A gyerekek tányért, szélcsengőt, ajtódíszt, ruhafogast készítettek agyagból. Mindezeket a kemencében ki is égették. A gyöngyfűzés menetét Korom Tímea vezette. Színes gyöngyökből karkötők, kulcstartók, virágok készültek. A szövésnél Jónás Marika segített. Rongyszalagokból székpárnákat szőttek a felsősök, a kicsik pedig barátságkarkötőt fontak színes pamutfonalból. Az újrahasznosítás fontosságát Berta Piroska tanítónő hangsúlyozta, s a hulladék anyagok többszöri felhasználásának lehetőségét be is bizonyította, hiszen remek faldíszek, képek készültek műanyag flakonokból, kupakokból, cserépdarabokból. Csütörtökön amatőr festők érkeztek Óbecséről, akik rongybabákat alkottak a gyerekekkel, de természetesen a festészet sem maradt el. Pénteken a mézeskalács-készítés volt a program. A tészta összeállítását, meggyúrását, kiszaggatását, díszítését mindenki kipróbálhatta Kormányos Erzsébet és Korom Tímea irányítása alatt. A kisült falatokból a gyerekek természetesen a helyszínen is fogyaszthattak, de haza is vihettek.


Csoportkép

Az ízletes és bőséges ebéd után a jelenlévők csapatjátékokban mérték össze kreativitásukat, ügyességüket, rátermettségüket. A csapatkapitányok szerepét a legidősebbek (hetedikes, nyolcadikos és az ősztől középiskolás tanulók) vállalták. A játékok témája a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor élete és költészete volt versírás, versillusztrálás, -bemutatás, -ábrázolás, akadálypálya, kvíz által. A legjobb csapatnak az idén a Márciusi Ifjak nevű bizonyult, Bugyi Réka és Vastag Evelin vezetésével. A lányok örömujjongással fogadták az eredményhirdetést. Bugyi Réka júniusban fejezte be a nyolcadik osztályt, s a következőket mesélte:

— Elsős korom óta minden évben járok ebbe a táborba, de az idei volt az eddigi legjobb. Csapatkapitány néhány éve vagyok, viszont ez az első alkalom, hogy első lett a csapatom. Nagyon élveztük a közös feladatokat, és a végére valóban egy igazán összetartó csapat lettünk. Jó volt, hogy a kisebbek hallgattak, figyeltek ránk. A kedvenc csapatjátékom a plakátkészítés volt. Mindenki kivette a részét a munkából. Jövőre is biztosan jönni fogok, és remélem, hogy hasonlóan jó eredményt érünk el.


Újrahasznosítás

A tikkasztó melegben jólestek a finom uzsonnák (vajas, sajtos kenyér, szendvics, palacsinta, fagyi, sütemény) és a frissítő üdítők.

A tábor Ki mit tud?-dal zárult, mely az öt nap alatt megtanult Befordúltam a konyhára című megzenésített Petőfi-verssel indult. Oláh Anita egyetemi hallgató reggelenként ezt gyakorolta a gyermekekkel. Emellett a szünetekben elsajátított tábortáncot is bemutatták a fiatalok, illetve a nézőközönség több Petőfi-verset, magyar nótát, gyermekdalt hallhatott, de volt, aki tamburán játszott, sőt balett-tánc is szerepelt a programban.

A táborban készült alkotásokból a vasárnap megrendezett Gulyásfőző Fesztiválon nyílt kiállítás, majd mindenki hazavihette saját egyedi munkáját.


Szövés

Talpai Sándor, a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke, a tábor fő szervezője a következőket nyilatkozta:

— Többéves tapasztalat áll mögöttünk, tudjuk, kinek mi a feladata. Előre megtervezzük a programokat, az időbeosztást, ami nem egyszerű, mert a korcsoportok különbözőek. Igyekszünk minél színesebbé tenni a napokat, hogy a gyerekek sok mindent megtudjanak a népművészetről, a hagyományos, régi mesterségekről, de a mozgásnak, játéknak is teret adunk. A délelőtti foglalkozások után lazább délutánok következnek. Minden évben van egy témánk, mely köré építjük a csapatjátékokat. Az idén Petőfi Sándorral kapcsolatos játékokat, feladatokat találtunk ki. Hangsúlyoznám, hogy a szórványközpontnak a fő feladata azokon a pályázatokon részt venni, olyan rendezvényeket szervezni, amelyek főleg a szórványban élő gyerekeknek szólnak, számukra nyújtanak hasznos programot. Hiszem azt, hogy a Kisoroszi Népművészeti Tábornak nemcsak múltja van, hanem jövője is. A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségűnek nyilvánított rendezvényről van szó. Jelentős anyagi támogatás szükséges az esemény lebonyolításához. Sajnos az idén kevesebb forrásból tudtuk megszervezni, bár a táborba jelentkező gyerekek száma évről évre növekszik. Támogatást kaptunk Nagykikinda Várostól, Kisorosz Helyi Közösségétől, az MNT-től. A tartományi kisebbségi titkárság pályázatán kisebb összeget nyertünk, amit nagyon sajnálok, mert a szülőket nem szeretnénk anyagilag megterhelni, tőlük csak szimbolikus hozzájárulást kérünk. Sok család csak ide tudja befizetni, elküldeni gyermekét a nyári szünidőben. Ezért is tartom fontosnak az ilyen jellegű táborok megmaradását és támogatását az intézményeink, szervezeteink által.

Az öt tartalmas nap alatt sok-sok élménnyel gazdagodtak a gyermekek. Lesz miről mesélni az ősszel, az iskolakezdéskor az osztálytársaknak, barátoknak. A szervezőknek az a célja, hogy a résztvevők régi kézművesmesterségekkel ismerkedjenek, megvalósult. De ami még fontosabb, remekül is szórakoztak. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy a táborban résztvevőnek, oktatónak, szervezőnek lenni nagyon jó!


A győztes csapat

A legkisebbek Oláh Anita kisegítővel

Anyám tyúkja

Fényképezte: Bacsik Lőrinc Natália

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..