home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Patakparti (t)érintőpontok
Martinek Imre
2023.06.20.
LXXVIII. évf. 24. szám
Patakparti (t)érintőpontok

A Kovácsi-patakkal Csobánka határában volt szerencsénk találkozni. Pontosabban sokkal előbb, hiszen a hozzávetőlegesen 22 km hosszú, Pilisszentkereszten eredő, Szentendrén a Dunába ömlő patakot csupán Csobánka felett nevezik Kovácsinak.

No, de lássuk csak szépen, sorjában! A turistakalauzok a vízfolyást leginkább Dera-patak néven jelölik, mely elnevezés — az ösvény mentében fellelt információs táblák szövege szerint — az idetelepülő szerbektől származik. Irodalmi források szerinti jelentése: patak, szurdok, hasadék vagy rés is lehet. Lehet. Mi több, az 1780-as és az 1840-es német ajkú (osztrák) katonai topográfusok által készített térképek is jelölik őt. Mármint a patakot. Pilis’er Bach és Pilis Wasser néven.

      Jelentősége? A szurdokban például ittunk is annak hűsító és szomjat oltó vizéből. Nekihasalva, mint Gedeon válogatott legényei tették egykoron. A többit meg… Az alábbi szöveget a fentebb már említett tanösvényi tájékoztatók egyikéről másoltam át. Mindnyájunk okulására.

      „Minden patakmeder és patakmenti ártéri ligeterdő egyfajta ökológiai folyosó. A vízi és vízparti fajok élőhelye, útvonala. Ezen túl a patapati fák kiemelt jelentőségűek, mert árnyékolják a patak vizét, ezért nyáron hűvösebb marad, s így több oxigént tartalmaz. A ligeterdők ma már nemzetközi jelentőségűek. Állományuk annyira lecsökkent, hogy védelemre szorulnak. Sajnos, sok településen az árvízi védekezést a fák kiírtásával és mederkotrással oldják meg, mely a patak egész élővilágára és a víz minőségére is rossz hatással van. Pedig van megoldás arra, hogy a patak élővilágát megőrizzük és a víz se mossa el árvíz idején a házakat. Ilyen például az ún. átfolyásos zöldtározó megépítése. A tározó tulajdonképpen a völgyön és a patakmedren keresztben épített gát. Árvíz idején képes megtartani azt a vízmennyiséget, ami a faluban már elöntené a házakat, kerteket. Azért zöld, mert nincs tó a gát felett, csak (zöld) rétek és erdők, amelyek elviselik a legfeljebb pár napos elöntést. Ha a tározógát mögött állandóan víz állna, nem lenne elegendő hely az árvízi mennyiségű víz számára, továbbá a vízi állatok sem tudnának az egyes partszakaszok között vándorolni.

      Summa summarum: ha a települések felett megfogják az árvizet, akkor nem kell a medret megnövelni, kotorni, és fákat kivágni. A zöldtározó az árvízi védekezés mellett az élővilág megőrzését is jelenti.”

      Eddig a citátum.

      Fotóink az időszámításunk szerinti 2023. esztendő napisten havának (június) tizennyolcadik napján készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..