home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nyilvános vitán az MNT oktatási stratégiája
Fehér Márta
2023.11.22.
LXXVIII. évf. 47. szám
Nyilvános vitán az MNT oktatási stratégiája

Magyarkanizsán mutatták be a Magyar Nemzeti Tanács oktatási stratégiáját, a Tisza menti község volt az első állomás a négy közül.

— A Magyar Nemzeti Tanácsnál 2023 a stratégiák éve — emlékeztetett Fremond Árpád, az MNT elnöke. — A tájékoztatási stratégia után most az oktatási, majd a kulturális stratégiával is el tudunk indulni. Az oktatási stratégia szintén 2024-től 2029-ig határozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek fontosak lesznek abból a szempontból, hogy minden, Vajdaságban élő magyar (kis)diák számára lehetőséget biztosítsunk, hogy magyar nyelven tanuljon (tovább). Mindannyiunk közös célja, hogy megfelelő minőségben tudjunk lehetőséget biztosítani a jövő generációja számára az oktatásban. Ez a stratégia is azt szolgálja, hogy minél összefogottabban, egyszerűbben, sikeresebben próbáljuk meg a jövő nemzedékét felnevelni.

Felkészült és megbecsült oktatók, korszerű pedagógiai módszerek, modern infrastruktúra, a tanulók szerb nyelvi készségeinek fejlesztése, gimnáziumok, középiskolák, szakkollégiumok és felsőoktatási intézmények, digitális kompetencia és médiatudatosság, tehetséggondozó programok — ezek alkotják a jövőképet.

Anyanyelven szerzett tudás, az anyanyelvű oktatás és nevelés vonzóvá tétele minden szinten, valamint a versenyképességének a biztosítása. A szórványban az anyanyelvápolás bővítése, számos családsegítő program, az iskolabuszok további működtetése, a pályaválasztás hatékony segítése, egyszeri támogatás a következő iskolaévtől azoknak a középiskolásoknak, akik a szülőföldön való továbbtanulást választották. További intézmények kiemelt jelentőségűvé nyilvánítása, korszerű bölcsődék, óvodák, az általános iskolákban egész napos iskolai programok szervezése, méltányos, egyéni sajátosságokat figyelembe vevő közoktatás, tehetséggondozás. Vajdaság különböző településein sportakadémiák, felkészült pedagógusok, színvonalas továbbképzések biztosítása, identitáserősítés, a szülőföld iránti szeretet elmélyítése olyan tartalmakkal, programokkal, amelyek ezeket segítik — sorolta a tervezett intézkedéseket, prioritásokat Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja a stratégia részletes taglalásakor.

Námesztovszki Zsolt, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke a felsőoktatás kapcsán elmondta, azt szeretnék elérni, hogy érdemes legyen belépni a felsőoktatásba, itthon, szerbül vagy magyarul. Kiemelte, a dokumentum a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart, a Műszaki Szakfőiskolát, az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékét, valamint az Európa Kollégiumot nevezi meg kiemelt partnerként.

Fejsztámer Róbert a házigazda Magyarkanizsa polgármestereként felszólalásában arra mutatott rá, hogy a szülőknek is partnereknek kell lenniük azzal, hogy a továbbtanulás során az itthon maradás mellett döntenek gyerekeikkel.

Rigó Pál Zsófia MNT-alelnök hangsúlyozta, ha minden kötél szakad, és a gyerek a külföldi továbbtanulás mellett dönt, a szülőföld akkor is számontartja és visszavárja, a diplomahonosítás költségeinek megtérítése ezt szolgálja.

A dokumentum kapcsán további három tanácskozást tartanak az MNT szervezésében: november 22-én Szabadkán, november 27-én Torontálvásárhelyen, valamint november 29-én Újvidéken.

Fényképezte: Puskás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..