home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Alkoss az öreg malom tövében!
Szerda Zsófia
2024.04.27.
LXXIX. évf. 17. szám
Alkoss az öreg malom tövében!

Az idén tizedik alkalommal szervezik meg az oromi Malomfesztivált, melyet alkotótáborok előznek meg. A szervezők most is igényes, színes programról gondoskodtak a fiatalok számára, öt tábort kínálnak augusztusra az érdeklődőknek. Jelentkezz te is!

FILÓZZ! ALKOTÓTÁBOR

A társadalmi és politikai gondolkodás műhelye 

Műhelyvezetők: Sárcsevity Hajdú Bea szociális munkás, szociálpolitikus, Tóth Tamara irodalmár, filozófiatanár és Tóth Szilárd János politológus.

Ha szoktál elmélkedni társadalmi-politikai kérdésekről, és lenne kedved beszélgetni is róluk, akkor itt a helyed!

Valójában mindenki elmélkedik, „filozofál” társadalmi, politikai kérdésekről, csak éppen a legtöbben nem vesszük észre, hogy ezt csináljuk, mert a folyamat olyan természetes és hétköznapi számunkra. Amikor azt mondjuk egy politikai ügyre, az egész társadalmi berendezkedésre vagy a gazdaság szerkezetére, hogy az jó vagy nem jó, igazságos vagy nem igazságos, akkor ezt mindig valamilyen — többnyire rejtett — mérce alapján tesszük. A mérce: egy filozófiai-morális vélemény. A táborban pontosan ezeket a gyakran maguktól értetődőeknek vett véleményeket igyekszünk előrángatni a sötétből, hogy nyílt színen szétszedjük, teszteljük érvényüket és megvizsgáljuk következményeiket. Vagyis hogy átgondoljuk őket.

Mi a demokrácia értelme, és való-e Kelet-Európának? Kell politizálnia egy művésznek? Mik a szabadság korlátai? Létezik-e szabad akarat? Milyen értelemben legyen egyenlőség a társadalomban, és milyen értelemben ne? Mi a helye a közösségi, etnikai, nemi és egyéb identitásoknak a politikában?

Főleg beszélgetni fogunk, hogy eltérő véleményeket vessünk össze. De emellett lesznek érvelő gyakorlatok, olvasás (ne aggódj, a szövegek rövidek és érthetőek), szövegértelmezés, csoportmunkás foglalkozások és előadások is.


Az idén is várunk minden filozofálót! 

A műhely a Szerbiai Kolping Társaság hozzájárulásával valósulhat meg. A Szerbiai Kolping Társaság húsz éve van jelen Szerbiában, és elkötelezett az aktív állampolgárok társadalma mellett.

 

FOLKFUSION — ZENEI TÁBOR

Táborvezetők: Csasznyi Imi (hangszer), Tokodi Krisztofer (elektronikus zene), G. Nagy Réka Viktória (ének).

Legyél része a Malom Orchestrának!

Ha nem tudsz hangszeren játszani, csatlakozz a hangoddal!

Az idén újra vár a Folkfusion zenei alkotótábor, ahol a folk undergroundot keverjük a modern elektronikus zenével, majd lélekmelengetően megfűszerezve tálaljuk. A Malom-táborban ősi erők ébrednek fel, az ösztöneink hívják életre azt az elemi, mindent hamuvá égető lángot, mi több, tűzvihart, amely elpusztítja a rothadt részeket, hogy ezáltal új élet serkenjen belőle — akik hisznek ebben a lángban, azokat megvédelmezi.

Kíváncsiak vagyunk rád és egymásra! Az iskolarendszerű zenélés és oktatás szomorúságaival, kreativitást büntető könyörtelen elvárásaival itt nem fogsz találkozni, nem világversenyre készülünk: laza, közös éneklésre, jó hangulatra, nyitottságra, örömzenélésre, mélyebb önismereti tudásra és erősebb kötelékekre számíthatsz. A tavalyi táborban az elkészült zenék olyan jól sikerültek, hogy az idén albumot vettünk fel belőle.

Ha érdekel a zene, bármilyen hangszeren is játszol, esetleg laptopon elektronikuszenélsz, tudásszinttől függetlenül várunk. A Malom-táborokban mindenki szereti egymást, még ismeretlenül is — ez a státusz ugyanis hamar megváltozik, és könnyedén barátokká válunk. Ó, és a nagy szerelmek sem ritkák!

Ha szívesen csatlakoznál hangszereddel/hangszálaiddal egy ilyen összekapcsolódásba, jelentkezz hozzánk. Rövid bemutatkozó leveledben írd meg, milyen hangszeren játszol, milyen stílust képviselsz, valamint hogy milyen zenéket szeretsz játszani.

 

A SZÍNHÁZ VARÁZSA — színjátszó tábor

Csoportvezetők: Kucsov Borisz színművész, rendező, Góli Kornélia dramaturg, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára.

„Szüntelenül tartsd szem előtt, hogy ki vagy, legyen rá gondod, hogy megismerd magadat; ennél nehezebb el sem képzelhető. Ha ismered magadat, nem fuvalkodol fel, miként a béka, amikor nagyobb akart lenni, mint az ökör” (Miguel de Cervantes).

Valami motoszkál benned, amit el szeretnél mondani a világnak? Késztetést érzel arra, hogy valaki más bőrébe bújva fejezd ki a bánatodat vagy az örömödet? Magad sem tudod, miért, de szereted, ha a figyelem középpontjába kerülsz? Valahol kiélnéd a kreativitásod? Él benned a kalandvágy? Vagy egyszerűen csak alkotnál, és kipróbálnád magad mint színész, író, rendező, dramaturg? Minderre alkalmad lesz az idén nyáron, méghozzá a Malom Fesztiválon. Bevezetünk a színészet alapjaiba, de más feladatok is várnak ám rád! Egy, a színházművészet számos területét körbejáró táborra készülünk, ahol szükségünk lesz a te kreativitásodra, fantáziádra, leleményességedre is. De ne ijedj meg, mindenben segítünk! A színház egy közösségi élmény, annak is, aki nézi, és annak is, aki műveli… A cél tehát, hogy felszabadítsd a benned lappangó energiákat, játssz és alkoss szabadon… Megismered önmagad és társaidat. És végül, de nem utolsósorban, hogy jól érezd magad, és egy olyan csapatban dolgozz, amelyben mindenki hasonlóan gondolkodik, mint te. Ne habozz, jelentkezz!

 

MALOMAJICA — szitaworkshop

A kivitelezésben segítségetekre lesz Biacsics Renáta — Renya (@renyagyar), Munjin Diana (@mud.illustrations) és Szabó Róbert (@papirlap).

A táborozók elkészíthetik velünk saját fesztiválozós pólójukat, szatyrukat, és hazavihetnek emlékbe a falra egy posztert, mellyel egész évben várhatják a következő Malmot. Hozz magaddal egyszínű pólót, rajzold meg, mit jelent számodra a Malom, vagy csak simán készíts egy mintát, melyben szívesen végigbuliznád a fesztivált. A grafikádat szitatechnikával közösen átvisszük textilre és papírra. A poszterekből kiállítást mutatunk be a Malom területén, a ruhákban pedig mehet a buli.

 

FOTÓS ALKOTÓMŰHELY

Táborvezetők: Pettendi Szabó Péter fotográfus, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakának vezetője és Szaulity Tamás fotográfushallgató.

A Malom Fesztivál fotós alkotóműhelyében az alábbi területekkel ismerkedhetsz meg: A portrékészítés kiemelkedően izgalmas területe a fotográfiának, foglalkozunk majd a portréfényképezés alapjaival a megvilágítás kialakításától a modell instruálásáig. A koncertek fényképezése és a fesztivál hangulatának megragadása kihívással járó, de egyúttal örömteli eredménnyel kecsegtető aktivitásunk lesz majd. A kézműves-fotográfia fogásait is szem előtt tartjuk. Ezért lesz lehetőség fotogramokat és digitális negatívról másolatokat készíteni a cianotípia technikáját használva. A workshopon készült képekből, képsorozatokból kiállítást és vetített képes bemutatókat szervezünk.

A táborok augusztus 2-a és 7-e között zajlanak, a fotós tábort kivéve, mely 4-étől 10-éig tart majd. A táborok elmaradnak, ha nem jelentkezik egy előre meghatározott minimális számú résztvevő. Az egyes alkotótáborok maximális létszáma is változó. A helyszín Orom, a régi malom és környéke.

Ha elmúltál tizenhat éves, és kedvet kaptál egy jót táborozni, esténként pedig különféle kultúrprogramokon részt venni, akkor ne habozz, jelentkezz Szerda Zsófinál (desiresofi@gmail.com) az alábbi űrlap kitöltésével, vagy ha kérdésed van, tedd fel: bit.ly/malom2024

Jelentkezési határidő: június 15-e.

Az alkotótábor ára 7000 dinár. Ha jelentkezel valamelyik táborba, kedvezményesen vásárolhatsz nálunk a helyszínen Malomfesztivál-bérletet 2000 dináros áron. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..