home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nagyszombat
Martinek Imre
2024.03.30.
LXXIX.. évf. 13. szám
Nagyszombat

A húsvéti ünnepkör szent három napja (triduum sacrum) közül — a nagycsütörtök és a nagypéntek után — ez az utolsó.


Budapest, Óbuda — Kiscell — 2023. április 20.

Ezen a napon Krisztus Urunk még holtan feküdt sírjában, viszont harmadnapon, nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan feltámadt. Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete. A katolikus liturgia szerint este kezdődik az ünnep a tűzszenteléssel, a tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Múltvallató és értékmentő jegyzetünkhöz ezúttal egy kisebb barangoláson készült fotókból válogattunk. Helyszínileg a fővárosi Kiscelli Múzeumból, melynek vadregényes kastélykertjében található a hajdani keresztút és kálvária is.

„A stációsor egykor a Bécsi útról a Kiscelli utcán felfelé, napjainkban a múzeum elől indul. Az 1819 körül létesített tizennégy festett kőoszlopon Krisztus szenvedéstörténetét kísérhetjük végig. A keresztút mentén lehet eljutni a kálváriáig és a Szent Vér kápolnáig. A szoborcsoportnak a keresztre feszített Krisztust és a két latort ábrázoló alakja mellett Szűz Máriát és János evangélista szobrát láthatjuk, a harmadik megmintázott alak, Mária Magdolnáé vélhetően már a 19. században eltűnt.”

Fotóink 2023. április 18-a és 20-a között készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..