home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
November 24-e
Martinek Imre
2023.11.24.
LXXVIII. évf. 47. szám
November 24-e

Ezen a napon született 1818-ban a Baranya vármegyei Babarc községben babarczi Schwartzer Ferenc orvos-sebészdoktor, egyetemi magántanár és elmegyógyintézet-tulajdonos. A magyar tudományos elmekórtan megalapítója, 1848/49-es honvéd törzsorvos.


Budapest, XII. kerület /Krisztinaváros/ — 2023. június 16

„A Helytartótanács, annak érdekében, hogy megszervezzék a Magyarországon felállítandó elmegyógyintézetet, 1848-ban államköltségen külföldre küldte ki őt, hogy tanulmányozza a német, belga, angol és francia elmegyógyintézeteket. Tapasztalatai alapján benyújtott egy tervet a magyar kormánynak 1848 őszén a magyar elmegyógyintézet megszervezésére. A szabadságharc kitörésekor 1848 októberében azonban hazajött és mint törzsorvos szolgált végig Guyon Richárd tábornok mellett. A világosi katasztrófa után az üldözések elől külföldre menekült és itt különösen az elmegyógyászattal foglalkozott.”

Magyarországra való végleges visszatérése után Vácott megalapította magán-elmegyógyintézetét, a későbbiekben pedig az elmegyógyászati tudomány magyarországi megalapításának, illetve fejlesztésének fő szószólója és mozgatója volt. A lipótmezei tébolyda az ő tervei szerint készült, illetve az ő felügyelete alatt épült. Szerzője az első magyar nyelvű elmekórtani szakmunkának. Feljegyeztetett továbbá az is, hogy az ő kezdeményezésére fogtak neki annak idején a Gellérthegy fásításának. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, XII. kerület /Krisztinaváros/ — 2023. június 16.

Schwartzer Ferenc 1889. március 2-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..