home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nem lehet mindig szél ellen
Perisity Irma
2016.08.08.
LXXI. évf. 31. szám
Nem lehet mindig szél ellen

Életutunk menetét, céljaink elérésének módszerét, terveinket és azok megvalósítását a szülői nevelés határozza meg. Kapunk otthonról egy tarisznya bölcsességet, mely arra hivatott, hogy általa könnyebben boldoguljunk az életben. Persze ez nem azt jelenti, hogy a tarisznya tartalma mindig a javunkra van — erről szól a koros úriember története.

— Egy nagyvároshoz közel levő tanyavilág szülötte vagyok — mondja a férfi. — Azt hiszem, a kora miatt maga meg tudja érteni, mit jelentett a mi fiatalságunk idején az, ha valaki a környéken híres, tehetős volt. Én ilyen családból származom, melyben a dúsgazdag nagyapám sikerrel herdálta a megörökölt vagyont: szerette a kocsmát, a cigány zenét, a jó lovakat és a szép asszonyokat. Amikor kicsi voltam, volt még a család tulajdonában annyi föld, szőlőültetvény, borpince, hogy a faluban a szüleim voltak a munkaadók, a falubeliek apámhoz jártak tanácsért, kölcsönért. Igaz, ez a vagyon már alaposan megcsappant, de még mindig akkora volt, hogy — okosan gazdálkodva — nemzedékek jólétét alapozta volna meg. De a világháború befejezése után — azt mondják, manapság nem illik felszabadulásnak nevezni — államosították a családi vagyon jelentős részét. A szüleimnek és apám két testvérének annyit hagytak, amennyit az akkori törvény megengedett. A környékbeliek ezt csak „nagymaximnak” hívták. Apám sohasem tudta kiheverni a vagyonelkobzást, valósággal belebetegedett a történtekbe. És az vált a rögeszméjévé, hogy az új államban semminek és senkinek sem szabad hinni, hiszen a szorgalmas, tehetős nagygazdákat tették legelőször alacsonyabb rendűvé. Emlékszem, egész életében arra tanított bennünket, hogy sose legyünk megalkuvók, ne higgyünk a hatalomnak, és akkor lesz továbbra is tekintélyünk környezetünkben, ha mindig szél ellen pisálunk. Nem tudom, az őseimnek valóban volt-e nemesi rangjuk, de apám szerint nekünk sosem szabad elfelejtenünk, hogy az új rendszer nemesből zsellérré tett bennünket.

Elvégeztem a középiskolát, leszolgáltam a katonaságot, megnősültem, három év alatt eltemettem a szüleimet. És éltem a családi vagyon rám eső részéből. Őszintén meg kell mondanom, hogy apám nevelése megtette a hatását. Utáltam mindent, ami hivatalos helyről jött, hacsak tehettem, kibújtam a kötelezettségek alól. Például a családom sosem szavazott egyetlen helyi járulék bevezetésére sem, pedig tudtam, hogy abból a pénzből a közvetlen környezetünket szépítjük, modernizáljuk. Az adót mindig az utolsó pillanatban fizettem be azzal az indokkal, hogy az állam a lehető legkevesebb ideig használja a pénzemet. És csencseltem: benzint, alkoholt, műtrágyát, növényvédő szereket hoztam a szomszédos országokból, árultam otthonról feketén. És közben, ha összegyűlt egy kis többletpénz, újabb földterületeket vettem, hiszen úgy tanultam, hogy a föld sosem lesz hozzám hűtlen. Ha földem van, a családom nem hal éhen, legyen bármilyen rendszer is.

Valahogy abban az időben jött divatba, hogy a parasztgazdaságok is biztosították vagyonukat, termésüket. Sokáig törtem a fejem, mit tegyek, végül én is biztosítottam nemcsak a tágas, modern családi házat, de a hatalmas udvarban levő melléképületeket is. Borjúkat hizlaltam, és egy 120 borjúból álló szállítmány átadása után az értük kapott pénzt kellett „jó helyre” elrejteni. Mert én soha, egyetlen dinárt sem vittem a bankba, hiszen az is állami intézmény volt, melynek nem volt szabad hinni. A két fiam már legénysorba serdült, de a gyerekszobájukat a feleségem úgy hagyta, ahogy ők kinőttek onnan. Ott volt a két gyerekágy is, így az egyik matracából kivettem a vattát, és pénzzel tömtem ki.

Augusztus végén van a falunkban búcsú. Ilyenkor a két testvérem a családjával nálunk szokott lenni, az ünnepi családi ebédet minden évben az udvarban levő hatalmas hársfa hűvösében költjük el. Az öcsém egyik lányának alig néhány hónapos volt a kislánya. Lefekvéskor a feleségem azt mondta, a fiatalok aludjanak a gyerekszobában, ott van a babának is hely. És azon az éjjelen, ismeretlen okból, tűz ütött ki, a házunk nagy része pedig a tűz martalékává lett. Kétségbeesve kértem a tűzoltókat, hogy mentsék a gyerekágyat.

Azt hiszem, az égiek kegyesek voltak hozzám, ezért történhetett meg, hogy a tűzoltók azt az ágyat mentették ki, amelyikben az öcsém unokája aludt, és hála istennek, nem abban volt a pénzes matrac. Gondolja el, hogyan éltem volna tovább, ha a baba bennég a szobában. Az eset jó néhány évvel ezelőtt történt, de csak most gondoltuk úgy a feleségemmel, hogy elmeséljük. Nem válik becsületemre, de szeretném elmondani, hogy attól a perctől más irányt vett az életem. Sokkal nyugodtabb vagyok, nem akarok már senkin bosszút állni, sem rendszeren, sem emberen. A házért kaptunk egy tisztességes összeget a biztosítótól, és ebből egy új életet kezdtem, melynek mottója: nem lehet mindig szél ellen…
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..