home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Megemlékezés a zentai zsidó közösségről
(Tha)
2024.04.27.
LXXIX. évf. 17. szám
Megemlékezés a zentai zsidó közösségről

A holokauszt zentai áldozatainak emléknapján megemlékezést tartottak a helyi zsidó temetőben a zentai zsidók deportálásának 80. évfordulója alkalmából – a zsidóüldöztetés éveiben elhurcolt és meggyilkolt vértanúk emlékére.

A rendezvény kezdetén Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az egykoron Zentán élő zsidóságot nyolc évtizeddel ezelőtt deportálták a haláltáborokba. Ezt követően Czegledi Rudolf, a község polgármestere mondott alkalmi beszédet. Kiemelte, a megemlékezések nemcsak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is szólnak és ezek az alkalmak azért is fontosak, hogy megerősödjön a felelősségtudatunk, és elgondolkozzunk azon, megteszünk-e mindent, hogy az utódainkra egy türelmesebb és békésebb világot hagyjunk.

A megemlékezésen az idén is jelen voltak a Szabadkai Hitközösség képviselői. Közülük Szabados Róbert, a hitközösség elnöke emlékezett meg a zentai zsidóságról. Mint mondta, a holokauszt a zentai zsidóságot kiragadta a lüktető vallási, társadalmi, gazdasági, kulturális életből és fizikailag megsemmisítette, de a közösség szellemi és alkotó ereje még mindig látható, érezhető a Tisza-parti városban. Beszéde után Kovács Róbert előimádkozó elmondta a Kaddist és a halotti imát.

A rendezvényre a Mécsvirág együttes készített alkalmi műsort, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Erre az alkalomra a zentai Kiszsinagógában megnyílt Dömötör Mihály fotóművész kiállítása. Az alkotó több hónapon keresztül járta a hódmezővásárhelyi zsidó temetőt, ahol a síremlékeket fotózta. A tárlatot, amelyen közel ötven fényképet láthatnak az érdeklődők, Urbancsok Zsolt, a Makói Levéltár igazgatója nyitotta meg.

Fényképezte: Horváth Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..