home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mindent természetes anyagból!
Tóth Lívia
2023.08.02.
LXXVIII. évf. 31. szám
Mindent természetes anyagból!

A tiszaszentmiklósi Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör 29. alkalommal szervezte meg a kézművestáborát. A mintegy harminc általános iskolás résztvevő Csókáról, Hódegyházáról, Magyarkanizsáról, Zentáról, Felsőhegyről érkezett, de természetesen a helyi gyerekek sem maradtak ki a tábori élményből.

— Az idei rendezvényünk mottója a Mindent természetes anyagból! volt. Olyan foglalkozásokat terveztünk, amelyek közelebb hozzák a gyerekeket a természethez, mert mást sem látunk, csak azt, hogy a mobiltelefon a kezükben van. Ráirányítottuk a figyelmüket az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a környezettudatosság fontosságára. A csűrben illusztrációkkal, képekkel mutattuk be, hogyan kell viselkedni a természetben, melyek a tiltott dolgok, miként óvjuk a növényeket, az állatokat — mesélte Csizmadia Berák Benitta óvónő, a tábor egyik szervezője. — Több rövidebb, pörgősebb foglalkozással készültünk, mert valahogy a mai gyerekek figyelmét nem lehet egy dologgal hosszú időre lekötni. Délelőtt is, és délután is három-három foglalkozás van, mindenki mindegyiken részt vesz. Emellett vannak ügyességi, ismerkedős és vizes játékok — az utóbbiak rendkívüli népszerűségnek örvendtek a nagy kánikulában —, este hasznos előadásokat iktattunk be, majd következhetett a Ki mit tud? vetélkedő, a számháború, a jelmezbál, a tábortűz vagy a táncház. A nap végén mindig körbeülünk, és megbeszéljük, kinek mi volt aznap a táborban a legjobb, és mi nem nyerte el a tetszését.

A 29. tiszaszentmiklósi kézművestáborban Szarvák Anikó egyebek között a rovásírással foglalkozott, Belec Natália a bőrözés, Molnár István a furulyázás rejtélyeibe vezette be a társaságot, és népdalt is tanultak, Molnár Jolánka pedig az alapoknál kezdte velük a varrást: cérna befűzése a tűbe, gomb felvarrása, egyszerű öltések és hasonló hasznos dolgok, melyekkel a legtöbb gyermek otthon már nem találkozik. A Felsőhegyi Könyvtár Kör tagjaival magvakkal díszített mézeskalácsot sütöttek, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szakköröseivel gyertyát öntöttek, Kocsis Dékány Anita magyar nyelv és irodalom szakos tanárnővel batikoltak és nemezeltek, Tóth Erika óvónővel gyermekjátékokat, Szeles Viktoriával párnát készítettek, és még termésbábok is születtek. Csizmadia Gábor a tűzvédelem, a sportjátékok és a tábortűz felelőse volt.

Gergely József biológus, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója a védett állatokról tartott a saját természetfotóival kiegészített előadást, melyet a hallgatóság nagyon élvezett, és rengeteg kérdés hangzott el. Vastag Tamara tanítónő a gyógynövényekről beszélt, teát állítottak össze, és illóolajokkal ismerkedtek, a jelenlévők pedig elmondták, milyen gyógynövényeket használ a családjuk. Dienes Brigitta tanítónővel természetes anyagokból izzadtsággátlót, körömvirágkrémet, rózsavizet gyártottak.

A tábor a hagyományoknak megfelelően az elkészült kézművestermékek kiállításával és záróműsorral fejeződött be.

A Tiszaszentmiklós MKK felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..