home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
,,Miért vesztenénk reményt?'
2005.01.05.
LX. évf. 1. szám

Azért küldünk most ünnepi jókívánságokat kedves erdélyi vajdasági, kárpátaljai barátainknak és ismerőseinknek, hogy megpróbáljuk enyhíteni azt a szomorúságot, amit a december 5-ei népszavazás után joggal éreznek.Böjte Csaba írta ennek kapcsán, hogy beteg a magyar társadalom. Sajnos, a társadalom egy...

Azért küldünk most ünnepi jókívánságokat kedves erdélyi vajdasági, kárpátaljai barátainknak és ismerőseinknek, hogy megpróbáljuk enyhíteni azt a szomorúságot, amit a december 5-ei népszavazás után joggal éreznek.
Böjte Csaba írta ennek kapcsán, hogy beteg a magyar társadalom. Sajnos, a társadalom egy részét illetően igaza van. Csak abban bízhatunk, hogy még nem gyógyíthatatlanul beteg, legalábbis az a része, amelyiket sikerült megijeszteni, félrevezetni azzal, hogy a kettős állampolgárság megadásával elárasztják az országot a külhoni magyar nyugdíjasok, és akkor nem lesz nyugdíja senkinek sem, a munkaképesek pedig elveszik a magyarországi munkahelyeket az itt élők elől. Azok, akik ezt elhitték, nem rosszak, csak tudatlanok. Krisztus szavai jutnak az ember eszébe Lukács evangéliumából (23/43): ,,Atyám! Bocsásd meg nékik, mert nem tudják, mit cselekszenek.' Igen, nem tudták, mit tesznek akkor, amikor nem mentek el igennel szavazni, vagy elmentek nemmel szavazni. Nem tudták, mert a kommunizmus évei alatt hivatalosan arról sem lehetett tudni, hogy élnek magyarok Erdélyben, a Vajdaságban vagy a Kárpátalján. A rendszerváltozás után is a régi rendszer hívei és azok utódai uralják a tv-t, újságokat, ahol a fent említett hazugságokat tömték és tömik a fejükbe. A nagy többségük szegény, nem járt a szomszéd országokban, talán ma sem tudja, mennyi s milyen igaz magyar él ott, fel sem fogják, hogy az ő szavazatuk szerint nem lehetne magyar állampolgár Hunyadi Mátyás, Kölcsey Ferenc, Arany János, Kosztolányi Dezső, Bartók Béla, Benedek Elek, Koós Károly, és a végtelenségig lehetne sorolni a neveket. Mint ahogy azt sem fogják fel, szegények, hogy az ő szegénységük árán lett milliárdos a szocialista kormány jelenlegi és volt miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc és a Nastaséval vadászgató Medgyesy Péter. Nagyon remélem, hogy a magyar nemzetnek ez a beteg része gyógyítható lesz, ha hosszabb ideig olyan kormányunk lesz, amelyik komolyan veszi az embereket, és nem csak ,,kezeli', manipulálja őket. Akik viszont tudatosan, sőt öntudatosan szavaztak nemmel, azaz azok a politikusok, akik azért mondanak valamire nemet - legyen az akár nemzeti ügy is -, mert az ellenzék, a Fidesz igent mond, azoknak maguknak kell elszámolni a lelkiismeretükkel, ha van ilyen nekik.
De azért a tudatos, normális gondolkodású emberek többsége mégis igent mondott, és ha az igenek száma nem is volt elég, mégis több volt, mint a nemeké. És lesz még több is! Ez legyen biztatás a számotokra! Ehhez segítségül mellékelünk egy idézetet a Himnusz költőjétől.
Budapest, 2004. december 15.
Poprády Géza és Poprády Gézáné, Marika
,,A tusa, úgy mondják, nagy vala, s tovább tartott egy napnál; de százados előítéleteket oly könnyen lerontani nem lehet. Azonban én sok kedvetlen csalatkozás után megtanultam, hogy valamely szép remény egyszeri vagy kétszeri, sokszor épp számtalanszori nem teljesedése miatt sem kell kétségbeesni. A magot elvetjük, s ki nem kél; újra vetünk, s kikél, de fejet hány, s már érik, már-már sarló alá dől, midőn felleg támad, s a jég elveri. A kislelkű ember összeharapja ajkait, kezeit egymásba ölti, kétségbeesik, többet nem vét, s nem is arat soha. De a lankadatlan férfiú kezdeni s százszor újra kezdeni nem fárad el; s ha mégsem boldogúlt, unokájának is meghagyja, hogy merényt merény után kezdjen; s íme, egyszer eljön az idő, a maga kikél, nő, megérik, s gazdag aratással örvendeztet. Való, a kezdő már sírban hever, de mi az? Ha az emberiség egészéért kell munkálni: ez az egész nem halandó. S miért vesztenénk reményt?'
KÖLCSEY Ferenc, Országgyűlési napló, Ápril 24.-Május 3. 1833
(Kölcsey Ferenc összes művei, II. köt. Budapest, Szépirodalmi Könyvkiadó, 1960. 526-527. oldal)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..