home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mi maradni akartunk Kisoroszon
2010.07.28.
LXV. évf. 30. szám
Mi maradni akartunk Kisoroszon

Az eset után a Matic házaspárról ezt a fényképet közölte a Blic napilapA bánáti cigánybunözés ellen! alcímmel július 14-ei belpolitikai esemény-összefoglalónkban foglalkoztunk a kisoroszi üggyel. A Magyar Remény Mozgalom közleménye és a Magyar Szó riportja alapján megírtuk: a pancsovai ille...

Az eset után a Matic házaspárról ezt a fényképet közölte a Blic napilap

A bánáti cigánybunözés ellen! alcímmel július 14-ei belpolitikai esemény-összefoglalónkban foglalkoztunk a kisoroszi üggyel. A Magyar Remény Mozgalom közleménye és a Magyar Szó riportja alapján megírtuk: a pancsovai illetoségu, de a nyarakat a kisoroszi szüloi házban tölto Matic Ilona és férje, Žarko a falu temetojében volt éppen, amikor cigányok költöztek be a házukba. A rendorség tehetetlen volt az eroszakos házfoglalókkal szemben -- bírósági döntés nélkül ugyanis nem költöztetheti ki oket. Napilapunk megszólaltatta a falu polgármesterét, aki kicsit másként látja a történteket, mert ,,a Matic házaspár már nemcsak tárgyalt, hanem ügyvéd által eloszerzodést is készített a roma családdal a ház eladásáról, s azóta el is adták az ingatlant'. Az idézett mondat miatt hívta fel telefonon szerkesztoségünket Žarko Matic: ,,Nem tárgyaltunk a cigányokkal a ház eladásáról, mi maradni akartunk Kisoroszon. Meg akartuk orizni az unokáink számára Ilonának és a fivérének a családi örökségét: a háromszobás, fürdoszobás házat, s az 1,2 hektáros kertet. Az, hogy a házfoglalók valamiféle ügyvéd által készített, de bíróságon nem hitelesített, semmit nem éro papírt lobogtattak, nem jelenti, hogy árultuk az ingatlant. Kényszerbol, a brutális verés hatására, és mások tanácsára kompromisszumból jutottunk arra, hogy jobb eladni. Mindössze hatezer eurót fizettek érte, mi az összeg felét kaptuk, mert csak a fele ház volt a feleségemé, Ilonáé'. Žarko Matic azt mondja: nem hitte volna, hogy eljön az a nap, amikor a lakosoknak úgy kell menekülniük Kisoroszról, mint a szerbeknek Kosovóról. Ot olyan helyen ütötték (a tarkóján), ahol annak nem látszik a nyoma, de Ilona, aki pofont kapott, úgy leesett a lépcson, hogy csupa kék-zöld lett az arca. A két kiérkezo rendor vitte el oket az egészségházba, majd Kikindára, de a házfoglalókkal szemben intézkedni nem tudtak -- azok az ido alatt nyugodtan ünnepelték a beköltözésüket! Matic úgy érzi, hogy az állam nem teszi a dolgát, nem védi meg a polgárait, hogy ne érhesse oket ilyen inzultus. Ezért levelet írt Boris Tadic államfonek, Ivica Dacic belügyminiszternek és Snežana Malovic belügyminiszternek, hogy tegyenek meg mindent a hasonló esetek megakadályozásra, sürgosen változtassák meg az ide vonatkozó jogszabályokat. (o. i.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..