home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Mentsük meg azt, ami még megmenthető”
Bacsik Lőrinc Natália
2023.06.12.
LXXVIII. évf. 23. szám
„Mentsük meg azt, ami még megmenthető”

Könyvbemutatóval kezdődött Magyarcsernyén az Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében az LIX. Gyöngyösbökréta és a XLVI. Durindó fesztivál kísérőrendezvényeinek sorozata. Az est témája a tordai tamburazene múltja és jelene volt.

A Kistordába két úton kell bemenni — A tamburazene múltja és jelene című kötetet Mezei Zsuzsanna írta és szerkesztette. Vele e beszámoló készítője beszélgetett, a zenészek pedig nemcsak muzsikáltak, hanem a könyvbemutatóba is bekapcsolódtak. A tordai tamburások — Samu Zoltán prímatamburás, Matyis József basszprímás, Labanc István tamburakontrás, Rice Róbert basszprímás, Rice János nagybőgős — ízelítőt is adtak a kiadvány mellékleteként megjelent, a Tordai tamburások című CD-ről.


A tordai tamburások (A Pannon RTV felvétele)

— Mentsük meg azt, ami még megmenthető, ez az elv vezérelt, illetve vezérel a továbbiakban is — hangsúlyozta Mezei Zsuzsanna. — 2022-ben jelent meg a Torda — nagyanyáink ételei című könyv, melyben összegyűjtöttem a régi, hagyományos, tordai ételeket. Az a test táplálékáról szól, a mostani könyv pedig a lelket hivatott táplálni, mert a zene a lélek éltető ereje. A könyv egyik részét a lejegyzett beszélgetések teszik ki, a másik pedig válogatás a Tordai Újságból. A könyvben zenészeket is megszólaltatok, akikről elmondhatom, nem volt nehéz őket szóra bírni. Örültek a megkeresésnek, a felkérésnek, és sokat meséltek a zenével kapcsolatos élményeikről, valamint a régi zenészkollégák is szóba kerültek. Nagyon sok régi képet sikerült összegyűjtenem a zenekarokról, ezek belekerültek a könyvbe, a jelenlegi zenészekről és hangszerekről pedig Barna Nóra készített gyönyörű fényképeket a tordai tájház szobáiban — mesélte Zsuzsanna.



Bacsik Attila felvételei

Amikor a könyv körüli nehézségekről kellett beszélnie, csak az anyagi támogatások megszerzését említette. Ez tűnt a legnehezebbnek a könyv megjelenésig vezető munkafolyamatban. Ami a jövőt, a folytatást illeti, már egy újabb ötlete is van, mely szintén a szülőfalujához kötődik. A régi házak ablakait, ajtóit szeretné megörökíteni, illetve egy képes könyvben megmenteni a feledéstől.

Samu Zoltán neve a magyarcsernyeieknek nem ismeretlen, hiszen nagyon sok lakodalomban, ünnepségen ő és zenekara muzsikált. Megtudtuk tőle, hogy több hangszeren is tud játszani. A zenélést egy kanizsai zenetanártól, Radács Misi bácsitól sajátította el magántanulóként. Később, amikor megalakult a zenekara, Boldizsár Karcsi zenésztársa, aki zenetanár is volt, tanította meg nekik a legfontosabb dolgokat, melyek a zenéléshez szükségesek. Abban az időben a zenészek többsége csak hallásból muzsikált, nem mindenki tudott kottát olvasni.

Arra a kérdésre, hogy mi a jó és mi a rossz oldala annak, ha valaki zenész, azt a frappáns választ adta, hogy a jó oldaláról sokat tud beszélni, de a rossz oldaláról a feleségét kérdezzük. Kiemelte, hogy a zenészek nagyon sok helyen megfordulnak, és rengeteg embert ismernek meg. De az is igaz, ha valamelyik közeli városban sétálva valaki odaköszön neki, nem biztos, hogy felismeri. Mert a zenészeket megjegyzik az emberek, de a zenész nem biztos, hogy később is mindenkit felismer egy-egy mulatság vendégei közül. Továbbá elmondta, hogy nagyon sok minden hiányzik a régi sátoros lakodalmak időszakából. Kevesebben húzatnak hallgatónótákat, rövidebb ideig tart a lakodalom, és már a nászmenet kísérése is nagyon ritka. Samu Zoltán fia, Csongor is zenész, és nagyon büszke arra, hogy van még zenész a családban. Hozzátette, nagyon jó érzés tölti el, ha együtt zenélhetnek.

Matyis József elmondta, Kántor Gyuri bácsihoz járt tanulni harmonikázni. Később azonban abbahagyta a harmonikázást, mert azt mondták az idősebb zenészek, hogy a harmonika nem bandába való. Ezért kezdett el tamburán játszani, de ha a zenekarból hiányzott valaki, ő beállt a helyére, így tanult meg szinte minden hangszerrel bánni. Rengeteg nótát ismer, egyszer megpróbálta lejegyezni, hogy mennyit, de nem ért a végére. Mindegyik magyar nótát szereti, de ha kellene választani egy kedvencet, az most a Visszanézek életemre kezdetű lenne.

Hozzátette, régebben nagyon sok eseményre hívták a zenészeket, lakodalmakba, névnapi köszöntésekre, regruta- és más bálokba, temetésekre, farsangkergetésre. S nagy szégyen volt, ha a zenész nem ismerte azt a nótát, amelyet kértek tőle, ezért próbálták megtanulni mindazt, amit az idősek játszottak, sőt, ők már tangókat, valcereket is zenélnek. De a mai fiatalok kedvenceit is ismerniük kell, például a Sej ribizli, piros bicikli… kezdetű nótát. Ezeknek kevés a szövegük, könnyű őket megjegyezni, de tartalmuk nem igazán van, ellentétben a régi hallgatókkal, melyeket a mai fiatalok csak siratónak vélnek.

Matyis József egyik unokája, Viktor, a nagybecskereki zeneiskolába kezdett járni, hegedűn játszik. A nagyapa nagyon büszke rá, általában ő szokta vinni az órákra, sőt, együtt zenélni is egyre gyakrabban szoktak otthon.

A zenészek néhány indulóval zárták a műsort, a nézők pedig állva tapsoltak. Az egybegyűltek meg is vásárolhatták a helyszínen a könyvet, melynek megjelenését a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..