home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mennyibe kerül a fűtés?
(T.T., tv.)
2011.11.30.
LXVI. évf. 48. szám

A világnak eme szögletében, ahol négy évszak váltja egymást, ha akarjuk, ha nem: gondoskodnunk kell otthonunk fűtéséről. Ezt ma már szerencsére többféleképpen megtehetjük. A hagyományos fűtéstől kezdve a korszerű, energiatakarékos fűtésig sokféle fűtési mód rendelkezésünkre áll, természetesen minden...

A világnak eme szögletében, ahol négy évszak váltja egymást, ha akarjuk, ha nem: gondoskodnunk kell otthonunk fűtéséről. Ezt ma már szerencsére többféleképpen megtehetjük. A hagyományos fűtéstől kezdve a korszerű, energiatakarékos fűtésig sokféle fűtési mód rendelkezésünkre áll, természetesen minden attól függ, hogy mennyi pénzt tudunk elkülöníteni erre a célra. Egyre többen vannak, akik a korszerű, energiatakarékos fűtés hívei, de a gáz magas ára miatt sokan visszatérnek a jól bevált, szilárd tüzelésű kályhák, kemencék, kazánok használatához. Talán az egyik legkifizetődőbb fűtési alkalmatosság a kemence, hiszen abban a rőzse, a kukoricaszár, a szójaszalma és tulajdonképpen bármi elég. Kényelmes még a villanyáram, a gáz, a geotermikus energia igénybevétele is. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. Például egy többszobás családi ház gázzal való fűtése havonta akár több tízezer dinárba is belekerülhet. De a fa és szén indokolatlanul magas ára is megterheli a családi költségvetést.
Mennyibe kerül a fűtés? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
KOLECSEVITY ROZS Beáta királyhalmi építésztechnikus:
- Családi házban élünk Királyhalmán. Etázsfűtésünk van, szénnel és fával tüzelünk. Az idén fával, mivel a kiöregedett almafáinkat kivágtuk, és így erre a télre megoldottuk a kérdést. Emellett be van építve a villanyárammal való fűtési rendszer is, ezt csak akkor használjuk, amikor egész nap nem tartózkodunk otthon. A szénnel és fával való fűtés munkaigényesebb ugyan, mint pl. a gázfűtés, de elégedettek vagyunk vele, mert így nem vagyunk kiszolgáltatva a különféle szolgáltatóknak.
LÁSZLÓ Dávid hajdújárási lakatos:
- Sokba, nagyon sokba. Már többször eljátszadoztam a gondolattal, mi lett volna, ha melegebb égtájakra születünk, mennyi pénzt megspórolhatnánk. Így a családi költségvetés nagy részét tüzelő beszerzésére kell fordítanunk. Az sem mindegy, mivel fűt az ember. A fatelepek a tüzelőanyagok széles skáláját kínálják a vásárlóknak, csak legyen az embernek pénze, hogy megvehesse. S ez az, amit a legnehezebb előteremteni. Nagyon drága a szén, a fa, a gáz, s minden, amivel melegedni lehet. Legolcsóbb lenne magunkra húzni a jó meleg takarót, úgy azonban nem hiszem, hogy átvészelnénk a telet. Jelenleg a tavalyról maradt akáccal fűtök, de a készlet rohamosan fogy, így be kellene még szereznem valamit. Majd felkerekedek, szétnézek a környék fatelepein, s eldöntöm, hogy fát vagy szenet vásároljak-e. Gázvezeték van ugyan a faluban, de nekem drága, így nem tervezem a rákapcsolódást. Kényelem szempontjából ez lenne a legideálisabb, ám a pénztárcám nem bírja el.
SZALAI Ildikó királyhalmi takarítónő:
- Kandallóban fűtünk, s úgy gondolom, hogy így olcsóbban megússzuk a telet. Hátránya, hogy így csak abban a helységben van meleg, ahol a kandalló áll. Egy szezonban kb. 10-12 köbméter fát tüzelünk el, s ezt pótoljuk még a ház körül található dolgokkal, csutkával, egyéb hulladékkal. A mai átlagfizetéshez képest magas a tüzelő ára, mondhatjuk azt is, hogy fél évig dolgozunk azért, hogy fél évig legyen mivel fűtenünk. Az egyik szobában hőtároló kályha van, s számításaink szerint a villanyárammal való fűtés sem kerül többe a szilárd tüzelőanyaggal való fűtésnél. A fatelepeken drága a fa, könnyebb volt, amikor kiszedtünk valamennyi gyümölcsfát, és azzal tüzeltünk.
NYERGES Sándor udvarnoki nyugdíjas:
- Nagyon megterheli a család költségvetését a fűtés, több mint fele a nyugdíjnak elmegy rá. Hol ezzel fűtünk, hol azzal. Amíg nem következnek be a nagyobb hidegek, addig gázzal, a csikorgó hideg beköszöntése után pedig csutkával, fával és szénnel fűtünk, tavasz felé, amikor az időjárás már enyhébbre fordul, általában újra visszatérünk a gázra. De már a gáz minősége sem a régi. Ég ugyan, de nem igazán melegít. Nem is tudom, mivel is lenne kifizetődő fűteni, a gáz nem nagyon éri meg, talán szénnel és fával még úgy-ahogy kifizetődő, hiszen valamivel melegedni kell a hideg téli napokon.
SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
- A kérdésre azt is válaszolhatnám, hogy jól befűtöttek nekünk, hiszen napról napra találkozni olyan árucikkel, amit az előző nap még olcsóbban vásárolhattunk meg. A megélhetési költségek emelkednek, s akkor még a tüzelőre is elő kell teremteni a rávalót. Sok családban kérdés, hogy vajon honnan. Mi egy kis kukoricaszárral, csutkával, aprófával vágtunk neki a fűtési idénynek, de ezzel nem húzhatjuk ki a hideg időszakot, pláne, ha kemény telünk lesz. Kellene még vásárolni valamennyi fát, esetleg szenet. Az ember nem is tudja, melyik lenne a jobb megoldás. Mérlegelni kell az árakat, de figyelembe kell venni a minőséget is, nehogy úgy járjunk, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a vásárolt szén alig akart égni, s a hőt nagyon rövid ideig tartotta meg. Jól körül kell nézni a tüzelő vásárlásakor, mert az árak és a minőség is szinte elárusítóhelyenként változik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..