home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Meghirdették a jogászösztöndíjat
Tóth Lívia
2023.05.25.
LXXVIII. évf. 22. szám
Meghirdették a jogászösztöndíjat

Magyarország Kormánya Igazságügyi Minisztériumának pénzügyi támogatásával a Magyar Nemzeti Tanács 2021-ben létrehozta a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot, mely tanulmányi jogászösztöndíjból és a szerb nyelvi képzés igénybevételének támogatásából áll. A program sikeresnek bizonyult, ezért a 2023/2024-es tanévben is meghirdetik — hangzott el a Magyar Nemzeti Tanács hivatalában megtartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője, aki 2018 novemberétől közjogi, valamint jogelméleti tudományterületen egyetemi docens is, valamint Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tájékoztatta az újságírókat.

A jogászösztöndíjat harmadik alkalommal hirdetik meg, a pályázat szövege már megtalálható a Magyar Nemzeti Tanács honlapján. A benyújtási határidő június vége.  

— Első és második alkalommal ezt a programot Magyarország Kormánya Igazságügyi Minisztériuma segítette, az idei tanévtől viszont a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósul meg — hangsúlyozta Fremond Árpád, az MNT elnöke. — Az ösztöndíjra továbbra is azok pályázhatnak, akik első alkalommal jelentkeznek felsőoktatási tanulmányok végzésére, és bármelyik akkreditált jogászképzési szakra iratkoznak Szerbiában, magyar nyelven végezték a tanulmányaikat az általános, illetve a középiskolában, és vállalják, hogy diplomázás után a szülőföldjükön maradnak, és itthon erősítik a vajdasági magyar jogászok csapatát. A támogatásnak két fontos eleme van. Ösztöndíjat, illetve nyelvtanulási lehetőséget biztosítunk a fiataloknak, a havi ösztöndíj továbbra is 100 000 forint dinárellenértéke, amit 10 hónapon keresztül kapnak a jogászhallgatók. A támogatás négy éven át folyamatosan jár, és nem zárja ki, hogy valaki az MNT más ösztöndíjára is pályázzon. A másik jelentős eleme a közösségépítés, ugyanis a szakmai előadásokon keresztül a jövendő jogászainkat gyakorlatilag kapcsolatrendszerrel látjuk el. Rendkívül fontos ez a program, amit folytatni kívánunk, mert szeretnénk, ha a jogászszakma visszaszerezné a vonzerejét a fiatalok körében, és tudjuk biztosítani a szakembereket az elkövetkező időszakban a vajdasági magyar közösségen belül. Természetesen minden lehetőséget kihasználunk, a részarányos foglalkoztatás elvét is, ami fontos a megmaradásunk szempontjából – hallottuk Fremond Árpádtól.

Az eddigi két évfolyamon 32 tanuló indult, közülük 28 jelenleg is folytatja a tanulmányait. Azok, akik abbahagyták, természetesen visszautalták a pénzt, hiszen ez a szerződés egyik feltétele.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, szeretnék, ha minél több fiatalhoz eljutna ennek a lehetőségnek a híre.

— Ennek a programnak köszönhetően gyakorlatilag megtöbbszöröztük azoknak a számát, akik vajdasági magyarként abban gondolkoztak, hogy a jogászi hivatást választják. Sajnos, ez a szakma elveszítette a vonzerejét az elmúlt években, elsősorban azért, mert nehéz volt munkahelyhez jutni, de a miatt a vita miatt is, amely az újvidéki állami jogtudományi karral állt fenn a magyar nyelvű felvételi vizsga kapcsán. Közösségi szempontból nagyon fontos, hogy vonzó, ösztönző lehetőségeket biztosítsunk, hogy legyenek magyar jogászok. A közelmúltban módosult a szerbiai alkotmány, új igazságügyi törvényei vannak ennek az országnak, és a VMSZ frakciója folyamatosan azon dolgozik a parlamentben, hogy az államügyészek és a bírák körében növeljük a vajdasági magyarság arányát — mutatott rá Pásztor Bálint, és azt is hozzátette, két év után elmondható, a nemzetpolitika egyik kiemelt jelentőségű eszközévé vált a vajdasági magyar jogászösztöndíj.

A hivatás iránt érdeklődő fiatalok Szerbiában öt akkreditált jogi kar közül választhatnak. Ezek a belgrádi állami jogtudományi kar, az újvidéki állami jogtudományi kar, az Union jogtudományi kar, a gazdasági és igazságügyi jogi karnak az újvidéki központja, illetve a szabadkai kihelyezett tagozata. Az előző években 10-10 ösztöndíjat hirdetett meg az MNT, de a nagy érdeklődésre való tekintettel saját forrásból mellérakott még 5, illetve 7 ösztöndíjat, az idén pedig legfeljebb 20 ösztöndíj ítélhető oda.

— Elképesztően boldog lennék, ha ezt a 20-as számot sikerülne elérni, de legyünk reálisak, így, hogy minden évben nyitva van a pályázat, nem biztos, hogy lesz ennyi jelentkező. Azt azonban fontosnak tartom, hogy eddig az MNT jóvoltából mindenki, aki benyújtotta a pályázatát, el is nyerhette ezt az ösztöndíjat.

Pásztor Bálint újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, a felsoroltak között vannak olyan karok, amelyek magyar nyelven is megszervezik a felvételi vizsgát, vannak, amelyeken terminológiai képzés is folyik, ilyen például a szabadkai kihelyezett tagozat, és van, ahol magyar nyelven is lehet vizsgázni azokból a tantárgyakból, amelyeket magyar nemzetiségű vagy magyarul is beszélő professzor ad elő.  

MNT: Pályázati felhívás a Vajdasági Jogászösztöndíj Program 2023–2024. évi ösztöndíjainak odaítélésére

Fényképezte: Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..