home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Megérett a meggy
(K. O.)
2011.06.15.
LXVI. évf. 24. szám
Megérett a meggy

Az elmúlt hétvégén a bácsfeketehegyiek a messze földön híres fekete meggy beérését ünnepelték, amely Kunhegyestől a betelepülésig, illetve napjainkig végigkíséri életüket jóban-rosszban. Mert volt olyan időszak, amikor a fekete meggy az egész falunak megélhetési lehetőséget adott (hiszen mé...

Az elmúlt hétvégén a bácsfeketehegyiek a messze földön híres fekete meggy beérését ünnepelték, amely Kunhegyestől a betelepülésig, illetve napjainkig végigkíséri életüket jóban-rosszban. Mert volt olyan időszak, amikor a fekete meggy az egész falunak megélhetési lehetőséget adott (hiszen még az európai piacon is keresték), s volt olyan is, amikor a kihalás veszélye fenyegette ezt a gyümölcsfajtát, mert értéke és becsülete a nullával volt egyenlő. Erre próbálnak emlékeztetni a júniusi beérést ünneplő Bácsfeketehegyi meggynapok, amelyeket néhány évvel ezelőtt falunapi rendezvénysorozatokkal bővítettek és tettek össznépi mulatsággá, amikor minden korosztály megtalálja a maga szórakozási és kikapcsolódási lehetőségét. Így volt ez az idén is.

Június 10-én, pénteken a színházteremben a helyi Nikola Đurković Általános Iskola színjátszó és irodalmi szakköre mutatkozott be Tolnai Ottó Rokokokó c. verses összeállításával, amelyet Pál Ilona magyartanárnő rendezett. A község óvodásai is színpadot kaptak, akárcsak az iskola Marioneta nevű bábozó csoportja. A golubinci művelődési egyesület népi tánccsoportja is föllépett. Az est utcai koncerttel zárult.
Június 11-én, szombaton több helyszínen zajlottak le az események. A kultúrotthon teraszán termékbemutató, kézimunka- és rajzkiállítás előzte meg a falunap és a meggynapok ünnepélyes megnyitóját, amelyen Bojtos Béla, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a vendégeket, s ez alkalomból írták alá a Torda és Bácsfeketehegy közötti testvértelepülési szerződést is. A ,,hagyományos menetrend'' szerint az egybegyűltek meglátogatták a Horkai család meggyültetvényét, valamint a Lódi borospincét, utána pedig szaktanácskozáson vettek részt, amelynek témája természetesen a meggytermesztés volt. Eközben a sétálók végigjárhatták a kirakodóvásárt vagy a strandon a babgulyást készítőket. Ugyanitt több érdekes népi játék is kezdetét vette. A napot háromnyelvű művelődési műsor zárta a színházteremben.
Vasárnap, június 12-én motorcross versenyre és az önkéntes véradók találkozójára került sor, este pedig a Skacok Diákszínjátszó csoportja, illetve a Soma amatőr színtársulat szórakoztatta a közönséget.
Szabó Attila képriportja a rendezvény hangulatát örökítette meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..