home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lóközelben jó
(fm)
2023.08.10.
LXXVIII. évf. 32. szám
Lóközelben jó

35 gyerek, megannyi sátor, lovasok és lovászok, az elmaradhatatlan segítők és 20 ló töltötte meg a tóthfalui régi iskola udvarát a helyi Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület gyermekeknek szervezett lovasélménytábora idején. Az érdeklődés oly nagy volt, hogy akárcsak tavaly, az idén is két turnust kellett szervezni, így összesen majdnem 70 gyermek álma teljesült. Nemcsak a környékbelieké, hanem szabadkaiaké, adaiaké, moholiaké, topolyaiaké, sőt határon túliaké, szegedieké is. A júliusi rendezvénynek az időjárás is kedvezett, az augusztus elejinek már kevésbé, így A és B tervvel is készült a szervező egyesület a kiszámíthatatlan időjárás miatt, ám az alapot a lóközeli élmények adták meg.

— A lovakkal való törődés, a velük töltött idő és munka, a lovaskocsizás, a lovaglás — sorolta Kálmán Jenő elnök. — Székhelyünkön, a régi iskola területén emellett játszani, kézműveskedni is lehet. Vannak visszatérő táborlakóink is, vannak, akik kinőtték a korhatárt, és nagyon sajnálják, hogy az idén már nem jöhettek, de majd nekik is kitalálunk valamit, méghozzá lehet, hogy már az idén — árulta el, de mint elmondta, részleteket még nem közölne. — A lovak szeretik a gyerekeket, az emberek társaságát és a mozgást, ez az életük. Ez a négy intenzív nap így nem fárasztó számukra, jó kondícióban vannak, nekik ez egy edzőtábor. Sőt, a két tábor között egy jó lovas észreveszi, mennyivel nyugodtabbak, amikor gyerekek közelében vannak. Tehát nemcsak a gyerekekre hatnak a lovak, hanem fordítva is.


Az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület felvételei

Lovas segítők Magyarkanizsáról, Zentáról, Oromhegyesről, Moholról, Orompartról, Felsőhegyről érkeztek, azért vannak itt, mert szeretik a lovakat és a gyerekeket, mindannyian azért vagyunk itt, hogy nekik nagyon szép és élménydús négy napjuk legyen. Törteli Petronella magyarkanizsai lovász másodszor vesz részt a rendezvényen. Amíg tavaly „csak” lovazott, oktatott, a nyereg részeit tanította meg a résztvevőknek, addig az idén már egy gyerekcsapat vezetését is elvállalta.

— Lovász szakon végeztem egy éve az ásotthalmi Bedő Albert Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában. Mórahalmon volt gyakorlatunk a Patkó Lovas és Szabadtéri Színháznál. Lovasterapeuta és lóterapeuta szeretnék lenni, most nyáron itthon vagyok, szeptemberben folytatom a tanulmányaimat. Az életem a ló. Nyugodtságot adott: ha ló közelében vagyok, nyugodt tudok lenni. Ha bármi gondom adódik az életben, a ló közelségét keresem, elég, ha csak simogatom, és máris elmúlik minden nyugtalanság bennem.

Lovasterápiáról már hallottam: olyan pedagógiai, pszichológiai, fizikoterápiás, rehabilitációs és integrációs módszereket foglal magában, amelyeket a lóhoz és a lovagláshoz kapcsolódva használnak fel, célcsoportjai pedig a testi, a lelki és a társas fejlődési zavarokkal, fogyatékkal élő gyerekek, serdülők és felnőttek. No de mit takar a lóterápia, és egyáltalán miért van szüksége terápiára egy lónak?

— A ló is lehet depressziós, van, amelyik rúg, harap. Mindennek lelki okai vannak, lehet, hogy a gazdája bántotta, rosszul bánt vele, verte. A rossz tartású lovakkal is foglalkozni kell: van, aki nagyon félti a hátát, mert durván nyergelték. Nekik szeretnék segíteni. Ennek is megvan a módszere: óvatosan közelítünk hozzájuk, beszélünk hozzájuk, ugyanúgy, mint egy emberrel, annak ellenére, hogy ugyebár nem tudnak válaszolni. Fokozatosan, óvatosan kell odamenni hozzájuk, szép lassan, nyugodtan csutakolni őket, megismertetni velük a felszereléseket, odatenni az orrukhoz, hogy megszagolják, nem fogjuk őket bántani. Most vállaltam a csapatkapitányi felkérést, a rám bízottaknak megmutatom, hogyan kell a lovakkal foglalkozni, nyergelni, a lovagoltatásnál is ott vagyok, akárcsak például a csutakolásnál, kocsikázásnál, és kiveszem a részem a csapatjátékokból, odafigyelek a rám bízott gyerekekre.

A tízéves, szabadkai Varga Éva először vett részt a tóthfalui Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület lovasélménytáborában. Ettől függetlenül nem érkezett tapasztalatok nélkül, hiszen az elmúlt években megjárta a kelebiai és a csantavéri táborokat.

— Nagyon szeretnék saját lovat. Szeretem a lovaglást, a lovak nyugodtságát, a velük való foglalkozást. A gyerekek itt nagyon barátságosak, a lovak nyugodtak és szépek. Meg a csacsik is!

Merthogy a lovastáborban nemcsak lovak, pónik és csikók várták a gyerekeket, hanem jó néhány szamár és csacsi, valamint két fejőskecske is, ez utóbbiak a táborlakók napi tejadagjáról is gondoskodtak.

A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint több helyi termelő, vállalkozó is támogatta, ki abrakkal a lovaknak, ki friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, uzsonnáravalóval a gyerekeknek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..