home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Létmeghatározó lépés volt
(o. i.)
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
Létmeghatározó lépés volt

A tavaly alapított új intézmény, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megünnepelte a fakultás napját - A képző otthonában, a Sárgaházban megtartott ünnepség egyben díszteremavató és diplomaosztó is volt - Hatvan egyetemista vehette át háromnyelvű (magyar, szerb, angol) osztálytanítói...

A tavaly alapított új intézmény, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megünnepelte a fakultás napját - A képző otthonában, a Sárgaházban megtartott ünnepség egyben díszteremavató és diplomaosztó is volt - Hatvan egyetemista vehette át háromnyelvű (magyar, szerb, angol) osztálytanítói oklevelét
A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar november 25-én ünnepli a fakultás napját - 1871. november 25-én, Szent Katalin napján kezdte meg munkáját az első tanítóképezde. Az új, mindössze 13 hónapja működő magyar intézmény számára hármas ünnep volt a múlt péntek: a fakultás napja, a Sárgaházban székelő tanítóképző dísztermének az avatója és az első diplomaosztás dátuma. A hármas ünnep alkalmából dr. Káich Katalin, a tanítóképző kar dékánja köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Radmila Marinković-Nedučint, az Újvidéki Egyetem rektorát, dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárt, Józsa Lászlót, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, dr. Morován Zsoltot, a szabadkai főkonzulátus konzulját, Kucsera Gézát, Szabadka polgármesterét, s mindazokat, akik eljöttek osztozni az intézmény örömében. Abban, hogy a tanítóképző fennállásának rövid ideje alatt fölszereltség és tanári káder tekintetében is óriásit fejlődött: ma 27 munkatársa van és 2 magyarországi vendégtanára. Van immár díszterme is - az emeleti részt felújítását Szabadka önkormányzatának, a tartomány és a Szülőföld Alap támogatásának köszönhetően a beígért dátumra, a képző napjára befejezték a mesterek. Az a tény pedig, hogy tavaly október 15-e óta hatvan (60) fiatal szerzett az intézményben egyetemi diplomát, dr. Káich Katalin szerint azt bizonyítja: ,,A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megalakítása a vajdasági magyarság szellemi megmaradásának létmeghatározó lépés volt, s nem politikai lépés. A dékánasszony külön köszönetet mondott Esztergom városának a 10 millió forintos támogatásért, amelyből informatikai termet szerelhettek fel, s ezzel azok a hallgatók sem rekednek ki az informatikai világából, akiknek otthon nincs számítógépük. Név szerint köszönetet mondott mindazoknak a közéleti embereknek, akik könyvadományukkal gazdagították a képző könyvtárát - egy év alatt több mint 8000 példánnyal gyarapodott -, s a hölgynek, aki az intézménynek egy pianínót ajándékozott. Az új felsőoktatási intézmény, mondta, függetlenségének egy éve alatt számos rendezvénynek volt a szervezője és házigazdája (könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, találkozók a politikai és a közélet szereplőivel), olyan neves személyiségek keresték fel, mint Jókai Anna, Katona Tamás, Markó Béla, Bugár Béla, az idén március 15-én Göncz Kinga, a Magyar Köztársaság külügyminisztere, szeptember 16-án pedig Sólyom László magyar államfő.
Az Újvidéki Egyetem nevében dr. Radmila Marinković-Nedučin rektor elmondta: megelégedéssel nyugtázza, hogy 2005-ben az egyetem egyhangú döntésével támogatta az önálló szabadkai kar megalakulását, mert jó döntés volt. Az elmúlt egy évben elért eredmények ezt igazolják. Ilyen szép eredményeket nem lehetett volna elérni, ha nincs hozzá egy jó kollektíva. És nem lehetett volna elérni, ha nem egy olyan egyéniség áll az intézmény élén, mint ,,kolléganőm, Káich Katalin, aki minden erejét bevetette, a cél elérése érdekében a képzelőerejét segítségül hívva dolgozott az intézményépítésen, s így az eredmény sem maradhatott el. A sikerhez mindenkinek gratulált: a tanítóképző kollektívájának, a hatvan egyetemi oklevelet szerzett fiatalnak, s annak a nyolc diáknak, akik teljesítményükért az elismerés mellé pénzjutalmat is kaptak. A különböző versenyeken legeredményesebben szereplő hallgatók közül Szalma Tibor, Rúzsa Sára, Bús Natália és Törteli Ágnes részesült jutalomban, a kar legjobb tanulói közül (9,5 fölötti átlag) Magyar Aletta, Szél Edina, Csapó Mónika és Bús Natália.
A rangos ünnepséghez rangos alkalmi műsor társult: Rúzsa Sára ihletett versmondása, az Apropó együttes és a kar kórusának előadása, a Pro Musica bravúros fellépése tartósan megmarad a jelenlevők emlékezetében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..