home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Viszlát, Atlas, éljen az új Atlas!
Apró József
2024.05.18.
LXXIX.. évf. 20. szám
Viszlát, Atlas, éljen az új Atlas!

A Boston Dynamicstól nem lehet elvitatni, hogy a robotika úttörői közé tartozik. Ezért bejelentése elsőre elég meglepő volt, istenhozzádot mondott ugyanis a legendás Atlas kétlábú humanoid robotjának, mely az elmúlt évek egyik leghíresebb és legmeghatározóbb alkotása volt. A Boston Dynamics szerint az Atlas kivonásának oka az volt, hogy a robotok új generációjának fejlesztésére összpontosít.

Az Atlas a 2013-beli bemutatkozása óta a robotika fejlődésének szimbólumává vált. A robot egyedülálló módon képes volt parkourugrásokra, nehéz terepen vagy akadálypályán navigálni, nehéz tárgyakat pakolni/dobálni, sőt, még táncolni is „megtanult”. Az Atlas lenyűgöző képességei a robottechnika terén elért eredményeket demonstrálták. A Boston Dynamics azonban úgy döntött, hogy ideje továbblépni. Az Atlas régi, nagy, 90 kg-os hidraulikus változatának búcsúztatásakor volt néhány utalás arra, hogy a vállalat azért még nem végzett teljesen a humanoid robotokkal. Aki pedig erre akár fogadott is volna, az jó lóra tett volna, hiszen már másnap egy rövid videóban láthattuk az új, teljesen elektromos Atlas-modellt, melyet elődjével ellentétben valós világbeli alkalmazásokra terveztek (akárcsak a Spot robotkutyát).

Kép forrása: bostondynamics.com

Az új Atlas a Boston Dynamics több évtizedes kutatásán alapul. Az elektromos Atlas erősebb, nagyobb mozgástartománnyal bír, mint bármelyik előző generációs robot, jobb érzékelőket kapott, és nem hiányzik belőle egy fejlett mesterséges intelligencia sem. Az Atlas első ránézésre valóban hasonlíthat az emberi alakra, nem úgy, mint az elődje, mely úgy festett, mint egy ember, akin egy exoskeleton (külső váz) van. Az újat úgy tervezték, hogy a lehető leghatékonyabb módon mozogjon egy feladat elvégzésekor, így ahelyett, hogy az emberi mozgástartomány korlátozná, velünk ellentétben 180 fokban el tudja forgatni a fejét vagy az egész törzsét. Valószínűleg ezért is kelt fel úgy a földről, mintha egy rémfilmből látnánk egy jelenetet, így biztosan senki nem fogja azt gondolni, hogy csak egy beöltözött ember van a géptestben, hiszen láttunk már ilyet… Az Atlas olyan módon tud mozogni, amely meghaladja az emberi képességeket. A fejlesztésében a Hyundai cég is részt vesz, mely nemcsak befektetett a Boston Dynamicsbe, hanem 2020 óta a tulajdonában is van. Így nem meglepő, hogy a Hyundai következő generációs autógyárai majd tökéletes tesztpályát fognak nyújtani az új Atlas robotok teszteléséhez, emellett bíznak abban, hogy sikerül kereskedelmi forgalomba hozni a humanoid robotot. A tervek szerint, részben a mesterséges intelligenciának köszönhetően, elődjével ellentétben már önállóan fog mozogni, nem előre beprogramozott mozdulatokat fog elvégezni, hanem képes lesz elsajátítani olyan fontos készségeket, mint a koordináció, az ügyesség és más, a világban való tájékozódáshoz, alkalmazkodáshoz és interakcióhoz szükséges képességeket.

Végezetül, ha valakiben felmerült volna a kérdés, hogy miért kell emberszerű robotokat készíteni, amikor már így is rengeteg robot van a gyárakban, azok miért nem jók, akkor a válasz éppen abban rejlik, hogy azok egy bizonyos célra lettek készítve, például hegesztésre, áruszállításra, a humanoid vagy emberszerű robotok pedig, akárcsak az ember, nagyon sok feladatot el tudnak látni, és nagyon könnyen alkalmazkodnak az új munkához vagy környezethez.
Attól azért szerencsére még nem kell tartanunk, hogy a Skynet átveszi a hatalmat az emberiség felett, viszont a humanoid robotok fejlesztése rohamléptekben halad, és jó lesz odafigyelni rájuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..