home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Lesz-e okunk optimizmusra?
BARÁCIUS Zoltán
2005.03.30.
LX. évf. 13. szám
Lesz-e okunk optimizmusra?

Április elsejétől tizedikéig tartják meg Nagykikindán a vajdasági színjátszók 10. találkozóját - Az Egység Művelődési Egyesület immár második alkalommal a házigazdája a seregszemlének - Összesen tizennégy társulat jelentkezett egy-egy előadássalMost, az esztendő első tavaszi napjaiban tartj...

Április elsejétől tizedikéig tartják meg Nagykikindán a vajdasági színjátszók 10. találkozóját - Az Egység Művelődési Egyesület immár második alkalommal a házigazdája a seregszemlének - Összesen tizennégy társulat jelentkezett egy-egy előadással
Most, az esztendő első tavaszi napjaiban tartják meg Nagykikindán a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók tizedik találkozóját. A jubileum általában jó alkalom a számvetésre. Szép és eredményes történetünk 1996 áprilisában kezdődik, amikor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség kezdeményezésére Csantavéren megszervezték - a helybeli Mendicus Művészeti Központ segítségével - a tartomány magyar műkedvelő színjátszóinak a szemléjét. Vajdaság megmozdult! Senki sem akarta leráncigálni a csillagokat az égről, senki sem akarta felszántani a tengerfenéket, de az ,,első bálozók', a szenttamásiak, bajmokiak, muzslyaiak, nagykikindaiak, martonosiak, zentaiak, zoboriak és a többiek délről és északról, nyugatról s keletről szétszóródásunk utáni állapotukban is tudták, hogy a találkozás öröme összefog bennünket, függetlenül attól, hogy az eredményhirdetés napján kiknek jutott babér és kiknek egy-egy jobbító szándékú bírálat. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nem az ,,olvadás' évében szervezte meg a csantavériekkel a szemlét, századunk egyik sötét korszakában kellett hittel és bizonyossággal, összeszorított foggal túlélni, megmaradni, és mindent - most már önállóan - újrakezdeni. Akkor, 1996-ban és a következő években Kisoroszin, Bácskertesen, Muzslyán, Feketicsen, Szabadkán, Magyarkanizsán, mindenütt, városban és faluban megállapították, hogy a hagyományossá vált rendezvénysorozat hosszú és kitartó munkát s szakmai fejlődést igényel a fellépőktől, lelkes fiataloktól és dörzsölt veteránoktól, Izelle Károlytól, Győrfi Sándortól, Hajnal Jenőtől, Kiss Lászlótól, azoktól is, akik a mozgalom révén hűséggel őrzik emlékeinket, meséinket, költészetünket, akár egy magyar szerző darabjában, akár a szép szó, a gondolat varázsát egy-egy angol, amerikai, német vagy gall műben. 1996-ban álltunk a rajtkőre - egzisztencialista drámákkal, habkönnyű vígjátékokkal operettel és népszínművel, érzelmes színjátékkal bohózattal -, s a fesztivált sikerült - mély sebek ejtése nélkül - átvinni abba a századba, amelyben élünk. Színészeket, rendezőket avattunk, díjaztunk és temettünk el, megnevettettük a nézőket, elgondolkodtattuk őket, minden évben további munkára serkentve a legállhatatosabbakat: a nagykikindaiakat, a bácskertesieket és a kisorosziakat, akik az eddig megtartott fesztiválokon azon voltak, hogy előadásaikkal megfejtsék a művészet, a játék örömének titkát.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség rettenetesen szegény világunkban nem kínálhat romantikusnak tűnő feladatokat. A szemle házigazdája a nagykikindai Egység ,,aktivistái', Kiss László, Komarek Magdolna, a színjátszók és a ,,műszak', az egyesület valamennyi tagja ,,elfogadta a játékszabályokat', mind a tizennégy benevezett társulatnak színpadot szorít az otthonában, ahol április elsejétől tizedikéig néző és színház találkozhat. A megnyitó ünnepségen a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dudás Károly író, a 7 Nap főszerkesztője vágja át a képzeletbeli szalagot, Bunyik Zoltán, tartományi oktatási és művelődési titkár üdvözlő beszéde után pedig a színpadot átveszik a színjátszók, akikre vigyázó szemüket vethetik a szakzsűri tagjai: Ágoston Pribilla Valéria, Faragó Árpád és Szöllősy László, s ha a színpadon vagy a művelődési egyesület nagytermében, netán az udvarban fel-felgyújtanak egy lámpácskát, tudni fogjuk, hogy ünnep van nálunk, lelket nemesítő, szívet melengető ünnep, mert itt, ezen az átokverte földön muszáj tennünk valamit a mozgalom újbóli felvirágoztatásáért.

A fesztivál műsora
IV. 1.
19.30 - Ünnepi megnyitó
20.00 - Egység ME, Nagykikinda
Max Frisch: Biedermann és a gyújtogatók
IV. 2.
17.00 - Karinthy Színjátszó Kör, Kiskunfélegyháza
Móra Ferenc: Csőszfogók
20.00 - Testvériség-Egység ME, Kisoroszi
Deák Ferenc: Tor
IV. 3.
17.00 - Petőfi Sándor ME, Tóba
Török Rezső: A gyereket a gólya hozza
20.00 - Városi Színház, Óbecse
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
IV. 4.
17.00 - Feketics ME, Bácsfeketehegy, Soma Színtársulat
Liptai Imre: Kölyök
20.00 - Németh László ME, Nemesmiletics
Vaszary Gábor: Bubus
IV. 5.
17.00 - Petőfi Sándor ME, Bácskertes
Fazekas M.-Balog I.: Ludas Matyi
22.00 - Művelődési Központ, Nagybecskerek
Takarics Róbert: Ez elment vadászni
IV. 6.
17.00 - Zentai Színtársulat, Zenta
Friedrich Dürrenmatt: Pillanatkép egy bolygóról
20.00 - Kossuth Lajos ME, Veprőd
Kertész Imre: Drága mama
IV. 7.
17.00 - Mara Amatőr Színtársulat, Művelődési Ház, Topolya
Sergi Beibel: Variációk egy témára, avagy...
20.00 - Ifjúsági Pódium, Madách Színház, Nagybecskerek
Karinthy Frigyes: Nyissa ki a száját
IV. 8.
17.00 - Ady Endre ME, Szaján
Illyés Gyula: Tűvé-tevők
20.00 - Karinthy Frigyes Színjátszó Kör, Péterréve
Csepreghy Ferenc: Sárga csikó
IV. 9.
- szünnap
IV. 10.
19.30 - Díjátadó ünnepség
20.00 - József Attila-emlékest
Közreműködők: Krnács Erika előadóművész és Kasza Éva (gordonka)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..