home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Kulturális összefonódások
Martinek Imre
2023.06.13.
LXXVIII. évf. 23. szám
Kulturális összefonódások

Két költőóriás, Petőfi Sándor (1823—1849) és Jovan Jovanović Zmaj (1833—1904) egymásra találását méltatták versben, dalban, illetve dramatizációk formájában ezen esztendő ígéret havának utolsó kalandáriumi napján.

Annak dacára, hogy a kereken 200 évvel ezelőtt született lánglelkű költőnk és a szerb (gyermek)irodalom kiválósága — kinek 190. születési évfordulója ugyancsak az idén van —, fizikailag sohasem találkoz(hat)ott egymással, a Gondviselő mégis úgy rendelkezett, hogy ez utóbbi révén már eleink is közeledhettek egymáshoz anno. Lévén az eredeti petőfis versszövegeket Zmaj nemcsak lefordította, de tette azt olyan körültekintő gondossággal, alapossággal, szeretettel és rajongással, hogy azok egy idő után az ő népe ajkán is közkedveltek lettek.

Kulturális összefonódások. Korokon és tájakon keresztül. A projektum ötletadója, mozgatója, szervezője, úgyszólván mindenese Nagy Mónika pancsovai matematikatanárnő volt. Elképzelésének megvalósításában pedig az általa megszólítottak jeleskedtek. Kicsik és nagyok, barátok, ismerősök, institúciók… Lényegében csupa olyan ember, kinek igazándiból is szívügye az egymás közötti párbeszéd, együttműködés és tisztelet.

Névsorolvasás helyett ezúttal is a helyszínen — a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben — készült fotóké a szólás előnyjoga. Az estről, mely élmény volt. Maradandó. S követendő.

 


Nagy Mónika tanárnő

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..