home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Különleges állatbirodalom
Fehér Márta
2023.02.27.
LXXVIII. évf. 8. szám
Különleges állatbirodalom

Fehér, mozaikfehér, fekete, szürke és bézs színű csincsillák, aprócska, fehér, sárga, illetve barna deguk, szibériai csíkos és tibeti fehér mókusok. Egyre több különleges állatka kerül a magyarkanizsai Bús József birodalmába.

S akkor még nem is említettem az afrikai fehérhasú törpesüniket, az amerikai bóbitás tengerimalacokat s az oroszlánfejű törpenyuszikat meg a rengeteg szebbnél szebb, színpompás madarat: a zebrapintyeket, a gyémántgerlicéket, a hullámos, nimfa-, énekes papagájokat, az afrikai törpepapagájok közül a rózsásfejűt és a Fischert, a Bourk-papagájt, a négy-ötféle színmutációban tenyésztett rozellát, a zöld, a sárga, a szürke, a kék és a fehér színű kis sándorpapagájokat. Törpehörcsögből is többfélét láttam, a közismert szíriai aranyhörcsögtől a dzsungáriai törpéig. Aki belép ebbe a csodálatos, rendezett birodalomba, melyet vendéglátóm és egész családja hosszú évtizedek odaadó munkájával alakított ki, csak ámul és bámul. A látvány mellett a csicsergés felüdülés a fülnek, az apró szőrmókok kézbe vétele és simogatása pedig a léleknek, mindez a tulajdonos állatszeretetével, ismeretével és közvetlenségével felejthetetlen élményt nyújt. Egy-másfél óra gyorsan, észrevétlenül elröppen, annyi a látni- és felfedeznivaló.

— A mai modern, digitalizált világban a gyerekek egyre kevesebbet találkoznak a természet szépségeivel és az állatok csodálatos világával. Pedig nagyon fontos, hogy elvonjuk őket a kütyük elől, és megtanulják, milyen az, amikor az ember felelős egy másik élőlény iránt — hangsúlyozza Bús József, és meséli, a családjukban éppen ez volt a szép és a jó, hogy a kisállatok gondozásából nemcsak ő és felesége, hanem fia és lánya is örömmel kivette a részét. Most is családi vállalkozásként működtetik a kisállattenyésztést és –kereskedést, és benne immár az unokák, főleg a harmadikos Zsombor leli meg boldogságát. — Nem is gondolja az ember, hogy ebben a nagy általános szegénységben a szülők vagy nagyszülők milyen szívesen ajándékoznak gyermeküknek kis kedvencet, és hogy a gyermekek is mekkora örömmel fogadják, gondozzák ezeket a kedves kis jószágokat. Nemegyszer tapasztalom, cserébe hajlandóak jobban tanulni, besegíteni valamilyen, ház körüli munkába, sőt olyan, szívet melengető eseteket is megéltem a hosszú évek során, hogy egy-egy gyermek a kis, szerény zsebpénzét összegyűjtve vásárolt párt a kedvencének, és pozitív, az életben előrevivő felismerést és lendületet adott neki, hogy tartásukkal, fialtatásukkal ő maga is jövedelemhez jut önnön munkájának köszönhetően.

A papagájokkal kezdődött minden, sőt inkább a galambokkal és a nyulakkal, nem is akárhol, hanem a tóthfalui tanyavilágban, ahol Bús József hetven évvel ezelőtt állatszerető gyermekké cseperedett.

— Az első galambokat édesapám barátjától, Bellér Ferenc akkori borbélymestertől kaptam — idézi fel. — A két párnak tatám készített helyet. Az első nyulaimat pedig locsolkodási pénzen vettem.

A kisállattartás akkor teljesedett ki, amikor József feleségével Magyarkanizsán teremtett otthont és családot. A férfi ekkor kezdett hódolni papagájszenvedélyének, mely idővel a rágcsálókra is kiterjedt, s a különféle rendezvényeket és vásárokat járva felfedezték, mennyire közkedveltek a gyermekek körében az oroszlánfejű vagy a kosorrú törpenyulak, illetve a hörcsögök, tengerimalacok.

— Élvezem, hogy haladok, hogy egy-egy állatból nemcsak egy fajta van a tulajdonomban, hanem sikerül egyre különlegesebb példányokat is beszerezni. S nemcsak én, hanem az egész család is, a párom, a gyerekek, az unokák, különösen Zsombor unokám egyre inkább elmélyül a gondozásukban, hiszen a kisállatok tartása nemcsak etetésből, itatásból áll, hanem sok-sok törődésből is. Tati, az az állat nem jött ide etetéskor, nézd meg, miért — veszi észre Zsombi, s éppen ebben van a felelős állattartás lényege, csupán a jó gazdi veszi észre, hogy egy-egy kisállattal esetleg nincs valami rendben. Fontos, hogy az állatorvossal is megfelelő, folyamatos kapcsolatot tartsunk fenn, bár idővel magunk is rájövünk, mit hogyan kell időben és jól kezelni. Nem túlzás, ha azt mondom, én az állataimmal vagyok mindennap reggeltől estig, s ez különösen igaz azóta, amióta tizenkét évvel ezelőtt nyugdíjba vonultam.

Felesége is örömmel csatlakozik a beszélgetéshez, látszik, ugyanúgy szereti az állatokat, mint a férje. Figyelmét azonban a nemsokára megérkező Zsombor köti le, a kisfiú boldogan válaszolgat, amikor kérdezgetem.

— Szeretem csinálni, szeretem a madarakat — mondja magától értetődően. — Az egyik papagájt megszelídítettem, a kezemből eszi a napraforgót — meséli boldogan a kisfiú, s később, otthonosan mozogva az állatbirodalomban, meg is mutatja, a törődésnek köszönhetően mennyire kezes lett egy csoda szép, kis zöld sándorpapagáj. 

— Ezek a kisállatok nagyon barátságosak. 2021-ben Montenegróból sikerült behoznunk addig általam még nem tenyésztett amerikai bóbitás tengerimalacokat és teddy törpenyulakat. Vérvonalfrissítés céljából pedig oroszlánfejű és kosorrú törpenyulakat. A sünök a drágább hobbiállatok közé tartoznak, és szintén nagyon kedves családtagok tudnak lenni, az ember kezéből esznek, ismerek olyat, aki egy ágyban alszik a tüsis kedvencével — dehogy szúr, azt csak félelmében teszi. Hangjáról, testének illatáról megismeri a gazdáját, csakúgy mint a mókusok.

Minőségi szénát, herét, őstermelőtől beszerzett, az állatfajta igényeinek megfelelő, általa összeállított magkeveréket kapnak a kisállatok, hiszen az vagy, amit eszel. Emellett megkapnak minden jót, amire csak szükségük lehet: diót, mogyorót, idényjellegű gyümölcsöt, zöldeleséget (pitypang, tyúkhúr, vörös here stb.) vagy akár egy faágat a rágcsálásra — ezáltal erősebbek, ellenállóbbak lesznek, tenyésztésre alkalmasabbak. A természetközeli élettér kialakítása szintén fontos.

— Szeretném tovább bővíteni a kisállattenyészetemet, és beszerezni a nálunk még ritkábban található leopárdgekkót, kaméleont és szakállasagámát, azaz hüllőkkel is tervezek foglalkozni — árulja el József.

Remélem, hamarosan ezek a különleges házi kedvencek is visszaköszönnek majd a Hobby Pet Facebook-oldalon, ahol szebbnél szebb képeket láthatunk a kisállat-birodalom lakóiról.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..