home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Közép-bácskai mozaik
Talpai Lóránt
2023.07.11.
LXXVIII. évf. 27. szám
Közép-bácskai mozaik

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Közép-bácskai mozaik címmel Kishegyesen konferenciát szervezett, mely folytatása volt a múlt évben elkezdett előadás-sorozatnak. A tanácskozás céljaként jelölték meg, hogy a néprajzi szempontból máig részben feltáratlan terület sokrétű kulturális emlékeit kötet formájában is megjelentessék.

Dr. Silling István a lakodalmakban elhangzó beszédek alapján a lakodalmi szokások nyelvezetét vizsgálta. Mgr. Bordás Győző a Csatorna született című kötetéről beszélt, melyet Bordás Attilával közösen jegyez szerzőként, valamint Korenchy László is a csatornáról tartott előadást. Dr. Dévavári Beszédes Valéria a népi építészet nyomait kutatta Bajsán, Paraczky László a verbászi templomot mutatta be, Besnyi Károly az „omoroviczai rokonházasságok” témakörét választotta.

A tanácskozáson két fiatal egyetemista előadó is részt vett: Mendrei Anna, a szegedi néprajzi tanszék és Szekeres Melissza, a szabadkai tanítóképző kar hallgatója. Emellett a jelenlévők dr. Czékus Géza, mgr. Pastyik László és dr. Szőke Anna értekezését is meghallgatták. 


Csoportkép forrása: Vajdaság Ma

Dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke a tanácskozással kapcsolatban elsősorban arra mutatott rá, hogy a néprajzi társaság tagjai immár két esztendeje foglalkoznak Közép-Bácskával.

— Azért ragaszkodtam ahhoz, hogy két konferencia valósuljon meg, hogy az ott elhangzottakból összeálljon egy új kötet, melyre a Magyar Tudományos Akadémiától kaptunk támogatást, a címe pedig Közép-bácskai mozaik lesz. Hiánypótlónak szánjuk ezt a kiadványt, hiszen Közép-Bácskával az eddigiekben nagyon kevesen foglalkoztak. Vélhetően azért, mert ez a terület eléggé nagy, Szenttamástól Verbászon, Ókéren át egészen Bajsáig, Topolyáig húzódik. Biztos vagyok benne, hogy tartalmas lesz a tervezett összeállítás, mert számos remek előadás hangzott el erre a témára a bútorfestéstől a térségünkben található gyógynövényeken és a népi vallásos énekeken át egészen a templomok feltárásáig.

Szőke Anna azt is megemlítette, hogy folklórkutatással nagyon kevesen foglalkoznak manapság, pedig egykor neves kutatók voltak térségünkben, mint Penavin Olga, Matijevics Lajos vagy Jung Károly. Napjainkban főként a kulturális antropológia a népszerű.

— Én is részben folklórral kezdtem el foglalkozni mostanában, a temetőket dolgozzuk fel Czékus Géza professzorral. Ő a fotó részét vállalta, és mintegy nyolcszáz fényképet készített ebben a témakörben, én pedig az elméleti részét írom meg. Jelenleg a sírverseket vizsgálom, melyek rendkívül érdekesek. A többi közt rámutatnak arra, hogy melyik település mennyire volt mélyen vallásos, és hogyan viszonyultak az emberek az elhunytaikhoz — mondta el a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..