home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Körbekötötték az életünket
(K. O.)
2011.04.20.
LXVI. évf. 16. szám
Körbekötötték az életünket

Beépített Holmik - színpadi líra Terék Anna: Duna utca című verseskötete alapján. Rendezte: Hajvert Ákos. Közreműködött Pál Ágnes és Raffai Ágnes. Az ősbemutatót Bácsfeketehegyen láthattuk április 9-én a költészet napja alkalmábólAz éveken át tartó barátság (a lányok meg a lányok és a verse...

Beépített Holmik - színpadi líra Terék Anna: Duna utca című verseskötete alapján. Rendezte: Hajvert Ákos. Közreműködött Pál Ágnes és Raffai Ágnes. Az ősbemutatót Bácsfeketehegyen láthattuk április 9-én a költészet napja alkalmából
Az éveken át tartó barátság (a lányok meg a lányok és a versek között) eredménye ez a produkció. És persze egy fiatal nő költővé válásának és fejlődésének egy fontos momentuma. Nemcsak a készülő kötet, hanem a versek megkezdett magán- és közösségi életének, olvasóra találásának a bizonyossága. Ugyanakkor négy (alkotó) ember közös szólni akarása valamiről. Valamiről, amit külön-külön, de együtt is átéltek, megéltek itthon és másutt. Líra ez a felnőtté válásról, az útkeresésről, a családról, a barátságról, a szerelemről, a felmerülő kételyekről, a becsomósodott aggodalmakról, a múló és felejthetetlen percekről, melyek megszépítik az életet... S noha fiatal nő tollából fakadnak a versek, a ''helyzetbe hozott szavak” már nemtelenek és kortalanok. A színházi alkotók az érzéseknek és gondolatoknak olyan esszenciáját lényegítik át és teszik ''hordozhatóvá” - ''mindennapivá” - , hogy bárki magáénak érezheti őket. A színpadi eszközökkel átgyúrt költészet így válik drámává, majd a hiteles játék és beszéd által mesévé. Szívünket megdobogtató mesévé. ''A versek egy konkrét személyiség fejlődési útját mutatják ugyan, ám ezt az utat mindannyian bejárhatjuk, magunkra vonatkoztathatóan átélhetjük, hiszen mindenkinek vannak beépített holmijai a múltból, amelyek meghatározzák a jelenét'' - mondja Pál Ágnes. ''Ezek a versek nem nőiesek, hanem mélységesen emberiek. És mélységesen elgondolkodtatók” - elemez Raffai Ágnes. ''Mindaz, amit Anna megírt, számomra is ismerős helyzetek és dilemmák. De mindezekről, az úgynevezett általános problémákról úgy szól, hogy nem elégszik meg a felszínes női locsogással. Anna nemcsak meghámozza a narancsot, nemcsak gerezdjeire szedi, hanem bele is harap, megnézi a rostokat...” - tolmácsolja Hajvert Ákos. ,,A költészet nem hobbi, nem hivatás, nem szakma. A költészet állapot, cselekvés, interakció. De a költészet legfőképpen játék, csak úgy érdemes csinálni, ha az ember élvezi a játék folyamatát. Azt is, amikor megsemmisül, azt is, amikor látja, hogy nincs hová tovább, azt is, amikor megtapsolják...'' - vallotta munkájáról Terék Anna, akinek a Mosolyszakadás után a Duna utca lesz a második kötete. S ebből láthattunk, hallhattunk részleteket szombaton a bácsfeketehegyi színházban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..