home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
(Ki)telel-e?
(T. T.,tv.)
2012.01.18.
LXVII. évf. 3. szám

Enyhe a tél, kevesebb tüzelőanyagot használunk, a háztartások rezsiköltsége jóval kisebb az ilyenkor megszokottnál. De nem mindenki örül az enyhe télnek. A kemény fagyok elmaradása kedvez a kártevők és a rovarok áttelelésének. Ha marad az enyhe tél, s a száraz őszt és telet csapadékban szegény tavas...

Enyhe a tél, kevesebb tüzelőanyagot használunk, a háztartások rezsiköltsége jóval kisebb az ilyenkor megszokottnál. De nem mindenki örül az enyhe télnek. A kemény fagyok elmaradása kedvez a kártevők és a rovarok áttelelésének. Ha marad az enyhe tél, s a száraz őszt és telet csapadékban szegény tavasz követi, akkor rovarinvázióra kell felkészülniük a termelőknek. Ezenkívül sok kellemetlenséget okozhatnak a darazsak is, amelyek már tavaly is nagyon elszaporodtak. A szakemberek szerint hosszú, meleg őszökön a darazsak aktív korszaka kitolódik, s minél melegebb van, annál agresszívabban őrzik fészküket. Ha pedig több a rovar, nagyobbra nőnek, és elszaporodnak az őket fogyasztó pókok is, a városi emberek nem kis bosszúságára.
De maradjunk a télnél! A nagyobb hegységekben van csak hó, és ilyenkor aki megengedheti magának, kihasználja az alkalmat telelésre, pihenésre.
(Ki)telel-e? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
LÁZÁR Béla kúlai gépésztechnikus:
- Ez a tél is telelés nélkül múlik el. Az időjárási viszontagságokra jól felkészültünk, elegendő tüzelőt készítettünk be, s ezzel kihúzzuk az eddig keménynek semmiképpen sem mondható telet. Tavaly sokkal hidegebb telünk volt, a vége felé már alig maradt tüzelőnk. Nem hiszem, hogy gyorsan vége lesz az idei télnek, nyakunkon még a február, s akár márciusban is eshet hó. Az utóbbi három-négy évben anyagilag egyre nehezebb átvészelni a telet, minden dinárra nagyon oda kell figyelni, s fel kell találnia magát az embernek. Bekészítettem a fát, a szenet, a csutkát, amit majd a kályhában tüzelek el. Az élelmiszerárak beharangozott csökkentése könnyebbé tenné persze az áttelelést, de a boltokban járva még nem tapasztaltam, hogy olcsóbb lenne a cukor, az étolaj... Azt mondják a kereskedők, hogy amíg az árutartalékokból lesz raktáron, addig a régi áron vásárolhatjuk meg őket, az új árakra a raktárak kiüresedése után számíthatunk.
ÖRDÖG Árpád szabadkai munkanélküli:
- Gyerekkoromban telente szinte mindig sokáig megmarad a hó, és decembertől februárig nem volt jellemző az eső. Ezzel szemben az elmúlt tíz évben nemigen hullott hó. Sokan a globális felmelegedéssel magyarázzák ezt a jelenséget, de vannak ellenvélemények is. Ember legyen a talpán, aki e zűrzavarban el tud igazodni. Akik nem hisznek a klímaváltozásban, azt mondják, a Föld atmoszférája sokkal több hőt bocsátott ki a világűrbe, mint korábban a vészharangot kongató számítógépes előrejelzések állították. Szerintük a légkör szén-dioxid-koncentrációja nem befolyásolja a földi átlaghőmérsékletet, vagyis nyugodtan használhatjuk a belső égésű motorokat. A szkeptikusok úgy hiszik, nem következik be az a fajta globális felmelegedés, amelyet beharangoztak, a szén-dioxid-kibocsátásnak sem lesznek különösebben drámai következményei. Mindennek ellentmondanak persze a körülöttünk történő természeti jelenségek. Tény, hogy valami nagyon nincs rendben az éghajlattal.
TÓTH András palicsi gazdálkodó:
- Remélem, hogy kitelelünk, s hogy az idei tél nem terheli meg súlyosabban az így is szűkös költségvetést. Pláne, ha az időjárás is kegyes marad hozzánk, s egész márciusig élvezhetjük a szokatlan klímát. Még a tavalyi év folyamán bekészítettem néhány köbméter fát, valamennyi szenet, de pénzhiány miatt nem vásároltam túl sokat, úgy gondoltam, szükség szerint majd januárban még beszerzek valamennyit. Még majd az enyhe időjárásnak köszönhetően mentesülök a további tüzelővásárlástól! Mondanom sem kell, hogy mekkora könnyítés lenne ez a családi pénztár számára, így megvásárolhatnám a már régóta halogatott dolgokat, megjavíttatnám a mosógépet, az autómat is átnézetném a mesterrel. Már kezdem azt hinni, hogy a teremtő velünk van, s onnan fentről látja, milyen siralmas helyzetben leledzik az ország, s milyen körülmények között élnek az emberek, s így nem küld kemény telet a nyakunkba. De az is lehet, hogy ebben a felfordult világban csak az időjárás ,,bolondult meg'', s most egy kicsit kegyes hozzánk, hogy majd tavasz táján a nyakunkba zúdítsa a havat.
HEVESI Margit nagybecskereki háziasszony:
- Bízunk benne, hogy igen. Telelésre pedig még csak nem is gondolunk. Ilyen alacsony jövedelmek és magas árak közepette nem szabad ilyesmire gondolnunk, hiszen nekünk ez luxus. Megszokhattuk, hogy ami Nyugaton, sőt még Szlovéniában is természetes, az nekünk itt a Balkánon elérhetetlen. Én még abban a kivételes helyzetben voltam az egykori testvériség-egységben, hogy szüleim megengedhették maguknak, s elküldtek az iskolával szlovéniai telelésre, s megtanultam nagy nehezen síelni. Később magánszervezésben is eljutottam néhány síparadicsomba, a 90-es évektől kezdve azonban ilyesmit nem engedhet meg magának az ember. Nem is tudom, a mi életünkben lesz-e még olyan időszak, amikor elmehetünk a hegyekbe kirándulni vagy a tengerre fürödni. Nem hiszem. A szegénység ellenére nem panaszkodunk, csak ne legyen kemény telünk, mert akkor nem tudom, mihez kezdünk. Minden drága, a tartalékaink lassan elfogynak, bevétel nem nagyon érkezik. Még jó, hogy az enyhe időjárás eddig megkímélt bennünket a nagyobb kiadásoktól.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..