home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ki lesz a világbajnok?
(T. T.)
2010.06.16.
LXV. évf. 24. szám

Pénteken 16 órakor egy hónapos útjára indult a labda, és a Dél-afrikai KöztársaságMexikó találkozóval megkezdődtek a XIX. labdarúgó-világbajnokság küzdelmei. Már vb-lázban égve arra voltunk kíváncsiak, hogy kedves olvasóink szerint július 11-én melyik ország válogatottja emelheti magasba a világbaj...

Pénteken 16 órakor egy hónapos útjára indult a labda, és a Dél-afrikai KöztársaságMexikó találkozóval megkezdődtek a XIX. labdarúgó-világbajnokság küzdelmei. Már vb-lázban égve arra voltunk kíváncsiak, hogy kedves olvasóink szerint július 11-én melyik ország válogatottja emelheti magasba a világbajnoknak járó trófeát. Ki lesz a világbajnok? - tettük fel a héten kérdésünket.
SEBASTIÁN Tamás, a Pannon Rtv sportszerkesztője:
- Esélylatolgatás? Ez az, ami sportban, így a fociban is teljesen felesleges. Ha ugyanis az Eb-ket nézzük, általában közbejön egy Dánia, egy Görögország. Igaz, a világbajnokságok esetében ez kicsit másképp van, hiszen a ''nagyok” mellett nem nagyon rúgnak labdába a többiek (Franciaország, Brazília, Olaszország, Németország vagy Argentína győzött az elmúlt 40 évben). A fentieken kívül talán még az angolok, a hollandok szólhatnak bele, a fogadóirodák szerint pedig Spanyolország a legesélyesebb. Én személy szerint a hollandoknak szurkolok, megérdemelnének már egy vb-sikert is. Magyarország (megszokhattuk) sajnos nincs, Szerbia (megszokhattuk) nagy mellénnyel vág bele (''Mi leszünk a vb meglepetéscsapata”! meg ''Szerbia biztos továbbjutó”), bár az előkészületi meccseken finoman szólva is botladoztak. Az udvaron beállítottam a kinti tv-t, készítünk jó sok jeges limonádét, aztán a gyerekekkel (no meg a feleségemmel) amikor csak lehet, odaülünk meccseket nézni. Hogy mit várok a vb-től? Sok szép gólt, sok jó meccset, aztán győzzön a jobbik!
ZVEKANOV Borisz, hajdújárási egyetemi hallgató:
- Számomra az egyértelmű esélyes Spanyolország. Látva az utolsó felkészülési mérkőzésüket, és ott is a második gólt. Kevés az a csapat, amely ezt a középpályás sort meg tudja állítani. Talán a angolok. åk Capello taktikai érzékében bízhatnak, meg persze Rooneyban. Szeretném Hollandiát is az elsők között látni, nekik kijárna már egy jó szereplés egy nagy tornán. Dániában látom egyedül a meglepetés erejét. åk talán belekavarhatnak egy-egy nagy csapat levesébe. Franciaország pedig egyértelműen a vb negatív szenzációja lehet. Nem szabad elfeledkezni az olaszokról, a németekről sem, és persze a két dél-amerikai gigászról, viszont szerintem ez a vb az európai csapatoké lesz.
A szerbek? Félek, hogy egy németországihoz hasonló szereplés lesz. Talán nem olyan csúfos, de... Nagyon kiegyensúlyozott csoportunk van, és bárki bárkit megtréfálhat. Árnyalatbeli különbségek döntenek majd a csoportban. A szerencsefaktor is sokat fog számítani. Végül, ha már Afrikában vagyunk, akkor az afrikaiak. åszintén egy afrikai csapattól se várok semmi különlegeset. Sajnos, őket is megtizedelték a sérülések, mint sok más csapatot. åk vesztették el talán a legfontosabb játékosaikat, ami nagymértékben kihat majd a szereplésükre. Reméljük, érdemes lesz egy hónapot a tv-k, kivetítők előtt görnyedni és figyelemmel kísérni ezt a nem mindennapi eseménysorozatot!
SINKÓ Árpád, a Spartacus súlylökője, a Spártaiak amerikai futballcsapat játékosa:
- Amennyire a munkám engedi, követni fogom a foci vb-t. Véleményem szerint mindegyik csapat kiegyensúlyozott játékot fog produkálni, de az esélyesek továbbra is a nagy nevek maradnak. Brazília vagy a címvédő ,,azzurrik” szerintem a legesélyesebbek. Szeretném, ha egy afrikai csapat is messze jutna a tornán, mert egy kicsit változtatna a monotónián. A szerb csapattól, minimum tisztes helytállást várok, és a csoportküzdelmeken való továbbjutást. Habár ez a csapat tudna kellemes meglepetést is szerezni!
SZIVERI Géza, a muzslyai Lehel Labdarúgó-egyesület elnöke:
- Sokat várok a szerb válogatottól, hiszen a selejtezőkből magabiztosan jutottak ki Dél-Afrikába, Radomir Antić személyében kiváló szövetségi kapitányuk van, külföldön játszó kitűnő játékosok vannak a keretben, akik kivághatják a rezet ezen a vb-n. A minimális elvárás a második fordulóba jutás, az egyenes kieséses rendszerben pedig már bármi előfordulhat. Ami a főesélyeseket illeti, elsőként Brazíliát nevezném meg, ők mindig sikeresek, így itt is az elsőszámú favoritoknak tekinthetők, de az argentinokat sem szabad elfelejteni, hiszen soraikban ott a világsztár Messi, így ők is odaérhetnek a végén. Az európai csapatok közül szerintem Spanyolország a legesélyesebb a titulus megszerzésére, a többiek nem valószínű, hogy magasba emelhetik a kupát. Az afrikai válogatottaknak jó a fizikumuk, a játékosok 99 százaléka Európában játszik, de taktikai szinten még nem nőttek fel a feladathoz. Edzőik hiába vázolják fel a taktikai elképzeléseket, a játékosok azt nem mindig képesek végrehajtani. Véleményem szerint óriási sikernek számítana, ha valamelyik afrikai ország válogatottja bekerülne a legjobb nyolc közé.
LÁZÁR Jenő, a tordai Olympia Labdarúgóklub elnöke:
- Legelőször is le kell szögezzük: könnyű mérkőzés a vb-n nem lesz, szerintem sok mérkőzés minimális győzelemmel fog végződni, a mezőny hígsága miatt azonban remélem, lesznek gólzáporos mérkőzések is, és ezáltal akár a gólátlag 2,50-en felett lesz majd. Mivelhogy kedvelem az olasz focit, hiányolom a tapasztalt Totti, Del Piero és Toni jelenlétét az azzuróknál, ugyanakkor meglepett Cambiasso és Zanetti kimaradása az argentin keretből, ezek a játékosok kitűnő teljesítményt nyújtottak az elmúlt idényben, és meghatározó embereik voltak csapataiknak, ugyanakkor lélektani biztonságot is jelentettek, és akár egy ki-ki meccsen döntésre is vihetik a dolgot. Jól ismert számomra a szerb mentalitás. Antić szövetségi kapitány szép munkát végzett, és a vb-re való kijutás már óriási sikernek számít, de ha a játékosok a fejekben is rendet tesznek, akkor akár a nyolcaddöntő is elérhető lesz számukra. Szerintem Ghánával nagy harcot vívnak majd a továbbjutásért. Brazília, Argentína, Spanyolország és Olaszország válogatottjai közül kerül majd ki a világbajnok. Egy afrikai csapat meglepheti a mezőnyt, mindenekelőtt Elefántcsontpart, akár az Európa-bajnok spanyolok is sokra vihetik, de a legjobb négyben már ők sem lesznek ott. Mindannak ellenére, hogy az olaszok fiatalítottak legtöbbet, bízom Lippi szaktudásában, és ott látom őket a legszűkebb mezőnyben, ahol egyébként is a helyük.
MELLIK Zoltán, a Zenta Asztaliteniszklub női csapatának vezetőedzője, a szerbiai női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya:
- Természetesen kísérni fogom a foci-vb-t, hiszen nagyon szeretem a focit. Leginkább favoritnak tartom a minden vb-n esélyes brazilokat, az argentinokat, valamint a spanyol válogatottat. Az afrikaiak közül a jó játékosokkal rendelkező Elefántcsontpart, esetleg Kamerun szólhat bele az esélyesek dolgába, de nem hiszem, hogy akármelyikük is világbajnok tudna lenni. Számolni kell a kellemetlen olaszokkal is, akik nagyon jól tudják ölni a focit, nagyon jól tudják tartani az 1:0-s vezetésüket, de nem hiszem, hogy a franciákkal együtt brillíroznak ezen a vb-n, bár sosem lehet tudni. Mivel Manchester United-szurkoló vagyok, szeretném, ha Anglia jól teljesítene, de nem hiszem, hogy a végső győztes kérdésébe beleszólhatnak. Szurkolok a szerb válogatottnak. Szeretném, ha minél jobban játszanának, ha minél messzebbre jutnának. Antić kiváló edző, sokat kihozhat ebből a csapatból. A vb-titulusra nem hiszem, hogy esélyesek, de a végjátékban akár ott lehetnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..