home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kalapács alatt
(tv.)
2007.11.07.
LXII. évf. 45. szám
Kalapács alatt

Parlagon heverő földterületA mintegy 250 hektárnyi állami földterület jelentős része a Vajdaságban található, ennek egy része parlagon hever. Az állam a mezőgazdasági földterület védelme érdekében bérbe adja ezeket a földeket. Magyarkanizsán az év elején kezdték el ezeknek a műveletlenül ha...

Parlagon heverő földterület

A mintegy 250 hektárnyi állami földterület jelentős része a Vajdaságban található, ennek egy része parlagon hever. Az állam a mezőgazdasági földterület védelme érdekében bérbe adja ezeket a földeket. Magyarkanizsán az év elején kezdték el ezeknek a műveletlenül hagyott földeknek a bérbeadását. Az árverezést két menetben bonyolítják majd le. Az első fordulóban 2 ezer 700 hektárt adtak bérbe. A másodikban a horgosi kataszteri község területén 302 hektár, Magyarkanizsán 230 hektár, Oromhegyesen hat, Kispiacon pedig 5 hektár vár bérlőre. Ezek a területek a héten kerülnek kalapács alá. Az önkormányzat ily módon jelentős bevételre tehet szert, minthogy a bérbeadásból származó 46 millió dinár 40 százaléka - 18 és fél millió dinár - a helyi önkormányzatot illeti meg.
Jenei Mihály 26 éve gazdálkodik 15 hektárnyi földterületen, mintegy három és fél hektár földet vett bérbe az önkormányzattól.
- A 15 hektáros földterület valamikor elég volt. A valamikori világban egy parasztnak volt 10 hektár földje, és ha aratás után nem is tudta, vajon új traktort vegyen, vagy a lányának bútort. Ez a világ elmúlt, és ez a földterület kicsinek bizonyul, ennyiből nehéz összehozni azt a pénzt, ami elégséges egy gazdaság fellendítéséhez és a gazda igényeinek a kielégítéséhez - mondja a gazda.
Jenei Mihály a bérbe vett 3,5 hektárnyi földterületen legelőt szeretne kialakítani, és juhokat legeltetni rajta, mivelhogy állattenyésztés is foglalkozik. Úgy vélekedik, hogy a gazdák nincsenek éppenséggel megelégedve a földek bérbeadásának módjával.
- A gazdák elég csalódottak. Nagy elvárásaink voltak, amikor akkora buzgalommal belevágtunk, de sokan kiábrándultak. Úgy látszik, hogy nem a kisgazdák érdekei voltak az elsődlegesek, hanem a nagytőke kiszolgálásáé.
Magyarkanizsa a többi önkormányzathoz képest viszonylag jobb helyzetben van, hiszen máshol még el sem kezdték a bérbeadását az állami tulajdonban lévő földeknek. Csőke Rudof, az árverezési bizottság elnöke elmondta: a múlt évben meghozott mezőgazdasági területekről szóló törvény alapján szeptemberben kezdték el az állami tulajdonú földterületek bérbeadását.
- Magát az árverést január folyamán folytattuk le két fordulóban. Az első iránt az érdeklődés felemás volt, de a jó minőségű termőtalajok iránt árverési egységenként előfordult, hogy tíznél is több volt az érdeklődő a nyilvános árverésen, a horgos körüli homokos területekre pedig alig akad jelentkező - összegezte Csőke Rudolf.
Az árverést lebonyolító bizottság elnöke hozzátette, hogy a licitáció második fordulójában figyelembe fogják venni a gazdák igényeit is. A bérleti időtartamot illetően egyébként az önkormányzat a következőkben állapodott meg: a termőföldek esetében 2 évre, a homokos területeké pedig 5 évre szól. Az árverezésen elért hektáronkénti legmagasabb ár 32 ezer dinár volt, a legalacsonyabb pedig 500 dinár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..