home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Július 1-je
Martinek Imre
2022.07.01.
LXXVII. évf. 26. szám
Július 1-je

Ezen a napon született 1818-ban Budán Semmelweis Ignác Fülöp, „az anyák megmentője”.

Semmelweis lényegében az aszepszist vezette be a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt. Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, napoztatásához és a gyakori ágyhuzatcseréhez. A takarékosságból történő szennyes ágynemű felhúzását elbocsátással büntette. Eljárását mások nem alkalmazták, nem látván be az ok-okozati összefüggést. Hasznossága csak a kórokozók felfedezésével nyert bizonyítást.

1865. augusztus 13-án hunyt el a döblingi elmegyógyintézetben. Halálának körülményei máig ismeretlenek. E földi létből történő távozása idején a teljes orvostársadalom ellene volt, mivel nem ismerték el, hogy ők maguk okoznák betegeik halálát, Semmelweis pedig nagy vehemenciával hirdette ezt. Előbb a schmelzi temetőben helyezték örök nyugalomra, temetésén sem kollégái, sem családtagjai nem jelentek meg. A temető felszámolása után, 1891-ben hamvait neje hazahozatta Kerepesi temetőbeli sírboltjába. 1894-ben díszes, saját sírhelyet kapott. Innen 1965-ben új sírba helyezték: szülőháza (a hajdani Tabán városrész utcája ma az Apród nevet viseli) udvarának oldalfalába, amikor az épületben megnyílt a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Szomorú tény, de Semmelweis életében nemcsak hogy nem kapta meg az őt megillető elismerést, de a Magyar Tudományos Akadémia sem vette föl tagjai sorába. Az utókor azonban többféle módon adózik nagyságának. Jegyzetünk fotói Budapesten készültek. 2022. február 15-e és június 1-je között.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..