home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Jézusunk békét ígér
KREKITY Olga
2007.12.05.
LXII. évf. 49. szám

,,Akik nem szállnak le lelkük mélységeibe, és félnek csendjétől, azok előtt nem nyilatkozik meg Az, aki a Világ Ura.'(P. Jacobs)Nem tudom, mi történik velem a napokban. Valami ehhez hasonló csak megboldogult barátnőmmel esett meg halála előtt egy-két évvel, hogy minden név- vagy ünnepnapot, jeles d...

,,Akik nem szállnak le lelkük mélységeibe, és félnek csendjétől, azok előtt nem nyilatkozik meg Az, aki a Világ Ura.'(P. Jacobs)
Nem tudom, mi történik velem a napokban. Valami ehhez hasonló csak megboldogult barátnőmmel esett meg halála előtt egy-két évvel, hogy minden név- vagy ünnepnapot, jeles dátumot igazából előbb élt át, mint az valójában a naptár szerint eljött volna. Mintha előre állította volna a mulandóság óráját. Mintha siettette volna az Időt. Be sokat is kuncogtunk akkor ezen! Én még csak a húsvéti sonka (mit, sonka?! csülök!) után koslattam, hol, merre szerezhetnék belőle olcsón abban a soványító kúrás érában (vagy ahogyan ő nevezte: ,,ittsincs-ottsincs' időkben, és hangosan felkacagott a ,,kínai' hangzáson, igen, azt hiszem, ez tetszett neki), nála meg már két nappal előbb megfőtt omlósra a fütyülős fazékban az ínyencség. Persze, tojással együtt, és be is laktak jól belőle... Vagy ámulva állt meg az erkélyen, megvárva, míg felcammogok lassan a lépcsőkön, hónom alatt a kis karácsonyfával, aztán összecsapta sajnálkozva (felettem) a kezét: ,,Te szegény, csak most jutott rá időd?!' És zavartan álltam, lihegve, vajon mire is gondolhat éppen, mire leesett a tantusz: ,,Ja. Nálunk ma lesz karácsony böjtje.' Mire ő: ,,Na, nem baj. Maradt még valami mára is a bablevesből meg a mákos gubából...' Aztán pillogtunk csak nagyokat egymásra és nevettünk. Tudniillik egyikünk sem szerette a nagy felhajtásokkal járó szokásokat, népünnepélyeket, alakoskodásnak véltük az egészet, de a magunk módján azért mi is mindig megültük húsvétot, karácsonyt, csak nem vertük nagydobra az ezzel járó kavargó érzéseinket, amelyek ilyenkor hatalmukba kerítettek, nagyrészt boldog-boldogtalan gyermekkorunknak köszönhetően. å azért nem beszélt erről, mert jóságos szüleit elevenítették volna fel, meg a szegénységben is termően szép emlékeket; én pedig azért nem, mert csak fájó sebekről téptem volna le a ragtapaszt...
Hát most megint itt viháncol a hátam mögött. Igaz, angyalként, suhogó szárnyakkal... Mert most én emlegetem már két hete karácsonyt, holott csak advent első vasárnapján vagyunk túl. És egyre csak dúdolgatom: ,,Csendes éj! Szentséges éj! Mindenek nyugta mély... Mennyei álom ölén... Jézusunk békét ígér...'
Lapozgatom Nagyanyáink süteményes könyvét, s már vásárolnám a halat, a sült vajat, a pasztinákot... Önmagam által díszítgetett képeslapokat tervezgetek, meg lajstromba veszem a megajándékozandó rokonokat, barátokat... No, meg naponta tudakolom, mikor lesz már fizetés... ,,Mi ez a karácsonyi feeling?!' - prüszkölnek ellenvetést nem tűrő hangon a csemetéim. ,,Nyugi, nem késel le semmiről!'
Vajon? És mintha egy öblös, puha, jól kikoptatott karosszékbe huppannék, nagyon-nagyon messze elvágtatnak bársonypuha gondolataim. Ha nem is kések le, de vajon jó vonatra szálltam-e fel? Az idén megtettem-e mindent, hogy előbbre lépjek? És ezúttal nem is a körülöttem levő fizikai valóság a fontos számomra, hanem a szellemi magasrepülés és a lelki telítődés.
Hát akkor álljunk csak meg egy szóra! Mit tettél? Mivel dicsekedhetsz el? Mivel gyarapodtál az elmúlt esztendőben? Rakjuk csak a terveket és tetteket a mérleg serpenyőjére! Hány új baráttal gazdagodtál? Hányat veszítettél el? A testvéreidről mit tudsz? Mikor látogattad meg legutóbb őket és kérdezted meg tőlük, vajon miben segíthetnél nekik? Emlékszel, mikor és hova kirándultál együtt a gyerekeiddel? Tudod, hogy mitől félnek és szorongnak? Kinek és mikor vallottad meg legutóbb azt, hogy szereted? Hányszor látogattál ki a temetőbe szüleid sírjához? Fel tudod sorolni munkatársaid férjének/nejének, gyerekeinek a keresztnevét? Mikor jártál a szomszédnál úgy, hogy nem kérni, hanem adni mentél? Rózsafüzért mikor morzsoltál? Imádkozol esténként szeretteidért, a betegekért, a nincstelenekért - a békés világért? Irgalmas és megbocsátó és adakozó és segítőkész és megértő és együtt érző... hányszor voltál?
Csendes éj, szentséges éj... Szóval Advent van. A tisztulás, a megújhodás, a várakozás időszaka. Csak ennyi. Jó, ha végre egyszer igazából érzed - és átérzed azt!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..