home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
​​​​​​​Játék és léleksimogatás kicsiknek-nagyoknak
Bíró Tímea
2019.03.20.
LXXIV. évf. 11. szám
​​​​​​​Játék és léleksimogatás kicsiknek-nagyoknak

Nem sok olyan magánrendelőben jártam, ahol ennyire nyugodt és barátságos légkör, relaxáló zene, illetve kedves csapat várja az embert, mint a Medica Netterben.

Korábban már bemutattuk a központot, de most az újdonságokról számolunk be az olvasóinknak. A zentai Medica Netter fizikoterápiás rendelő a gyógyítás mellett a gyerekek és a szülők lelkével, fejlődésével, kibontakozásával is szeretne elmélyültebben foglalkozni, ezért izgalmas és hasznos programokat indít.

A rendelő vezetője, Süli Mónika sportorvos és okleveles gyógytornász elmondta, mi mindennel készülnek az újjászületés havában.

— Március elejétől indítunk olyan csoportos és egyéni fejlesztőprogramokat iskolás- és óvodáskorú gyerekeknek, illetve önismereti csoportot babára vágyó nők számára, amelyeket képzett szakemberek fognak vezetni. A tervezés során a szülőket sem felejtettük el, hiszen az apává/anyává válásban segít a tanácsadás, a családterápia és a sok izgalmas szabadidős program. Az a célunk, hogy nálunk mindenki megtalálja a számára kedvező foglalkozást, legyen az torna, játék, fejlesztés vagy terápia. Hazánkban kevés olyan intézmény működik, ahol minden szakterület képviselteti magát, és a módszerek nemcsak megférnek egymás mellett, hanem egymást kiegészítve segítik a gyermek beilleszkedését a mindennapi életbe. Legfőbb célunk létrehozni egy olyan multidiszciplináris közeget, ahol a szakemberek egy csapatban dolgoznak azért, hogy a minket megkeresők számára megtaláljuk a legjobb megoldást, módszert a fejlődéshez. A mai rohanó világban a szülőknek kevés idejük marad a kortárs gyerekek szüleivel beszélgetni, tapasztalatot cserélni. A gyerekeknél elmarad az utcán való önfeledt játszás, mint például az árokmacskázás, a fogócskázás, a fára mászás és a bújócskázás. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani, mind a szülőknek, mind gyermekeiknek.


Babavágyó önismereti csoport nőknek

Madarász Judit pszichológus: — Az önismereti csoportban lehetőség lesz olyan kérdések feltevésére és megválaszolására, amelyek régóta foglalkoztatnak bennünket, vagy éppen elakadást okoztak az életünkben. Azoknak a nőknek a jelentkezését várjuk, akik babára vágynak, de valamiért nem érkezik, nehéz megélniük a várakozást és a bizonytalanságot, vagy csak egyszerűen nehéz beszélni erről, hiszen a környezetük nem érti meg őket. Jelentkezzen bátran mindenki, aki szeretne beszélni valakivel az érzéseiről, vágyairól, és szeretne olyanok között lenni, akik hasonlóan éreznek. Az önismereti csoport segít, hogy tanuljunk egymás történeteiből, megéléseiből, máshogy nézhessünk az életünkre, új szemléletmódot sajátíthassunk el. A csoportmunka keretében több témát is érintünk, mint például a nőiességet, kommunikációt és stresszkezelést.

 

Pozitívan! csoport

— Sok szülő észreveszi a gyermekén, hogy szorong, nincs kedve iskolába járni, vagy esetleg túlságosan zárkózott. Talán még harapófogóval sem lehet kihúzni belőle a szavakat, mert beütött a kamaszkor. Az ő számukra indul a Pozitívan! csoport. Már több országban sikerrel alkalmazzák a boldogságra való tanítás módszerét, mely csökkenti a gyermek szorongását, és közben erősíti önbizalmát. Fő célunk a kommunikációs készség, magabiztosság és kiegyensúlyozottság fejlesztése, valamint hogy egy vezérfonalat adjunk, hogy könnyebben szembenézzenek a kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni a nehézségekkel. A srácoknak néha szükségük van „csak” valahova tartozni, és olyan témáról beszélgetni, amely otthon vagy az iskolában tabu. A játékos foglalkozásra 10—14 éves gyermekek jelentkezését várjuk — fejtette ki Madarász Judit.
 


Süli Mónika, Madarász Judit,  Ric Judit és Ferenci Tünde

 

Baby MINI-MAX

Ric Judit gyógypedagógus-logopédus: — Ezt a foglalkozást 0—2 éves korú gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk. Egy csoportos, fejlesztő műhelymunkáról van szó, melyen a szülők és a gyermekek közösen vesznek részt. Lehetőséget ad más gyermekekkel való ismerkedésre és barátkozásra, új dalok, mondókák tanulására, figyelmet és kézügyességet fejlesztő játékok kipróbálására, maszatolásra, gyurmázásra, alkotásra, hempergésre, tornázásra. Mint gyakorló szülő én is vittem a kisfiamat hasonló foglalkozásokra, és mindketten nagyon élveztük. Otthon is sokszor elmondtuk a mondókákat, ha éppen unatkoztunk, rossz kedve volt, vagy csak úgy. A kislányommal már kevesebb hasonló programon tudtam részt venni, amit nagyon sajnálok, ezért ajánlom két- vagy háromgyerekes anyukáknak is a BABY MINI-MAX-ot, egy olyan programnak, amelyen egy kis közös időt tölthetnek a legkisebb gyerekkel.

Egyéni gyógypedagógia és logopédiai fejlesztés

— Egyéni gyógypedagógiai és logopédiai foglalkozásokat tartok értelmileg akadályozott, autizmussal élő és beszédproblémás gyerekeknek. Jelenleg a legtöbben kicsi, nem beszélő, úgynevezett megkésett vagy akadályozott beszédfejlődésű gyerekekkel fordulnak hozzánk, de szívesen fogadunk bármilyen beszédproblémával élő gyereket. Ezenkívül korai fejlesztéssel is foglalkozunk. Portage-módszer szerint dolgozom, melyet a Budapesti Korai Fejlesztő munkatársaitól tanultam — mondta a gyógypedagógus.

 

A közelmúltban írtunk arról a MINI-MAX sportiskoláról, melynek programját háromtól kilencéves gyermekek számára fejlesztettek ki: Téged is vár a sportsuli!

 

Kreatív 3T — avagy természet, tudomány és történelem egy órában

Ferenci Tünde tanítónő: — 6—10 éves gyermekek jelentkezését várjuk erre a csoportos kreatív foglalkozásra, ahol különféle témákat dolgozunk fel, beszélgetünk arról, hogy milyenek voltak a régi várak, miért dobog a szívünk, milyen az Északi-sark élővilága, valamint még sok más érdekességről. Ezeken a találkozókon nemcsak tanulnak a gyerekek, de alkotnak is. A program csodálatos tényekkel ismerteti meg a kíváncsi elméket.

 

Az Óperencián innen és túl!

— A színjátszó műhely 3—12 éves gyerekeknek szól. Ha élénk a gyermek képzelete, jó közösségre vágyik, szívesen lenne mesehős, akkor itt a helye! A szerepjáték eszköztárának segítségével szabadon játszhat velünk, miközben megismeri önmagát. Megtanulunk egymásra figyelni, közösen gondolkodni, játszani a hangunkkal, és szabadon improvizálni. A foglalkozás célja a közösségépítés, kommunikációskészség-fejlesztés, a kreativitás és a koncentráció fejlesztése, illetve az élményalapú önismereti tréning — tudtuk meg Tündétől.  

 

Pedagógiai egyéni fejlesztések

Süli Mónika elmondta, hogy a következő területeket fejlesztik ezeken az egyéni órákon:

— Finommotorika, memória, vizuális memória, szókincs, kreativitás, önállóság, logikus gondolkodás, valamint segítséget nyújtunk a szülőknek az említett területek otthoni fejlesztéséhez is. A MINI-MAX fejlesztőcsoportokat 3—9 éves gyermekek számára indítjuk. A gyermekekre örömteli játék vár, miközben kortársaikkal közösen fejlődnek számtalan területen.

Amivel/akikkel foglalkozni tudunk:

  • normál fejlődésű gyermekek képesség- és mozgásfejlesztése;
  • mozgásfejlődésbeli elmaradás;
  • megkésett mozgásfejlődés, mozgászavar;
  • grafomotorika, finommotorika és beszédmozgás fejlesztése;
  • testséma, téri orientáció és időben való tájékozódás fejlesztése;
  • figyelem, észlelés és emlékezet fejlesztése;
  • szem-kéz koordináció fejlesztése;
  • önismeret és önbizalom fejlesztése a játékok során.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..